Balears Vadevi
Una jornada de matances amb els Tastavins de Manacor

Per sort, hi ha coses que no canvien mai i que ens ajuden a pensar que les tradicions tenen sentit i seguidors fidels, encara. Mirau, si no, la Confraria dels Tastavins de Manacor que cada any organitza una jornada de matances de bon de veres amb el sacrifici del porc i tot, per elaborar els productes tradicionals a la manera tradicional i tenir-los a punt per a la Revetlla de Sant Antoni, que hi haurà foguerons i torrades, ben segur.

El porc va fer 209 quilos, enguany/JM

El corral del Molí de Can Roca, la seu de la Confraria manacorina dels Tastavins, és l’escenari de totes les feines, des del sacrifici de l’animal a l’elaboració dels embotits i el berenar de matances, que no falti! Enguany, aquest cap de setmana passat s’ha reviscut la tradició punt per punt i ara les perxes ja s’encarreguen de vetllar les sobrassades.

Per esquarterar el porc, n’han de saber/JM
Del porc s’aprofita tot, no es tuda res/JM

“El porc va fer 209 quilos”, explica el president dels Tastavins Joan Margenats orgullós de la dada perquè l’animal havia estat ben criat, a la vista del resultat. I ja és ben sabut que el porc s’aprofita tot: Varen fer 50 quilos de sobrassada i 27 quilos de botifarrons. El cellerer Toni Gelabert va ser l’encarregat de pastar la sobrassada, una de les feines amb més responsabilitat de totes les que es fan per què s’ha de trempar en el punt just de sal i de coent, que sempre n’hi ha que tenen a dir.

El cellerer Toni Gelabert és l’encarregat cada any de pastar la sobrassada al ribell amb la carn i la xuia ben capolades i adobades amb sal i pebre bo/JM

La feina és feixuga i comencen de bon matí, per això i tocant les 11:00 arribava el moment del berenar de matances que, tot s’ha de dir, no li faltava res per recuperar forces i seguir fins a acabar la feina, que hi ha coses que no es poden deixar d’un dia per l’altre. El berenar va consistir en frit de sang i frit de matances i un tassonet de bon vi per fer-los avall.

Un dia de feina feixuga necessita un bon berenar de frit i una copa de vi per recuperar foces/JM

En haver acabat d’omplir butzes i cosir sobrassades i bullir botifarrons tocava fer net totes les eines i el corral. Tanta sort que el cuiner dels Tastavins, el cellerer Miquel Gelabert, havia preparat, també el sopar de matances. Eren les set del capvespre i ja tocava posar els peus davall la taula. En Miquel va servir un bon arròs de matances i un aguiat de pilotes que els va deixar tips i satisfets.

El cuiner oficial de les matances és el cellerer Miquel Gelabert, que com el bon vi, també duu la cuina a la sang/JM

Ara ja tot és a punt per a la torrada per la Revetlla de Sant Antoni i amb la tranquil·litat de la feina feta, els Tastavins de Manacor ens desitgen Bones festes i ens emplacen al Molí de Can Roca per veure ballar Sant Antoni i el Domini i participar del fogueró i la torrada que, ben segur, l’any que ve no fallarà!

I aquí el resultat final de la jornada: La perxa de les sobrassades que es curaran d’aquí a Sant Antoni/JM
Més notícies
Sant Antoni i el Dimoni ballen en el fogueró dels Tastavins de Manacor/Joan Margenats
Sant Antoni i el Dimoni fan torrada al fogueró dels Tastavins de Manacor
Un fogueró al Molí de Can Roca que no pot faltar a la revetla de Sant Antoni, en imatges
21 confrares compartiren el dinar de l'aniversari/Joan Margenats
El Tastavins de Manacor celebren el XXXVI aniversari de la Confraria
La celebració és prèvia a la de la Setmana Cultural del Vi que es farà coincidint amb les Fires i Festes de Manacor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa