Balears Vadevi
Jaume Ripoll duu la seva passió pel món del vi de l’aula a la vinya

Jaume Ripoll (Palma, 1999), que us presentarem fa un parell d’anys com enginyer industrial a una empresa familiar de ferreria metàl·lica i enòleg, ha culminat el seu projecte personal al celler particular transformant-lo en una extensió de l’aula a l’Escola d’Hoteleria de la UIB, on fa classes de Vitivinicultura. Ara ha posat la seva vinya i el seu petit celler particular al servei d’aquests “alumnes ” que volen aprendre a desfer-se’n. Així, ara fa les seves microvinificacions tot experimentant amb varietats autòctones procedents de la vinya del padrí i simultàniament, fa formació per aquells que contacten amb ell a través de jaumeripollvitivinicultor. A les xarxes ens hi vorem.

Experimenta amb petites microvinificacions el resultat de la seva investigació amb vinyes autòctones/Cedida

La vinya és un lloc on carregues les piles i el celler on somies els vins?

La vinya i el vi es el meu món, on intent carregar piles i traslladar a tots el que m’envolten aquest meravellòs món. Cadesqú te el seu lloc dins aquest planeta i si el pots compartir i difondre, ratifiques aquest propòsit de vida i ajudes a la gent donant el millor de tu. La millor petjada que pots deixar en aquesta humanitat.

Com traslladau aquesta passió pel món de la vitivinicultura als teus alumnes?

Si no tens passió per allò que fas, no saps realment que has vengut a fer en aquest món. No trobaràs la felicitat per tu mateix i per tots el que t’envolten si el que fas no desprén passió. Atura’t i cerca-ho. i quan el trobis, sabràs quin sentit te el que fas i que vols deixar per els teus essers més estimats..

Per que creis que s’acosten aquest alumnes que passen per la teva aula al món de la vitivinicultura?

Els joves i no tan joves que s’acosten, cerquen tornar a les seves arrels, retrobar-se a si mateixos gaudint del mon del raïm i de vi. “Viure” donant el millor seu i recollint el que han donat incrementat exponencialment. Tot el que dones es recupera incrementat exponencialment. Llei de vida.

La vinya heretada del padri reb la primera ensofrada d’enguany/Cedida

Com els expliques que el raïm que conram a la vinya amb tantes de dificultats i passant sempre tanta de pena es transforma en vi?

Intent difondre aquest món d’una manera fàcil d’entendre. Jo no som aquí per fer perdre el temps a les persones. Ja en tenim molt poc de temps per anar perdent-lo. La gent, ja per si mateix te poc temps,vivim a una societat de presses, per això mateix anem a aprofitar-ho. La meva missió es difondre pautes senzilles perquè la gent disfruti ja sigui com una manera de guanyar-sa la vida o com a plaer. Les dues vessants i els seu posteriors sinònims són vàlids.

Diu que al celler fas les teves “petites històries” amb el vi. En que treballa ara? Com els definiríeu i quines són les seves característiques…?

Actualment estic treballant en la recerca de varietats de vinya, sistemes de conreu , maneig de sòl…, i les seves vinificacions per apropar-me més a la mare naturalesa i retrobar-nos amb la nostra vertadera identitat que ens fa únics dins aquest món tant competitiu.

Els empelts de l’hivern ja mostren els resultats/Cedida

Cap on creu que hauria d’anar el conreu de la vinya i l’elaboració del vi de Mallorca?

El conreu de la vinya i en general el món del vi crec que hauria d’anar a una recerca constant de varietats, vinificacions, gastronomia, màrqueting, economia, costos que ens fan únics a la nostra illa per poder presentar a una societat tremendament competitiva. Crec que s’ha de fer molta feina ( que se’n hauria de fer molta més ) amb l’estudi de vi en el seu conjunt. No sols varietats gustos…. Estudiar viabilitats d’aquestes explotacions-cellers, Com fer-les més viables per si mateixes. Com complementar aquestes varietats autòctones que avui per avui , molt de cellers estudien, complementar-les amb totes aquestes vinyes de varietats “ foranes” que foren introduïdes a Mallorca en els anys 90 i hem anat heretant. Com aprofitar més aquest finestra d’entrada de gent que és el turisme. En definitiva estudiar, analitzar internament cada celler, com es pot millorar i esser molt més rendible econòmicament per si mateix i lluitar en aquest món “lleons”.

Crec que s’ha d’anar cap a la FORMACIÓ, formació en el sentit ample de la paraula, a una formació amb ganes i en passió de totes i cada una de les palanques que s’han de tenir en compte perquè aquest sector pugui durar, i sigui rendible amb el pas del temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa