Balears Vadevi
La DO Binissalem tanca la verema amb la satisfacció d’una anyada de gran qualitat

S’ha acabat el passar pena. És el final de la verema, que arriba a mitjans del mes d’octubre per la gran majoria de vinyets i de varietats que es veremen a la DO Binissalem. Ha estat un any complicat, reconeixen. A la penada per les circumstàncies lligades a la COVID i a les restriccions sanitàries que han mantingut la demanda de vi al ralentí durant bona part del 2020 i els començaments de 2021, s’ha afegit el mal temps que afecta la vinya a la primavera i a l’estiu, amb episodis de tempestes severes que feren malbé una part de la collita a distints punts de la comarca.

“El mal va anar per redols”, diuen, però pràcticament ningú se’n ha escapat de les conseqüències d’aquesta anyada que, per sort, es tanca millor que el que alguns pronosticaven. A l’hora de fer balanç s’observa més rendiment en varietats negres que en blanques sent la Manto negro i el Moll les majoritàries. Entre les que han tengut menor rendiment, la Chardonnay, que va ser la més afectada pel mal temps. Deixem, però, que siguin fonts de la mateixa DO Binissalem que ens donin els detalls. Aquí teniu el seu relat.

Ja s’ha entrat tot el raïm al celler/DO Binissalem

539 viatges…

Viatge és com anomenem a cada una de les entrades de raïm als cellers. Un total de 539 viatges destinats a la Denominació d’Origen Binissalem han fet un recorregut de la vinya al celler en un camí traçat prèviament. Tot està planificat, la data de verema, el destí i el producte que es vol obtenir, i tot és traçable en tot moment, per garantir l’origen, les varietats, el rendiment…

Tractors i remolcs, amunt i avall durant 51 dies, des del 16 d’agost fins el 5 d’octubre, han recorregut camins i camades des de les vinyes fins als 13 cellers, transportant el raïm i impregnant el paisatge de les aromes del raïm recent veremat. Cellers repartits pels 5 municipis de la DO Binissalem: Santa Maria, Consell, Binissalem, Santa Eugènia i Sencelles.

Raïms blancs, Giró ros, Moscatell, Chardonnay... destinats a elaborar vins blancs, premsats i fermentats en dipòsits o en botes; raïms negres, Manto negro, Callet, Gargollassa, Monastrell, Cabernet sauvignon, Merlot…, fermentats amb les pellofes per extreure el color i els composts que donaran estructura als vins. Trasbalsar, premsar, envellir…, són algunes de les feines que es duran a terme als cellers en el procés d’elaboració dels vins.

539 viatges que es tradueixen en 1.224 tones de raïm, un 74% de varietats negres i un 26 % de varietats blanques, de les quals el 59 % correspon a varietats locals. La varietat Manto negro representa un 51 % de les varietats negres veremades i la varietat blanca Moll un 61 % de les varietats blanques, ambdues varietats principals a la DO Binissalem.

La verema ha augmentat un 15 % respecte a la de la campanya anterior, amb un augment de totes les varietats excepte: Callet (‐7%); Macabeu (‐3%); Giró ros (‐ 6%) i la varietat Chardonnay (‐26%), la més afectada per la gelada d’abril. A pesar de les elevades temperatures registrades i d’algunes pluges localitzades, els viticultors han valorat positivament la qualitat d’aquesta campanya.

La DO ha inscrit un nou celler, “Can Fumat”, al capdavant en Toni Martí. El celler, ubicat dins el poble de Binissalem, empararà la primera verema dins la DO Binissalem i ens propers mesos els seus vins se sumaran als de la resta de cellers.

Vins blancs, negres, rosats, tranquils o escumosos, joves o amb criança que acabaran dins la teva copa, per a que gaudeixis de les aromes d’aquesta comarca de gran tradició vitivinícola. I ben segur, assaborits en bona companyia i amb bona gastronomia, i sempre amb un consum responsable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa