Balears Vadevi
Les Illes Balears ja tenen els seus primers estudis oficials sobre vitivinicultura
Conferència d'Antoni Martorell sobre les varietats autòctones que dona inici als estudis de vitivinicultura de l'IES Felanitx
Conferència d’Antoni Martorell sobre les varietats autòctones que dona inici als estudis de vitivinicultura de l’IES Felanitx | Antoni Bennàssar

!--akiadsense-->

Aquest divendres 21 de setembre, es van inaugurar els nous estudis sobre vitivinicultura de formació professional a l’IES Felanitx. Els estudiants que seran els pioners d’aquest tipus de formació es varen veure ben company per el batle de Felanitx, Jaume Monserrat, autoritats acadèmiques com el cap d’estudis, Tomàs Clar i professors: Catalina Pasqual, Ana Ramal i Eulogi Aleixandre. Així com gent del món del vi, enòlegs, com Sergio Navarro de Vinyes de Formentor, Rafel de Caastell Miquel, cellerers com Isabel Alabern (Son Puig) o Nadal Galmés (Gallicant), el vice-president de Vi de la Terra Mallorca, Miquel Oliver i el president de la DOP Pla i Llevant, Antoni Bennàssar. Però sobretot s’ha de destacar el valor simbòlic de la presència a l’acte de Ramon Alabern, la persona que trenta anys enrere va encapçalar el moviment de renovació del vi a Mallorca fent el trànsit de la quantitat a la qualitat que tants d’èxits procura als vinaters mallorquins. Va tenir un punt d’emoció la trobada entre els estudiants que comencen els estudis i la persona que va obrir el camí.

L’acte ha consistit en una conferència d’Antoni Martorell Nicolau sobre les varietats autòctones de raïm de Mallorca qui de manera didàctica i interessant ha explicat el camí que han fet moltes d’aquestes varietats. Qualcunes d’elles es cultiven des de temps immemorials, d’altres han sofert els avatars de la història, desapareixent en un moment determinat perquè no es consideraven adequades pel cultiu ja sigui per escassa producció, sensibilitat a malalties o dificultats de cultiu. Ha explicat l’origen de les varietats formades des d’orient a occident. El transport d’espècies per les diverses civilitzacions, així com el parentesc de certes varietats amb el sud de França o la zona de Llevant de la Península. Especial interès tenen les espècies emparentades en tota la regió que formava part de la Corona d’Aragó a l’època medieval.

Finalment, s’ha fet un tast de vi elaborat amb les varietats autòctones: sabater, escursac, callet, mantonegro i giró ros. Cada un d’aquests vins han estat presentats i comentats pels enòlegs i sommeliers presents a l’acte.

Just queda desitjar llarga vida i èxits de formació d’aquests estudis destinats a preparar professionals per les quasi cent cellers que hi ha a les Illes Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa