El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca ha anunciat l’arribada dels nous Olis d’Oliva Verge Extra dels seus elaboradors a la presentació de l’Oli Novell de la collita 2024 que ha tingut lloc al Casal Solleric de Palma. A la presentació s’han pogut tastar els primers Olis d’Oliva Verge Extra amb Denominació d’Origen d’aquesta campanya, la qual ha estat marcada per una disminució dels litres elaborats conseqüència d’una collita que ha registrat un 82% d’entrades d’oliva a les tafones inscrites.
Verge, extra i de gran qualitat tot i les dificultats: Un tresor!
El president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol ha afirmat que “si la sequera durant l’hivern i la mala floració a causa de la manca de fred ja feien preveure que la producció seria inferior a la de l’any anterior, la mosca de l’olivera i les pluges d’agost provocaren que molta de l’oliva caigués a terra, minvant encara més la producció, ja que aquesta no és apta per a l’elaboració d’oli de qualitat.”

Una complicada tessitura, principalment pel que fa a la capacitat de comercialització dels oliers inscrits a la DO Oli de Mallorca per al pròxim any, que tal com ha apuntat Mayol “no ens lleva la il·lusió d’oferir oli novell, els primers Olis d’Oliva Verge Extra que, com tots sabem, és el més saludable, el més natural i més bonic per aroma i per gust que es pot produir amb la combinació de paisatge i esforç.”
Els assistents a la presentació tastaren prop d’una dotzena de referències sota el segell de qualitat, Olis d’Oliva Verge Extra entre els quals hi havia monovarietals i cupatges a partir de les varietats autoritzades arbequina, picual i empeltre.
En la seva intervenció, el president del Consell Regulador va recordar que “Oliva fresca en el molí, fa l’oli fi; oliva covada, pudenta oliada.”, per assegurar que la DO, és “garantia d’oli verge extra, el de màxima qualitat. Desgraciadament, no tot el produït ho serà, però tot el que sigui etiquetat com a DO serà tan bo com sempre!”.
“L’oli és un tresor que mereix respecte”, deia Mayol. “Fa poc llegia una dada de l’historiador Paul Preston que em va sorprendre: l’anyada d’oli de 1941 va ser requisada per la dictadura franquista per enviar l’oli a Alemanya, com a un dels pagaments pel suport dels nazis als feixistes a la Guerra Civil. I això en els anys de la fam!”, il·lustrava amb aquest exemple.
L’anyada de 2024: Una i oli!
Segons les dades facilitades per la DO Oli de Mallorca, l’anyada més gran que es coneix de Mallorca va ser la de 1775, quan es produïren 25.000 tones d’olives (l’any següent, sols 4.000). Aleshores, quasi una quarta part de Mallorca ( més de 75.000 hectàrees) eren olivars, i tots de secà. O sigui, uns 300 kg per hectàrea el 75, i sols 72 el 1776. Ara, a la DO 2.962 hectàrees (un 75% de l’olivar mallorquí).
Segons aquesta mateixa font, l’any passat es feren 6.050 Tones d’oliva i enguany 1.700. En oli, 225.000 litres enguany i 915.000 l’any passat. I no tot podrà ser emparat a la DO.
Així, del 1775 al 1776, la disminució va ser del 76 %. De 2023 a 2024, la disminució ha estat del 82 %.

S’ha d’atribuir a la sequera de l’hivern passat, a la mala floració, que va fer poca oliva. I la presència generalitzada de la mosca de l’olivera, a causa sobretot de la pluja del mes d’agost va tudar molta de la poca que hi havia, que va quedar a terra. Al segle XVIII, l’oliva de terra s’aprofitava, (50% de l’oli era per cremar), ara no se n’aplega ni una. Per tant, més que mai hem de valorar l’oli que mostra el distintiu de qualitat a la seva etiqueta: serà poc, però serà bo, segur.