Balears Vadevi
Les DO mallorquines, a favor de reforçar les figures de qualitat de les polítiques agràries europees

La Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles, l’organització que representa a les denominacions d’origen de vi, va celebrar el 29 d’octubre, a Màlaga, la seva XXVIII Assemblea General. La reunió del màxim òrgan de govern de l’organització va servir per a analitzar i debatre sobre assumptes que establiran les bases del sector i de les denominacions d’origen en els pròxims anys. A la reunió hi assistí una representació de les dues denominacions d’origen de Mallorca, DO Binissalem i DO Pla i Llevant.

En quant a l’abast d’una possible norma de comercialització a aplicar en el sector del vi, els consells reguladors van deixar clar que aquesta ha de circumscriure’s a aquelles categories de producte que manquen de capacitat d’autoregulació de la seva pròpia oferta.

En segon lloc, es va abordar el procés de revisió i reforç del sistema de figures de qualitat de la Unió Europea, que desembocarà en una proposta legislativa a principis de 2022. Els membres de CECRV van apostar per una reforma ambiciosa, que tingui en compte les necessitats de les denominacions d’origen i que satisfaci el mandat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per a aquesta reforma: reforçar les figures de qualitat i augmentar el seu coneixement i atractiu entre els consumidors europeus.

En aquest sentit, els consells fan una crida a les institucions europees a mantenir les figures de qualitat en el cor de les polítiques agràries europees, a reforçar el seu vincle amb el desenvolupament rural i la sostenibilitat de les zones rurals i a evitar inconsistències en relació a les polítiques institucionals mantingudes fins al moment en l’àmbit de la promoció de les DOP/*IGP i en relació al seu reforç normatiu en el marc de la nova PAC.

En tercer lloc, la sessió va servir també per a exposar la significació dels Plans Estratègics de la nova PAC i més concretament les implicacions que tindrà, en forma de reorientació i d’adaptació, el Pla Estratègic Nacional per a les mesures que inclourà la futura intervenció sectorial del vi, que a partir de 2023 serà l’hereva de l’actual programa de suport al sector.

Amb tot, la XXVIII Assemblea General de CECRV va permetre també donar a conèixer els informes de progrés dels dos estudis de sostenibilitat en els quals l’organització està participant. A saber, un estudi per a analitzar la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de les denominacions d’origen vitivinícoles dels grans països productors europeus i demostrar que les DDOO de la UE, incloses les espanyoles, vénen ja treballant en el desenvolupament sostenible de les zones rurals abans del Pacte Verd Europeu. I un altre per a visibilitzar el nivell de sostenibilitat mediambiental de les denominacions d’origen a nivell nacional i conèixer àmbits concrets d’acció i compromisos en aquesta matèria per a continuar avançant en ella de manera inequívoca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa