Balears Vadevi
Llúpol de Mallorca per fer cervesa quilòmetre zero

Basta veure el ritme de creixement del nombre de marques de cervesa artesana de Mallorca per valorar el vigor d’aquest sector que no atura de créixer. Això sense comptar tots aquells aficionats que fan aquesta beguda a ca seva per consum propi. La prova la tenim a cada una de les mostres de cervesa artesana que es fan als pobles de Mallorca.

Sense anar més enfora fa un parell de setmanes a Mancor de la Vall, amb una resposta massiva d’elaboradors i de públic, i aquest dissabte a Manacor. I a ran d’aquest fet descobrim que per aconseguir llúpol, ja no és necessari sortir de Mallorca.

La plantació d’Es Morro, a Manacor, que es podria ampliar aviat/Cedida

Aqui un parell de brusquers, Miquel Grimalt i Àlex Grifol, han posat en marxa la primera plantació d’aquest producte imprescindible per l’elaboració de cervesa a una finca de Manacor: Es Morro està ubicada a la carretera de Sa Vall. El llúpol és una planta que, segons ens expliquen, s’adapta bé al clima de Mallorca. De moment fan una producció curta, podríem dir que experimental, però vist el rendiment, ja es plantegen ampliar la plantació i el negoci.

Ara és temps de collir el llúpol /Cedida

Primer de tot, com va sorgir l’idea de fer llúpol a Mallorca?

Es una conseqüència de fer cervesa. Som cervesers casolans. El llúpol és un dels ingredients principals i fer una cervesa amb llúpol fresc és un privilegi per tot cerveser.

Quina és la varietat que feis?

Actualment  tenim dues varietats en producció el cascade i chinook. 

La flor femenina sense fecundar d’aquesta planta és la que es fa servir en l’elaboració de la cervesa com saboritzant i estabilitzant/Cedida

Cóm es comporta la planta a Mallorca, s’aclimata bé?

Depèn molt de la varietat. Varem començar amb unes 20 plantes de llúpol diferents i varem comprovar que les varietat del nord d’Europa no s’aclimataven bé, en canvi les americanes sí. La planta té un creixement molt vigorós comença a brostar el mes d’abril i al mes de juny ja poden mesurar uns 5 metres. A finals d’agost començam a la collita.

Quina extensió tens conreada?

Ara uns 1000 m2 i un total de 300 plantes de llúpol i amb ganes de fer-ne més.

Quina producció en feis i com la comercialitzau?

No, ara no ho comercialitzam. Això és un hobby que se mos ha tornat gros. La producció és per fer cervesa amb els companys i des de fa 2 anys tenim la col·laboració amb Miquel Gelabert i Neus Llopis, de Brusca Brewpub, a Manacor.

Feis agricultura tradicional, eco, integrada, biodinàmica o de marca pròpia?

Tot el cultiu és amb productes ecològics; sobretot els nutrients i per ara no tenim problemes en les plagues que solen ser de míldiu i d’aranya roja.

Li veus futur al conreu del llúpol a Mallorca? Per què més es pot fer servir?

Jo crec que sí, nomes falta que el consumidor valori aquest producte i en anar a fer una cervesa la demani amb llúpol mallorquí. I sé que te diversos usos, però en el nostre cas l’empram per fer cervesa.

Creus que hi ha mercat per fer-ne més de llúpol, aquí a Mallorca? De cada vegada hi ha més elaboradors de cervesa artesana…

Sí, cada vegada hi ha més cultura de la cervesa i més elaboradors. Ens agradaria que totes les cerveseres poguessin tenir una cervesa amb llúpol local.

Què en penses de com van les coses a fora vila?

Les coses estan malament i així seguiran malament mentre el pagès no rebi un preu just pel seu producte. 

El procés de transformació del llúpol és previ a la seva incorporació al malt d’ordi, ingredient bàsic en l’elaboracio de la cervesa/cedida

El llúpol, un bàsic de la cervesa

El llúpol és una planta enfiladissa que arriba als 8 metres d’alçada. La flor femenina sense fecundar d’aquesta planta és la que es fa servir en l’elaboració de la cervesa com saboritzant i estabilitzant.

A Europa la introducció del llúpol en l’elaboració de la cervesa es va produir a l’entorn de l’Edat Mitjana. Es diu que va ser als monestirs on, sobre tot al centre d’Europa, encara hi mantenen la tradició. Actualment es fa servir com l’additiu principal per a contrarestar la dolçor del malt d’ordi, l’ingredient principal. A més, el llúpol fa que l‘escuma de la cervesa sigui més estable, ajuda a conservar la seva frescor i és el que ens fa venir gana quan feim una cervesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa