Balears Vadevi
La plaga de la barreneta arriba a Mallorca

La ‘barreneta’ de la vinya, el nom científic de la qual és Cryptoblables guinidiella, són unes arnes que fan uns 10 mil·límetres de llarg i 22 mm d’ample, amb una coloració predominantment grisa i és originària de la zona mediterrània. Afecta la vinya i també els cítrics, nespra, alvocat, caqui o magraner. Malgrat ser coneguda a València o Catalunya, mai havia arribat a Mallorca i s’associa a altres plagues, com és el cas del cotonet.

En el cas que ens interessa, la barreneta ataca directament al cultiu del raïm. En la fase d‘eruga es menja les llavors del raïm, assecant la vinya i amb això  deixa inservible el fruit per fer el vi. Les parcel·les més afectades són les que fan el cultiu en ecològic, segons fonts de la conselleria d’Agricultura. La incidència, segons el departament de Sanitat Vegetal en aquests moments és molt limitada ja que s’ha detectat un cop ha acabat la verema. Així i tot s’ha iniciat  una prospecció per conèixer-ne l’abast.  Recomanen lluitar contra la papallona amb les estratègies de “confusió sexual”.   Aquest mètode consisteix en l’emissió de feromones sexuals sintètiques de la mateixa arna que es vol controlar. Aquestes feromones sintètiques imiten la composició molecular de les hormones sexuals de la femella de la barreneta i impedeixen la seva fecundació per part dels mascles, la qual cosa comporta una baixada en la reproducció.

Raïm afectat per la barreneta/Cedida

Els tècnics confien que la plaga s’ha detectat a temps i, per consegüent, serà fàcil de controlar. La consellera Mae de la Concha ha recordat que degut al canvi climàtic que eleva la temperatura i l’humitat pròpia de l’illa, i l’economia globalitzada fan cada dia més freqüents les infestacions de plagues que no eren pròpies de les Balears però ha llançat un missatge de tranquilitat tot recordant que en aquest cas l’abast és limitat i que no s’ha de quarantenar la plantació afectada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa