Balears Vadevi
La Llonguetada 2023, l’aperitiu de la festa de Sant Sebastià

El col·lectiu Orgull Llonguet, que està darrere de la recuperació de l’emblemàtic panet de Palma, que ens dona nom als que som de Ciutat, ha recuperat amb totes les seves característiques inicials, la festa de la Llonguetada. Avui és el dissabte de la Revetla de Sant Sebastià i feim repàs a les populars llonguetades a les places, als bars, centres culturals i forns de Palma. Enguany el lema de la Revolta Llongueta ha estat ‘No m’inflis el llonguet’.

Revolta Llongueta, una festa més que consolidada

Les llonguetades nasqueren ara fa deu anys com una iniciativa gastronòmica i cultural lligada a les festes de Sant Sebastià amb l’interès afegit de la reivindicació de la identitat dels ciutadans de Palma, que ha quedat desdibuixada contra la força que evidencia la dels pobles de la Part Forana. L’acollida ha estat molt bona des del començament tant per part dels ciutadans com per part dels forners que han recuperat el llonguet des d’un punt de quasi no retorn. Ara ja consolidada la seva recuperació, el llonguet experimenta una demanda creixent lligada a la versatilitat del panet, que admet multitud de presentacions, des de les més tradicionals a les més innovadores.

En l’edició d’ahir, la llonguetada va ser un èxit i això que el temps no acompanyava gens. Es despatxaren milers de panets amb tot tipus de farciment a una dotzena de bars, de la ciutat. La música acompanyà una comitiva encapçalada per dos caparrots de l’organització Orgull Llonguet acompanyats de joves de la confraria.

Els joves s’apuntaren a la llonguetada que enguany ha despatxat més d’un milenar de panets | cedida

La Revolta Llongueta i l’Encontre de Confraries, declarades d’interès públic municipal

Un total de 45 confraries lúdiques de Palma han estat convocades a l’Encontre d’aquestes entitats que, emmarcat dins de les Festes de Sant Sebastià, que ha tengut lloc demà a la Plaça Llorenç Bisbal.

Lluís Mas, representant a la Obreria de Sant Sebatià, recorda que la trobada se celebra des de fa una dècada, exceptuant els anys de pandèmia, i que va néixer com una activitat alternativa al programa de festes oficial amb l’objectiu de “dinamitzar i crear vincles entre les diferents organitzacions”. Enguany, segons va confirmar el seu organitzador, es va tornar a treure la rèplica del braç de Sant Sebastià on les diferents entitats pengen els seus mocadors corporatius. Després el ‘ritual’ mana que el braç balli al voltant del ninot que representa a la pesta, que finalment sempre és derrotat.

I avui, Revetla de Sant Sebastià, els foguerons es traslladen a Palma i l’Ajuntament ha preparat 216 torradores i les organitzacions ciutadanes n’han preparades altres 162 més per què ningú es quedi sense torrar…Visca Sant Sebastià!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa