Balears Vadevi
La flor de sal, l’or blanc de Ses Salines des Trenc, ja és a punt

L’estiu és temps de recol·lecta a l’antiga salinera del Parc Natural Marítimo- Terrestre es Trenc-Salobrar de Campos.

És una sal marina que s’obté exclusivament per l’acció del vent i el sol, es recull a mà i no s’hi afegeix cap ingredient. Un tresor com producte natural, artesà i ecològic.

Als estanys de les salines es va evaporant l’aigua per l’efecte del sol i va quedant la salmorra/Consell de Mallorca

Des de 2003, cada any a l’estiu es fa la recol·lecta de flor de sal en aquestes antigues instal·lacions situades en un paratge natural que no s’ha vist alterat des de l’arribada dels romans a l’illa. El resultat,  la Flor de Sal d’Es Trenc: un producte reconegut internacionalment que ofereix la garantia de ser originari d’un lloc amb gran qualitat mediambiental com són les Salines des Trenc que es troben dins el Parc Natural marítimoterrestre es Trenc-Salobrar de Campos. A més, compta amb el certificat ecològic pel Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) i, paral·lelament, el Consell de Mallorca ha treballat intensament perquè els professionals saliners i els seus productes també puguin optar als certificats artesans a partir de l’any que ve. 

Així, l’ofici de saliner és un dels 41 oficis artesans que s’incorporaran en el nou Repertori d’Oficis Artesans (ROA) de les Illes Balears a proposta del Consell de Mallorca. La modificació suposarà que els professionals d’aquests nous oficis puguin optar a les acreditacions de carta d’artesà i de mestre artesà i que, fins i tot, les empreses amb mestres artesans puguin obtenir el Document de Qualificació Artesanal (DQA). 

L’assecat és un procés de mínima intervenció manual/Consell de Mallorca

L’objectiu d’aquesta proposta, que es va aprovar per unanimitat a la Comissió d’Artesania de les Illes Balears el passat mes de juliol, era actualitzar el sector de l’artesania i millorar-ne la competitivitat. Es preveu que la modificació estigui aprovada de forma definitiva a principi de 2022.

Procés de recol·lecció natural i tradicional

La recol·lecció de flor de sal es concentra entre els mesos de juny i setembre, quan, en funció de les condicions climatològiques de temperatura, humitat i vent, es formen els cristalls de flor de sal a l’aigua de mar. Aquests cristalls que suren a les superfícies de les basses es recullen manualment i es dipositen en cistells de vim que, una vegada plens, es deixen reposar 24 hores perquè perdin l’aigua. Finalment, la flor de sal es deixa assecar al sol.

Laura Calvo, responsable de màrqueting i comunicació de les salines, ha explicat que les Salines des Trenc «estan operatives des dels anys cinquanta, i des de llavors continuen a través de moltes generacions amb la tradició salinera tan arrelada a la zona i amb un dels oficis més antics que existeixen». A més, ha remarcat que la sal des Trenc s’ha convertit en un dels productes més reconeguts no sols de les Illes Balears, sinó internacionalment». Cal recordar que la Flor de sal d’Es Trenc està catalogada com a aliment tradicional de les Illes Balears.

L’ofici de saliner es recollirà en el nou repertori d’oficis artesans/Consell de Mallorca

«El procés natural de cristal·lització de la flor de sal a la salmorra de les basses, amb energia neta (sol i vent), zero residus, juntament amb el mètode artesanal tradicional completament manual que fan servir els saliners, atorguen al nostre producte les característiques i propietats d’un producte de qualitat màxima, sostenible, local, artesanal i ecològic», ha afegit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa