Balears Vadevi
El ‘Llimoncello’ dels tres mosqueters

La vall de Sóller és la dels tarongers…, i dels llimoners o poncís. No de bades en fan a l’entorn de 180 tones a l’any, que es consumeixen majoritàriament a Mallorca. Però el comportament del mercat és desigual, segons l’època de l’any. Hi ha excedent sobretot a l’hivern i primavera quan hi ha massa producció i molt poca demanda.

En canvi, per aquestes dates estiuenques, la demanda és major a la producció i inclús s’ha de desverditzar (madurar) la llimona. Així, amb aquesta muntanya russa que té la demanda, hi vist que hi ha arbres de 4 collites a l’any s’ha hagut de pensar en aprofitar l’excedent i fer-ne confitures i suc. També es fan licors.

El limoncello, un licor fet a partir de la llimona i que algunes destil·leries mallorquines ja han tret al mercat. El cas que ara ens ocupa és especial. Tres socis sollerics però d’arrels franceses, en fan un amb llimona ecològica que permet fer aquest aprofitament i que obre la porta a nous productes semblants en un futur.

Joaquín Pourqué devora l’alambí/Cedida

Els ‘tres mosqueters

Valery Namur, Lluc Cortina i Joaquín Pourqué estan darrera d’aquesta iniciativa. Han trobat la fórmula que els permet elaborar aquest licor a partir de les seves llimones sense haver d’afegir cap conservant, colorant ni aromes afegits. Pourqué explica que “el producte que trobam al mercat és producte de l’experimentació“. Durant el darrer any varen anar provant distintes receptes i finalment es decantaren per la que ara podem tastar.

“Hem tengut mirat de no deixar cap detall des de la selecció de la fruita, en aquest cas de la llimona, de la pell i també de la maceració. Aquí ho feim amb alcohol ecològic, naturalment, amb sucre també ecològic i aigua”, diu Pourqué.

Valery Namur mostra la llimona ecològica que conreen/Cedida

Als tres els mou també les ganes de reivindicar el passat de molts de sollerics que es dedicaven al conreu dels tarongers i els poncís i a la seva exportació a França, a principis del segle XX: “cada ampolla conta una història i ret homenatge a les generacions anteriors que varen treballar de valent per conrear els cítrics i comercialitzar el fruit a França des del Port de Sóller, en vaixell”.

Entusiasmats per la bona acollida que ha tengut aquest licor, animen a experimentar noves maneres de consumir-lo, sempre fresc i refrescant: El més simple i senzill és beure’l juntament amb gel picat com a digestiu. També es pot consumir mesclat amb cava: dos centílitres de llimoncello i 10 de cava en una copa, amb una tros de llimona i una fulla de menta. Per últim proposen un cóctel amb 2 centílitres de llimoncello, 2 de ginebra i 10 de tònica.

Lluc Cortina tasta el llimoncello/Cedida

Aquest nou producte es llança al mercat un mes després que el mateix Pourqué, amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller i Estel Nou posàs també a la venda una nova línia de confitura, de taronja i de llimona, de caràcter ecològic.

El primer LLimoncello eco de Mallorca/Cedida

Per a més endavant tenen previst el llançament d’un segon producte: El taroncello, feta amb taronja, també ecològica .

Aquest productors no són els primers que trien el camí de l’aprofitament dels excedents. Aquests dos nous productes s’afageixen a altres que ja es produeixen a Sóller a partir dels cítrics. Es fan gelats, confitures, vinagre, perfum o sabó, suc de fruites a més de licors sobre tot de taronja.

La taronja, de fet, inspira una part important de la gastronomía de la vall sollerica i és objecte, aiximateix d’una fira monogràfica amb la qual es potencia el seu consum i es dona a coneixer aquesta gastronomía tradicional i la que és més innovadora i té aquesta fruita com protagonista.   

Aviat podrem tastar el “taroncello” /Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa