Balears Vadevi
L’anyada 2020 de la DO Binissalem treu bona nota a l’examen de qualitat

Els vins de la Denominació d’Origen Binissalem de l’anyada 2020 han passat l’examen de qualitat que preveu el reglament del Consell Regulador. “La qualificació de l’anyada dels vins era una funció que ens ha encomanat antigament el reglament, i que encara es manté ja que encara es té en compte a algunes guies de vins i altres publicacions especialitzades i nosaltres també ho compartim a la nostra pàgina web”, informa la directora Marga Amat.

La qualificació d’anyades està basada en un procediment definit en el qual s’agafen mostres de vins blancs, rosats i negres, embotellats de l’anyada a avaluar. “No és una decisió arbitrària del Ple del Consell Regulador”, afegeix Amat.

Els vins se sotmeten a una anàlisis sensorial, que duu a terme el panell de tast de la DO, entrenat i qualificat per poder tastar els vins del territori en compliment dels requisits generals de la norma UNE-EN 17025.

Les anàlisis permeten comprovar que els vins compleixen els requisits sensorials establerts en el plec de condicions de la DO i a més, se sotmeten a una valoració específica per part dels tastadors. Aquestes dades es ponderen en funció dels litres de cada partida presentada, i d’elles surt una valoració que pot ser: Deficient, Regular, Bona, Molt Bona o Excel·lent.

Els tècnics elaboren un informe amb aquests resultats que sumen a les dades climatològiques de pluja i temperatura, d’1 d’agost a 31 de juliol de la campanya en qüestió. També s’analitzen les circumstàncies que han marcat l’anyada: malalties, plagues, fenòmens meteorològics extrems, la producció… Tot plegat, ha permès qualificar la campanya de 2021 com a “Molt Bona”.

“En relació a les condicions de la campanya, diu Amat, la producció es va reduir un 26% respecte a la campanya anterior, i la verema es va avançar una setmana respecte al 2019. Amb les condicions de l’hivern i una primavera càlida, es preveia una verema amb un mínim de 15 dies d’avançament respecte a les dates habituals. Així i tot, el mes de juny va ésser bastant fresc i humit, provocant un alentiment de la velocitat de creixement, fent que la campanya a la comarca només s’acabés avançant una setmana.

Per altra banda, “les pluges de maig i juny varen provocar en algunes zones l’aparició de focus de míldiu, el fong que afecta principalment les fulles i que en època de floració i quallat de la flor pot afectar de manera important el raïm. Així i tot, aquest fet va ser controlat pels viticultors que, atents sempre a l’evolució del temps, van aplicar els tractaments preventius necessaris. Com ja és habitual, aquesta campanya no es va lliurar de dies de calor extrema, una primera onada a finals de juny i una segona a finals de juliol, fet que també va influir en la data de la verema, segons comenta Amat.

Durant l’agost i setembre, mesos suaus i poc plujosos, la verema es va desenvolupar amb tranquil·litat i unes condicions òptimes. “Els cellers destinen les partides de raïm que consideren aptes per a elaborar els seus vins emparats per la DO Binissalem. Tots aquests factors han permès qualificar l’anyada com a ‘molt bona'”, com destaca la directora de l’entitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa