Posant el punt final a l’edició d’enguany de la fira HORECA s’ha disputat el concurs de Cuina amb Peix Popular. En l’edició d’enguany de Mallorca, amb vuit participants, el guanyador ha estat el xef Kike Erazo del restaurant Morralla, amb el plat Wellington de tord. Precisament, Erazo ja s’havia proclamat campió en el VI Concurs de Millor Tàrtar Gurmet 2025, patrocinat per Juvimar, amb el seu Tàrtar de tonyina a l’estil oriental, en aquesta mateixa ediciò de la fira. Amb aquests guardons, el xef del Morralla es consolida en el podi dels millors xefs de l’illa, després d’aconseguir guanyar el concurs de tapes de Tapalma i fer un bon paper quedant finalista al nacional de Tapas y Pinchos, celebrat recentment a Madrid Fusión. Amb aquesta collita de premis, Kike Erazo es mostra molt satisfet i amb ganes de seguir endavant: “Ha estat una experiència única i realment molt gratificant, pel nostre projecte “Morralla “i per la meva professió, que estimo amb bogeria!!! És un al·licient tremend!! Poder arribar i complir objectius. Ara a continuar creixent, aprenent, amb molta feina!

Aquest concurs que patrocina la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural es du a terme amb el suport de l’Associació de Cuiners Establerts a les Illes Balears (ASCAIB). A més, també compta amb la col·laboració de la Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa i les marques Millor quín i Peix Nostrum.
Durant la final, amb la presència del conseller d’Agricultura Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, que ha estat acompanyat del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i també del director general de Pesca, Antoni M. Grau, qui ha format part del jurat, Simonet ha assenyalat «la necessitat de destacar la qualitat de les espècies locals, com el gerret i el moll, molt consumides antigament, però que en l’actualitat la majoria de la població desconeix». En aquest sentit, el conseller també ha ressaltat «la importància de fomentar-ne el consum de manera responsable, ja que aquestes espècies no tenen problemes de sostenibilitat».
La necessitat d’ampliar la mirada a altres espècies
Actualment, a la mar Mediterrània hi ha més de 500 espècies de peixos, de les quals més de 200 tenen un interès comercial. Concretament, a les Illes Balears la pesca se centra en una dotzena de peixos i una desena d’invertebrats, com són les gambes i els calamars. «Això ha fet que s’hagin deixat de pescar altres espècies locals saboroses, com el gató o la mòllera, perquè el seu valor comercial s’ha reduït molt. Per això, la Conselleria considera fonamentals iniciatives com aquesta, per reivindicar aquests productes de la nostra mar», ha manifestat el conseller Simonet.
Ara, Erazo participarà en la final amb els guanyadors del concurs de Menorca i Eivissa. Cal recordar que a Menorca el certamen serà el dia 11 de març, i a Eivissa, el 24 de març. Igual que en les dues primeres edicions, els participants utilitzaran espècies com el sorell o el pagell, entre altres, per elaborar els plats.

A la fira Horeca Mallorca s’ha instal·lat un estand propi del Govern, en què hi han participat un total de 17 productors agroalimentaris locals, dos més que l’any passat. A més, i per primera vegada, el Servei de Ramaderia de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural també hi ha tengut un espai, amb l’objectiu principal de promocionar les races autòctones de les Illes Balears i, al mateix temps, donar a conèixer el segell de qualitat 100 % raça autòctona. Entre altres animals, tenen aquest distintiu el porc negre mallorquí, l’ovella roja mallorquina, l’ovella menorquina i la vaca menorquina.