Balears Vadevi
Jaume Calafat de Puntiró i Macià i Tomeu Mesquida de Can Cerdó, cellerers pagesos
xxx
Bernat Calafat ha remenat arxius i hemeroteques per documentar la història d’aquests dos cellerers pagesos

!--akiadsense-->

La historia del vi és viva a Santa Maria del Cami. Però és historia, tanmateix. La IX edició de les Jornades d’Estudis Locals ha retut enguany homenatge a dos cellerers pagesos que esdevingueren bodeguers com aquell que diu, sense voler.

El relat, la crònica dels fets és fruit del treball d’investigació de Bernat Calafat i Vich, psicòleg,soci de Jaume de Puntiró, que ha recollit documentació i testimonis per confeccionar la seva comunicació en aquestes Jornades. Com ha documentat Bernat, el 1981 hi havia a Santa Maria del Camí 12 cellers elaboradors, 238 hectàrees de vinyet (a Mallorca n’hi havia 3.555), el poble sols tenia 3.802 habitants.

En aquell temps “dues famílies pageses de Santa Maria del Camí varen encarregar a enginyers agrònoms projectes per obrir un celler. Els promotors foren Jaume Calafat Nadal de “Puntiró” i Antoni Mesquida Daviu i el seu conco Bartomeu Mesquida Pons de “Can Cerdo”. Els dos cellers eren projectes motivats per les dificultats de comercialitzar la producció de les seves vinyes, atès que els grans compradors de la comarca havien disminuït el seus proveïdors. Els projectes destaquen a la motivació “a la zona existeix una demanda de vi, propi de la comarca, deguda a la seva bona qualitat” En el cas de Jaume Calafat fou perquè la bodega José Luis Ferrer li comunicà que no volia més la seva verema i en el cas de Can Cerdó li comunicà Vins Rubí (Can Marranxa). Els Calafat i els Mesquida eren famílies pageses de Santa Maria del Camí, que tenien vincles i relació d’amistat.”

Com es pot veure, les circunstàncies varen abocar aquests dos pagesos a esdevenir cellerers. Una circunstància ben aprofitada per que partien de l’experiència d’ elaborar vi negre per al seu consum i d’amics, com feien moltes altres cases del poble. Quan es trobaren amb que Vins Rubí i José Luis Ferrer els tancaren les portes, es llançaren a l’aventura d’emprendre un nou camí per treure la seva producció de raïm: “ Els dos cellers construïren els cups i els dipòsits el 1981, aquest any ja elaboraren el vi negre de les vinyes que ells directament conreaven. I per Santa Catalina del mateix any iniciaren la venda de vi de barral als seu cellers: el de Jaume Calafat a la plaça Nova i el dels Mesquida a la possessió de Can Cerdó (a la carretera d’Inca).

Els projectes dels enginyers entraren el mateix dia a la Delegación Provincial de Baleares del Ministerio de Agricultura i tenen el número d’inscripció correlatius en el registre d’insdustries agràries com a indústria enològica”.

No va anar malament la cosa. A partir de l’esperiència acumulada i d’un projecte ben plantejat, tiraren endavant una nova etapa, ara com cellerers. Bernat Calafat rememora els origens: “Els cellers de Puntiró i de Can Cerdó, son molt similars. Es caracteritzen per que provenen de nissagues pageses del poble, son famílies conegudes i amb relació d’amistat, que conren d’ametlerar, cereal i vinyet, que disposen de vinyet de balança ( raïm per a mejar com a fruita) i vinyet per vinificar; conren directament els seus vinyets, inicialment amb productivitat alta, el vinyet empolitxonat, el raïm és bàsicament manto negre (també callet i tempranillo) sense premsal blanc, són elaboradors durant els anys setanta de vi negre per al consum familiar i venda a particulars d’excedents; disposen de tractors, arades i màquines d’esquitar (inicialment del sindicat); la verema la fan amb familiars i col·laboradors, vermen amb trinxet, paneres/poals i portadores/sacs de plàstic nous, ambdós compren o adquireixen estrucadora-desrapadora i premsa a cellers que ja no tenen activitat, els cups nous de ciment armat i dipòsits cilíndrics de ciment armat sulfatat, elaboren bàsicament vi negre d’anyada i part de vi rosat, fan la venda directa al l celler a peu de bota en barrals de vidre cordats de canya (4, de 8 i de 16 litres) que duen els clients, elaboren vins dolços (mistela i vi bullit/de missa). Decideixen elaborar vi pel mateix motiu: els cellers els informen que no compraran els seus raïms”.

xxx
Amb aquesta comunicació s’ha recordat també la resta de cellerers d’aquella època, que demostren el vigor de la producció de vi a Santa Maria

!--akiadsense-->

Han passat quaranta anys i d’aquells projectes queda el record reflectit a la premsa local, que ara ha recollit Bernat Calafat. Dels pagesos que iniciaren l’aventura de transformar la seva producció casolana en una bodega, ens queda l’exemple d’emprenedoria i una realitat: Santa Maria continua fent vi com ha fet sempre. I Jaume de Puntiró s’ha consolidat com una de les bodegues de referència de la comarca.

xxx
Jaume Calafat de Puntiró va rebre en vida el reconeixement del poble

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa