Balears Vadevi
L’obrador d’APAEMA, aliat del pagès mallorquí en la producció ecològica

L’Obrador és el cor de la transformació dels productes que fan els membres d’APAEMA, l’associació de producció ecològica de Mallorca. Una organització que va sorgir com a associació per cobrir un buit que hi havia de defensa i promoció de la producció ecològica, degut a que altres sindicats i institucions no hi fein amb prou força, segons els productors. Actualment darrera de l’associació hi ha uns 500 socis i 13 treballadors que fan feina en diferents projectes.

Des de l’Obrador ofereixen un servei al pagès que vol aconseguir un producte elaborat a partir del que conrea al camp. Cremes de verdures (Crema de moniato amb romaní, Crema de carabassa rostida amb gingebre), confitures i mel, olives en conserva, llegum, com els ciurons mallorquins. Aquest estiu han transformat més de 3,5 tones de tomàtiga per a 9 pageses i pagesos.

Confitura de tomàtiga, salsa amb moraduix, sofrit de ramellet, xerris deshidratats, tomàtiga sencera, tomàtiga triturada i salsa tex-mex de tomàtiga. Conserves ecològiques de qualitat per gaudir tot l’any com a consumidors i que als pagesos i pageses poden oferir com a valor afegit. Podeu trobar tots aquests elaborats comprant-los directament als pagesos. Marta Terrassa, que és darrera la creació i el dia a dia d’aquest servei, ens dóna els detalls.

Confitures i melmelades surten de l’Obrador cap el consumidor final, a través del productor/APAEMA

Com ha influit l’experiència del confinament en la vostra feina i en l’apropament de nous interessats? (la gent tornava boja per cuinar, per aprendre a fer pa, pastissos, confitures, etc…).

La producció en el nostre cas no s’ha aturat molt perquè nosaltres oferim un servei als pagesos, no feim la comercialització, i la producció al camp no s’atura. A part, si que han vengut diverses persones amb idees emprenedores demanant informació perquè l’assessorament des de les administracions no és massa clar i és bastant escàs

Com funcionau? Deis que l’Obrador és un servei per als pagesos…

Si, actualment, a s’obrador feim una tasca d’assessorament per pagesos o soci/es emprenedores amb idees i dubtes, però sobretot feim el servei de maquila. Els pagesos duen la seva producció i ens diuen, de les referències que tenim donades d’alta, que volen que els hi facem. Ells després s’encarreguen de vendre-ho. Actualment només hi ha un producte que ens encarregam de comercialitzar amb marca de s’obrador: el ciuró mallorquí ecològic cuit; varietat local que està agradant molt i es pot trobar a bastants establiments ja.

Com decidiu quin producte es fa i de quina manera, en funció de quines circunstàncies?

En funció de les necessitats dels socis. Quan un producte te demanda de diversos pagesos, o un que hi vol apostar fort, feim les proves pertinents, les analítiques i fitxes de producció i el tiram endavant.

A pesar que la producción que feis és important, la quantitat no és gaire elevada. Són molt cercades les conserves de l’Obrador?

Com que S’Obrador està pensat per fer el servei d’elaboració pels pagesos, no es troben les conserves de S’Obrador com a tal, a part dels ciurons cuits. Si que ens hem trobat que molta gent ens demana on poden comprar les conserves de s’Obrador, però cada pagès decideix com i on les comercialitza. Si que hem vist que és necessari més difusió o visibilització dels productes de S’Obrador perquè molta gent li agradaria poder col·laborar d’alguna manera. El nostre segell surt a moltes de les contraetiquetes, però no a totes. Esteim treballant per donar a conèixer més i millor la tasca de S’Obrador, que cada vegada dona servei a més productors i començam a tenir produccions importants d’alguns productes.

Les cremes de verdures tenen molta demanda/APAEMA

Quines receptes feis, d’on surten?

Les receptes les vaig proposant jo o a partir d’algunes idees que em donen els productors l’anam treballant conjuntament. Anam mirant d’incorporar receptes tradicionals però adaptades a la indústria alimentària i la seguretat alimentària.

Davant la bona resposta de la demanda, ja teniu projectes d’ampliació? Quins objectius vos marcau? S’Obrador ha anat creixent des del primer dia i contínuament anam incorporant nous projectes. Encara que necessitaríem encara ajuda externa sobretot per tota la tasca d’assessorament que feim, poc a poc anam cap a l’estabilitat. Els objectius són seguir essent i ser-ho cada vegada més un referent per l’elaboració de transformats ecològics i animar a que els productors es vagin anaimant cada vegada més.

 Que demanarieu als pagesos en ecològic que no us duguin i que us demani el consumidor? Als pagesos els demanam només que ens avisin de com està el producte i, a través del diàleg poguem veure què és viable fer o què no i als consumidors…que consumeixin producte ecològic i si és de S’Obrador, millor!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa