Balears Vadevi
L’INAGEA acosta els avenços científics als investigadors agroambientals

L’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA) organitza els Seminaris de Primavera 2022, un fòrum científic de trobada i discussió entre investigadors de diferents branques del coneixement de l’àmbit agroambiental en els quals es debaten temes d’actualitat.

Durant el mes de maig, hi ha previstes quatre sessions des de les quals es volen acostar els avenços científics als sectors directament afectats, agents socials i Administració, perquè ajudin en la presa de decisions en un horitzó vulnerable condicionat per la crisi climàtica. Es parlarà d’aspectes relacionats amb la remediació de la contaminació ambiental i els desastres naturals, els agrosistemes sostenibles i la vulnerabilitat dels ecosistemes terrestres.

En l’estrena, s’ha parlat d’innovació, tecnologia i digitalització agroambiental. S’hi tractaren temes com ara la protecció de la propietat intel·lectual com a incentiu per a la innovació agrària, iniciatives com el Laboratori d’Innovació Agrària (LIA), l’Enterprise Europe Network i el hub d’innovació digital DIHBAI-TUR, i s’han presentat exemples de desenvolupaments d’innovació per par de investigadors del INAGEA com per exemple el disseny de plataformes miniaturitzades per a l’anàlisi d’aigües mitjançant la impressió en 3D i la aplicació de trampes electròniques per el control de plagues agrícoles.

Aquest divendres 13 de maig tindrà lloc la segona sessió, que estarà dedicada a la remediació de la contaminació ambiental i el control de desastres naturals. S’hi tractaran temes com ara les tècniques descontaminació i remediació de sòls contaminats; la mitigació de la contaminació per microplàstic; el sistema d’alerta primerenca de riscs d’inundació de les illes Balears, i les eines administratives i legals per minimitzar l’impacte ambiental dels projectes sobre l’entorn. La sessió serà presentada pel conseller de Medi Ambient i Territori, doctor Miquel Mir, i el Rector de la UIB, doctor Jaume Carot. La moderarà el doctor Hipólito Medrano, catedràtic emèrit del Departament de Biologia de la UIB, i membre de l’INAGEA.

La doctora Loren Carrasco ha intervengut a la primera jornada dels Seminaris de Primavera/UIB

Els nous conceptes d’agrosistemes sostenibles centraran la tercera sessió, que tindrà lloc el divendres 20 de maig. S’hi tractaran temes com ara els patrons globals de diversitat i funcionalitat del microbioma en la vinya; els nous plantejaments d’agricultura regenerativa (sistema polyfarming); els instruments per accelerar la transició dels agrosistemes envers la sostenibilitat socioeconòmica i ambiental, i el concepte WEFE-Nexus com a base de sistemes agrícoles sostenibles. La sessió serà presentada pel director general d’Agricultura, senyor Fernando Fernàndez, i la moderarà la doctora Josefina Bota, professora titular del Departament de Biologia, directora del Grup de Recerca PlantMed i membre de l’INAGEA .

La darrera sessió, que tindrà lloc el 27 de maig, estarà dedicada a la vulnerabilitat dels ecosistemes terrestres al canvi climàtic. S’hi tractaran temes com la fisiologia de les plantes extremòfiles com a eina per millorar els cultius en un context de canvi climàtic; la sensibilitat a la sequera de les espècies forestals; la mortalitat en boscs front al canvi climàtic, i les plantes vasculars a l’Antàrtida. Presentarà la sessió el vicerector de Política Científica i Investigació, doctor Víctor Homar, i la moderarà el doctor Javier Gulías, professor titular i director del Departament de Biologia i membre de l’INAGEA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa