Ara fa 40 anys va néixer a Mallorca “L’Associació de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca”, que ara quatre dècades més tard aspira a convertir-se en una corporació de dret públic amb totes les garanties. Formada inicialment per una colla d’amics que compartien plaers gastronòmics de tant en tant i les ganes de servar el patrimoni de la cuina mallorquina per damunt de tot, els que avui queden i els nous que s’han anat incorporant al llarg dels anys han fet la passa inicial perquè aquella associació es converteixi en l’Acadèmia de la cuina, del vi i de la gastronomia de les Illes Balears. Consideren que “és necessari defensar el patrimoni gastronòmic, ja que els hotelers i els restauradors han abandonat la cuina mallorquina tradicional”. Per entendre aquesta transformació que ens obliga a tornar 40 anys enrera, facem un poc d’història.

Un referent de la gastronomia mallorquina
L’Associació de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca va ser fundada durant la primavera de 1986 per un grup de persones procedents de variats àmbits de la societat mallorquina, professionals, intel·lectuals, empresaris, comerciants, polítics, gastrònoms, cellerers, restauradors, pagesos, etcètera, relacionats o no amb el món de la gastronomia, però amb el nexe comú del gust per la bona cuina, l’amor a la traducció i la passió per les tertúlies de sobretaula i amb la finalitat de recuperar plats de la gastronomia de l’illa mitjançant la recerca preparació i posterior degustació.
Els seus membres se senten “un referent de la gastronomia mallorquina en la recuperació i divulgació del seu llegat gastronòmic i enològic, fent immersions en antics receptaris familiars, publicacions periòdiques i obres literàries. I per això, també dona suport a noves interpretacions i representacions dels plats clàssics, així com a noves elaboracions sempre basades en la cura i l’excel·lència, amb especial atenció als productes autòctons o de proximitat com a base de l’èxit de la cuina d’aquesta terra”.
L’Associació ha publicat fins avui set llibres: un cada cinc anys com compendi de les sessions mensuals realitzades per l’Associació de l’Acadèmia durant l’últim lustre, amb comentaris sobre la jornada i amb la transcripció de les receptes cuinades. També ha publicat “Historia y evolución de la cocina de Mallorca” publicat en 2007 i en llengua castellana, que és un resum de les receptes més significatives de la nostra gastronomia.
Se sosté únicament amb les quotes dels seus 30 membres i no percep cap aportació pública, i dona suport i col·labora periòdicament amb ONG’s tals com “Mallorca sense Fam” i “Associació Zaqueo”, i assessora a l'”Escola d’Hoteleria de les Illes Balears” en la preparació de programes de formació i l’elaboració de receptes de cuina tradicional mallorquina. També col·labora en publicacions periòdiques sobre gastronomia i enologia que es publiquen en la nostra Comunitat”, segons s’explica en el seu blog sempre actualitzat.

Protegir, promocionar i assessorar
Amb aquesta llarga trajectòria ja feta, ara és el moment d’ampliar horitzons i estendre la cobertura al conjunt de les Illes Balears. Per això neix l’Acadèmia de la Cuina, del Vi i de la Gastronomia de les Illes Balears, la fundació de la qual ja ha aprovat el Consell de Govern dia 13 de juny passat fent així la primera passa per la seva constitució com una nova corporació de dret públic que neix amb l’objectiu de reivindicar la rica tradició gastronòmica de les Illes i donar-hi suport.
Amb aquesta finalitat, es marca el compromís principal d’investigar, defensar, estudiar, elaborar, codificar, preservar i difondre la cuina tradicional i els vins de les Illes Balears. I el Govern hi dona suport per “garantir la continuïtat d’un patrimoni cultural i culinari únic, tot fomentant-ne el coneixement i el reconeixement, tant en l’àmbit local com internacional”, segons l’acord de l’Executiu.
La nova entitat s’obre a les altres illes: estarà formada per un màxim de trenta acadèmics numeraris, a més de membres d’honor i assessors, de manera que s’assegura la participació equilibrada de totes les illes Balears i una representació justa entre dones i homes. L’Acadèmia actuarà com a òrgan assessor del Govern i de les institucions públiques en matèria de cultura gastronòmica.
El Decret especifica que l’Acadèmia començarà l’activitat amb la convocatòria d’una assemblea per aprovar els estatuts i escollir la Junta Rectora. A partir d’aquí, podrà iniciar els seus projectes de recerca, divulgació i formació en l’àmbit de la gastronomia balear. En sis mesos aquest procés s’haurà conclòs i veurem les primeres passes d’aquesta acadèmia que ha assolit la majoria d’edat.