Balears Vadevi
La patata per a l’exportació, molt damnada per la borrasca ‘Juliette’

Tot i que encara és prest per parlar de xifres, les conseqüències del pas de la borrasca Juliette per Mallorca són ben visibles. També en els sementers de patata de Sa Pobla que compten nombrosos danys encara per avaluar. Especialment preocupen les plantes afectades per les gelades, el vent i el calabruix. Quan a la campanya de patata per a l’exportació, destaca el mal que ha patit la patata extraprimerenca, que ja estava a punt de recollir. Els productors també temen que la patata primerenca i la tardana en resultin damnades, també

Per això tècnics de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària de les Illes Balears (IRFAP) de la conselleria de Agricultura, Pesca i Alimentació iniciaran les avaluacions de danys a partir de la setmana que ve.

Objectiu, delcaració de Zona Catastròfica

La consellera Mae De la Concha ha visitat algunes de les finques afectades pels temporals i anunciava que «treballam per la declaració de Zona Catastròfica i també per veure de quina manera podem donar suport als productors des de la conselleria i el Govern». I ha reconegut que «encara és prest per avaluar els danys, hem vist que les plantes s’han vist afectades per les gelades, el vent i el calabruix, però encara no sabem com està afectada la patata». «Feim aquestes visites per veure de primera mà i parlar amb els pagesos afectats, i perseguim dos objectius molt concrets com són la declaració de Zona Catastròfica i aconseguir fons, i també veure com podem donar suport als productors des de la conselleria i el Govern», ha destacat.

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha afegit que “hem d’esperar a la setmana que ve a veure com es recuperen les plantes, i ara és el moment d’estar al costat del sector i seguir els efectes del temporal”, ha conclòs.

En els pròxims dies, la conselleria farà també observació i seguiment de finques d’oliverar i de ramat oví, entre d’altres, també afectades pel temporal.

Fernández: “és el moment d’estar al costat del sector i seguir els efectes del temporal” | CAIB

El Consell de Mallorca hi dedica un pressupost especial

El Consell de Mallorca mobilitzarà un total de 6,5 milions d’euros, a través del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local així com des del Consorci Serra de Tramuntana, per ajudar ajuntaments i particulars afectats pel temporal de neu, pluges i vent que ha assotat l’illa en els darrers dies. Així ho han anunciat avui la presidenta de la institució, Catalina Caldera, i el conseller Jaume Alzamora.

De moment, a proposta d’Alzamora, el Consell Executiu ja ha aprovat iniciar els tràmits administratius i el ple que dijous dia 9 de març celebrarà la corporació insular aprovarà la modificació de crèdit que possibilitarà la convocatòria d’aquestes ajudes. Inicialment, hi ha previstes dues línies separades per a ajuntaments i particulars. Les ajudes directes als particulars, amb un fons inicial d’1,5 milions d’euros, seran gestionades a través del Consorci Serra de Tramuntana. Aquestes ajudes aniran destinades sufragar les pèrdues, poda i recuperació d’arbrat (especialment oliveres) i elements patrimonials i etnològics, com ara porxades, o parets de pedra en sec. La tramitació es farà de la manera més àgil possible i els danys es podran sol·licitar mitjançant una fotografia geolocalitzada.

En el cas de les ajudes als ajuntaments, la convocatòria extraordinària serà gestionada pel departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament local. Aquestes ajudes tenen com a objectiu reparar els danys d’edificis i infraestructures públiques danyades per la borrasca Juliette.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa