L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, s’ha fet ressò d’un treball de fi de grau de l’alumne Gaspar Coll Rigo que s’ha reconegut com el millor projecte del grau en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural de la Universitat de les Illes Balears.
El treball, que s’ha duit a terme a les instal·lacions de l’IRFAP, analitza l’ull de gall (Venturia oleaginea), en castellà conegut amb el nom de “repilo” perquè deixa les branques de les oliveres pelades. Es tracta d’un fong que afecta les oliveres de Mallorca que pot provocar la caiguda prematura de les fulles, fet que debilita els arbres i en redueix la producció. Els resultats obtinguts mostren una alta prevalença de la malaltia, sovint present en forma d’infeccions latents sense signes visibles. A més, també assenyalen que els tractaments habituals amb composts de coure tenen una eficàcia limitada, especialment en episodis de boira o rosada, que afecten especialment el Pla de Mallorca.
L’estudi constata que la incidència del fong és especialment elevada a Mallorca a causa de les condicions de temperatura i humitat de l’illa, i que determinades varietats d’olivera, com l’arbequina, es mostren més sensibles que altres, com ara l’arboçana. Aquestes conclusions aporten informació clau per avançar cap a estratègies de control més eficaces i sostenibles.
La recerca forma part d’un projecte de l’IRFAP que s’ha duit a terme amb la col·laboració del doctor Antonio Trapero, expert de la Universitat de Còrdova en aquesta malaltia. Segons Trapero, «el monitoratge fet entre el 2023 i el 2025 ha permès comprendre millor els factors que afecten la salut de les oliveres i establir bases per a estratègies de control més eficaces».
Els tutors del treball, els doctors de l’IRFAP Diego Olmo García i Jaume Jaume Sureda, destaquen «la importància de la col·laboració de les explotacions oleícoles d’Aubocassa (Manacor), Son Mesquidassa (Felanitx), Gossauba (Sant Joan), Son Moragues i Son Matge (Valldemossa), i també la del Consell Regulador Oli de Mallorca. Aquest suport ha estat essencial per dur a terme el monitoratge i obtenir resultats d’interès per al sector».
Amb aquest reconeixement, l’IRFAP valora la tasca de l’alumne i del seu equip tutor i reafirma el seu compromís amb una formació de qualitat i amb la recerca aplicada al medi rural. A més, subratlla la rellevància d’aquest estudi per al present i futur del sector oleícola de les Illes Balears.

La importància de conèixer de prop l’Ull de gall
“L’ull de gall és una malaltia amb una gran incidència als olivars de les Illes Balears. A la Serra de Tramuntana hi ha menys incidència que a les altres zones, a causa de la humitat més gran a les zones baixes”, afirma des de la Conselleria Jaume Jaume, professor d’enginyeria agrària de la UIB i doctor en biologia.
El fong afecta sobretot les fulles, i es fa evident amb unes taques que donen el nom mallorquí a la malaltia. Aquestes taques disminueixen el creixement de l’arbre i acaben per caure i deixen l’arbre defoliat, d’aquí ve el nom en castellà de la malaltia –repilo-, per què pareix repelat. Un arbre fora fulles no pot créixer i la producció es veu afectada negativament”, remata.
Explica Jaume que “s’ha vist que amb una bona poda, plantacions amb marc ample, determinades varietats que són més resistents i el tractament primerenc en detectar els símptomes, tenen efectes positius. Però les condicions agrometereològiques fan que, per una banda, el fong pugui créixer tot l’any i per una altra que les oliveres també creixin tot l’any, el que complica el control d’aquest fong”.
Aquesta malaltia és un dels principals maldecaps del sector, que no és poca cosa, afirmen des de la DO Oli de Mallorca que han esperonejat la conselleria a fer feina en el coneixement d’aquest problema. El president, Joan Mayol, reconeix que “hem participat passivament, demanant a la Conselleria que es treballi. Després de la mosca, aquest és el principal problema pel sector, i el microclima del Pla de Mallorca el fa molt difícil de controlar. El mateix doctor Trapero, el millor especialista mundial, ha quedat sorprès de la dificultat de control”, per això creu que “són necessàries més recerques per trobar el sistema de reduir la incidència.
Per tant, queda camí per fer.


