Balears Vadevi
La vinya brosta just abans de la poda pel bon temps

Una vegada més s’han vist cepes brostades a les vinyes de la comarca del Llevant de Mallorca, en ple hivern. Ens arriben notícies del celler de Miquel Gelabert que indiquen fulles noves detectades a una vinya de Sirah, a les darreries de desembre i principis de gener: “No és en general per tot , però sí que és vera que dins ses festes de Nadal va fer molta calor i alguns ceps se despertaven i alguna gemma va brotar però també és vera que ses gelades de la setmana passada la varen aturar”, diu Miquel Gelabert.

Per sort, només són casos puntuals que no passen del nivell d’anècdota i no tendran conseqüències en la nova anyada. Aquest fenòmen s’està repetint els darrers anys i evidencia, segons els entesos, la realitat del canvi climàtic.

“És ja habitual que en els mesos de novembre i desembre, si fa uns dies de bon temps, càlid i solejat, es produeixi aquesta aparició de fulles noves a la vinya”, diu José Escalona (investigador del Grup de Investigació de la Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies i de l’INAGEA) , “a les vares antigues, de l’any anterior. Fulles que surten a l’extrem apical de la planta i que, probablement seran suprimides amb el procés de poda“.

Diu Escalona que aquest brostar fora de temps el que fa és restar reserves, energies, a la planta. El professor de Biologia de les plantes afegeix que els darrers anys s’ha observat aquest fet amb freqüència i que tot plegat es veu que el cicle de la planta, en el seu conjunt, s’allarga deixant menys temps de descans per la vinya i, en conseqüència “la vinya s’esgota abans de temps per que fa un esforç major”.

La influència del canvi climàtic s’evidencia també amb la maduració, cada vegada més primerenca, del raïm. Això provoca un avançament de la verema, que ja és costum que es faci entre dues i tres setmanes abans del que era normal anys ençà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa