Balears Vadevi
Júlia Colom, Gota d’Oli 2022

Una nova edició del premi Gota d’Oli 2022, distinció que anualment atorguen la Denominació origen Oli de Mallorca i el Consell de Mallorca, s’ha celebrat aquesta setmana als jardins de la Misericòrdia de Palma. En aquesta ocasió han reconegut la figura de la jove cantant mallorquina Júlia Colom en considerar que amb el seu art difon el nom de Mallorca, amb un nivell d’excel·lència similar al de l’oli de Mallorca.

Els lligams profunds de Júlia Colom

Júlia Colom va rebre una escudella de vidre artesà que a partir d’ara simbolitza aquest guardó, de mans de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president del consell regulador de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, explicà als assistents que a la vida de la guardonada l’oli d’oliva és com un símbol vital, entre altres coses, per la seva procedència de família de collidores, també per la fàbrica de sabons que gestionava el seu padrí i afegí que “l’oli és un símbol de Mallorca i per mi en el calaix del fet romàntic hi ha l’oliva”. Per finalitzar, va interpretar dues tonades recuperades de la tradició oral i relacionades amb la collita d’oliva a mà que feien les dones a la Serra de Tramuntana anys enrere, a cappella.

L’emoció transpuava la lletra i la tonada interpretada per Colom, a cappella/DO Oli de Mallorca

Amb la Gota d’Oli, el Consell de Mallorca i la Denominació d’Origen Oli de Mallorca des de l’any 2006 reconeixen entitats, col·lectius i persones de diversos àmbits de la nostra societat els quals contribueixen a difondre i promoure Mallorca i el seu lligam amb el consum de l’oli de Mallorca: científics, esportistes olímpics, comunicadors o com a la prèvia edició a un servei essencial durant el pitjor de la pandèmia, als treballadors dels comerços d’alimentació.

El president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, va explicar els detalls d’una anyada complicada i va demanar adhesió per un producte excel·lent com és l’oli d’oliva per Mallorca/DO Oli de Mallorca

L’acte comptà també amb l’assistència  de la vicepresidenta i consellera executiva de Cultura, Bel Busquets, del conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora; el director general de Sobirania Alimentària, Aram Ortega;  el director insular de Promoció Econòmica i Producte Local, Joan Font, i membres de la junta del consell regulador, elaboradors i comercialitzadors de la DO Oli de Mallorca, entre d’altres.  

Més de 250 dones collidores d’oliva a Mallorca localitzades pel Consell de Mallorca

Prop d’una quarantena de dones han recollit aquest dimarts el diploma en reconeixement de la Medalla d’Honor i Gratitud 2021 que va atorgar el Consell de Mallorca en aquest col·lectiu per destacar la seva feina tant en el desenvolupament de la producció oliera a Mallorca com de la preservació de la Serra de Tramuntana.

La darrera generació de dones que visqueren la seva juventut lligada a la collita de l’oliva a la Serra de Tramuntana ha recollit la distinció del Consell de Mallorca/CIM

La presidenta Catalina Cladera lliurà els diplomes en el decurs d’un emotiu acte en el qual les protagonistes han estat les dones i que es va fer a Costa Nord, Valldemossa. Cladera ha destacat que la campanya de recerca del Consell de Mallorca ha estat un exit. Actualment s’han localitzat més de 250 collidores d’oliva. La presidenta ha subratllat “la importància d’haver trobat una xifra tan significativa de dones, ja que són la darrera generació que poden contar en primera persona com era viure en un món tan diferent al de l’època actual”.

La institució insular ha realitzat un documental anomenat Mirall de Terra que explica la figura de les Collidores i que va ser estrenat al Teatre Principal d’Inca, al qual varen assistir 400 persones. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías ha explicat que actualment s’estan recollint els testimonis de collidores dels municipis on s’ha organitzat actes d’homenatge, perquè quedi la seva memòria.

L’homenatge va comptar amb l’actuació de la Coral de Valldemossa i també per  l’associació cultural “Parado de Valldemossa”.

El de Valldemossa ha estat el vuitè acte d’homenatge a les dones Collidores d’oliva de la Serra de Tramuntana, un col·lectiu que varen ser guardonades amb la Medalla d’Honor i Gratitud de Mallorca 2021. L’anterior acte es va dur a terme a Caimari, anteriorment a Bunyola i abans a Fornalutx. Durant aquest any s’ha organitzat diferents trobades. La primera va ser a Campanet, la segona a Sóller, la tercera a Puigpunyent i la quarta a Banyalbufar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa