Balears Vadevi
La nova PAC i la pesca, protagonistes d’una jornada sobre el Pla d’Igualtat

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha organitzat la segona jornada del Pla d’Igualtat en el sector primari. L’objectiu és empoderar i visibilitzar les dones que fan feina en el sector primari i agroalimentari de les Balears. La jornada se centrarà en la xarxa de dones de Pesca, els compromisos del pla d’igualtat en el sector primari i la Política Agrària Comuna (PAC) en femení. La jornada se celebrarà el pròxim 15 d’octubre, Dia de la Dona Rural, a la Cambra de Comerç de Palma a partir de les 9 del matí. La jornada d’enguany s’organitza conjuntament amb la Red Rural Nacional (RRN), una plataforma integrada per les administracions, agents socials i econòmics, representants de la societat civil i organitzacions d’investigació vinculades al medi rural.

La jornada, organitzada per la conselleria, s’iniciarà amb la benvinguda de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, seguida d’una taula institucional moderada per la consellera amb la presència de la delegada del Govern, Aina Calvo, en representació de la RRN, i la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido.

La jornada serà l’escenari de presentació de la xarxa de dones de pesca d’Eivissa, la primera que es posa en marxa a les Balears. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins els plans d’igualtat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i del d’Igualtat. Eivissa és l’illa on hi ha més percentatge de dones que es dediquen a la pesca. L’objectiu de la xarxa de dones de pesca és associar-se per tal d’augmentar la presència de la dona dins el món de la pesca, que coneguin els drets de dones en la mateixa situació a les Balears o en altres comunitats i posar formació al seu abast.

També està prevista una mesa sobre com serà la PAC, en especial, de quina manera afectarà les dones del sector. La nova PAC preveu, entre d’altres, incentius per a les dones que s’incorporin al sector, amb un 15% addicional, respecte del que cobraran els joves agricultors que s’incorporin.

Al llarg de la jornada també es presentaran i projectaran els vídeos de formació en igualtat en el sector primari, que ha fet la conselleria juntament amb representants del sector de totes les illes. Es tracta d’un dels compromisos que marca el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Són cinc vídeos que es projectaran als cursos de formació que imparteixi el sector, que van acompanyats d’un qüestionari. Els temes són: principis bàsics sobre igualtat de gènere, corresponsabilitat, desigualtat salarial, pla d’igualtat i titularitat compartida.

La jornada d’horabaixa està organitzada per la Red Rural Nacional. Consistirà en l’exposició de l’experiència de quatre dones del sector, com són Neus Costa, responsable d’una explotació ramadera amb producció local d’ous de gallines pageses de l’illa d’Eivissa; Rita Costa, responsable d’una carnisseria de productes locals produïts per ells mateixos a Formentera; Coloma Marquès, de la finca Torre Trencadeta, productora agrícola, ramadera i formatgera amb ovelles a l’illa de Menorca; i Mireia Oliver, productora de vi ecològic amb denominació d’origen a l’illa de Mallorca.

La cloenda anirà a càrrec d’Aday Melián, la delegada regional de la RRN per a les Balears i Catalunya, i la consellera De la Concha. Des de principi de legislatura, la conselleria treballa en fomentar i reforçar l’empoderament, la visibilització i el reconeixement de la dona rural en el sector primari, especialment entre les cooperatives, confraries de pescadors i les organitzacions professionals agràries. Les jornades es retransmetran per streaming en el canal de Youtube de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Entrega de premis ‘De la mar a la terra’

En el marc de la jornada, es farà entrega dels premis del III certamen de fotografia ‘De la mar a la terra. Un reconeixement a les seves dones’. Els premis compten amb un primer premi, un segon premi i un accèssit per a cada una de les quatre categories: agricultura, ramaderia, pesca i indústries agroalimentàries. Els premis consistiran en una senalla de producte agroalimentari local i una obra d’artesania.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa