Balears Vadevi
La llonguetada desafia la COVID per mantenir l’esperit de Sant Sebastià

Amb una agenda festiva que funciona a mig gas, les festes del patró de Palma arriben a una de les seves convocatòries més populars i i alternatives: La llonguetada. Serà avui, amb permís de la normativa sanitària.

Per evitar les aglomeracions que es produïen en èpoques pre-pandèmiques, quan es permetia fer torrades al carrer, l’entitat organitzadora, Orgull Llonguet, ha fet una crida als bars per que se sumin a la convocatòria. La resposta ha estat limitada i, de moment, només sis se’n han apuntat quan abans de la pandèmia m’hi inscrivien una vintena llarga. La cita, a partir de les set, serà tot un repte per la creativitat dels restauradors que oferiran els seus emblemàtics panets, els llonguets, més clàssics, farcits del formatge i cuixot o sobrassada i altres originals, fent córrer la imaginació.

El moviment Orgull llonguet vol revertir la befa en un sentiment en positiu/cedida

A l’espera del que doni de si aquesta llonguetada d’enguany, hem parlat amb Maria Victòria Parra, que és la portaveu d’Orgulla Llonguet:

Què i qui sou Orgull llonguet? Com neix l’organització i per què?

Orgull Llonguet som una associació que té per objectiu contribuir activament a la vida de Ciutat a través de la festa alternativa i popular. A partir d’aquesta via hi ha la intenció de fer néixer un sentit de pertinença, d’estar orgullós de ser de Palma, i que el poble vulgui ser partícip d’unes festes que defugin del model institucional viscut fins al moment (en referència a les festes de Sant Sebastià, el patró de Palma). Si a més, tot això suma per a una preocupació i una implicació de la ciutadania en tots els aspectes que puguin contribuir a la millora de la nostra ciutat, millor que millor.

La passa d’organitzar una acció festiva per Sant Sebastià fou el 2014 i el mateix any ens vàrem constituir com a associació. Temps abans ja havíem compartit decepcions i desitjos sobre com ens agradaria que fos la festa major de Palma: amb implicació decisiva i organitzativa de la gent, amb arrels en la tradició popular i alternativa al model de concert-espectador. Hi havia també un sentiment d’enveja i d’emmirallament cap a altres pobles o ciutats amb festes populars, arrelades i sentides. Per altra banda hi havia un sentiment latent de vergonya pel fet de ser ciutadà o llonguet, una mena d’insult adoptat per alguns territoris de la Part Forana (un dels nostres lemes és Orgull Llonguet, molt més que un pa!). A allò s’havia de posar punt final i vàrem posar el pa per bandera amb la voluntat de capgirar la befa. Enveja i vergonya poden ser uns sentiments lletjos, però que amb una bona gestió poden donar lloc a fets increïbles com Orgull Llonguet.

Heu superat la prova de la pandèmia, sobrevivint al confinament i a les mesures de seguretat sanitària. Heu sortit enfortits, a pesar de tot això o estau en el punt d’inflexió per reinventar-vos?

Orgull Llonguet som els fans de la festa major de Palma i del seu format més popular, arrelat i sentit. Així que estam a l’espera que la situació sanitària torni a ser la d’abans per tornar al 100%. Ara mateix feim el que podem o el que ens deixen fer, surfejam la situació; i feim propostes d’acord amb la situació i les mans i els ànims que tinguem.

La pandèmia ha impedit la celebració tradicional al carrer per evitar les aglomeracions d’un temps/cedida

Enguany, ja hi tornam a ser, les festes de Sant Sebastià, una de les fites del calendari llongueter, tornen a ser descafeïnades. Què pensau fer? Passareu com si no res o hi haurà festa alternativa?

La nostra revetlla, la Revolta Llongueta, no podrà ser perquè no es permetran grans aglomeracions als carrers. És difícil controlar la massa, sobretot si hi ha festa pel mig, i en aquest sentit les institucions s’han volgut llevar una responsabilitat de sobre, tant per Sant Sebastià com per Sant Antoni, és comprensible. Ara bé, a diferència de l’any passat no hi haurà un límit de persones a les trobades ni una hora fixa per arribar a casa; així que amb seny i mesura ens podrem reunir per celebrar-ho, d’una manera diferent de l’habitual, sí, però podrem fer un mínim de festa. Així que des d’Orgull Llonguet animam a tothom a celebrar els actes festius i simbòlics que puguin realitzar-se: lluir el mocador groc (“Jo som del ViciPalma” és el lema del de l’edició 2022), celebrar a casa o al bar les llonguetades de dia 18 i, en la mesura que es pugui, celebrar els dinars de germanor de les confraries dia 19.

La normalitat tornarà tard o d’hora. Quins objectius us marcau, ara que sembla que el llonguet s’ha recuperat i ja no corr el risc de desaparèixer?

Desitjam que tot torni a ser com abans al més aviat possible. Ganes de fer festa i implicar-nos en la nostra ciutat no ens falten. El primer a fer serà reviure les propostes que teníem consolidades i veure com marxen en la realitat postpandèmica, si caldrà repetir formats que funcionen o revisar-los. Després podrem posar sobre la taula noves iniciatives que fa estona ens volten pel cap i que esperam que algun dia vegin la llum… Tenim alguna idea a fer durant els mesos d’abril o maig, per primavera, però no podem dir res més, de moment aquest tema és top secret.

El mocador groc és un dels emblemes identificatius de l’Orgull Llonguet /cedida

A qui més s’ha d’implicar perquè l’esperit d’Orgull Llonguet pervisqui i es generalitzi, fins i tot fora de Palma?

L’orgull llonguet va guanyant protagonisme de mica en mica gràcies a la implicació popular. La gran passa es va fer el 2014 i des de llavors, aquest moviment no s’ha aturat de créixer. Perquè aquest fet continuï, no hem d’afluixar, però les institucions també haurien de tenir en compte els diferents grups i associacions que s’impliquen i repensen Palma per fer anar la ciutat cap als desitjos de millora que projecta la seva ciutadania.

Ens sembla que aquest és un fet que més o manco es dona també a la Part Forana amb relació a determinades festes o amb la idea de repensar el model de funcionament del poble, el col·lectiu sa Negreta de sa Pobla ens sembla un bon exemple. Basta que s’apleguin un parell d’entusiastes amb moltes ganes de fer i de mica en mica, s’anirà sumant la resta de gent. A Orgull Llonguet va succeir així.

Amb quines organitzacions us agermanau, ara que hi ha com una onada de recuperació de la identitat pròpia per fer front a la pèrdua de les senyes identitàries per la globalització cultural?

Fins al 2019 vàrem tenir fins a tres encontres amb altres col·lectius de Mallorca que tenen la festa popular com a motor de les seves accions: els organitzadors del Much de Sineu, sa Negreta de sa Pobla, Granots i Sopes de Sant Llorenç… En aquesta “Xerradeta festiva” vàrem compartir inquietuds: les experiències de cadascú, les estratègies de foment de la festa i solucions a la massificació, gestió dels residus, protocols per a situacions d’assetjament, etc. Quan tot s’hagi compost i haguem agafat rodatge, esperam poder tornar a aquestes trobades.

Definiu-me què és un llonguet…

Un llonguet pot ser moltes coses: un pa amb forma de cul, una manera despectiva de referir-se als ciutadans de Palma, un motiu identitari de Ciutat, objectes i animals, etc. Cadascú que triï la que més li agradi o totes a la vegada!

Visca Palma, Sant Sebastià i visca l’orgull llonguet! Per molts d’anys!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa