Balears Vadevi
Macià Batle i la falconeria, una manera de protegir la vinya

La bodega Macià Batle de Santa Maria té en la innovació d’estratègies un dels seus punts forts. Estratègies que també inclouen el considerar la vinya com un espai on introduir millores en el maneig com la que avui explicam: l’ús de la falconeria en la dispersió i el control de fauna.

Els falconers vigilen la vinyes de la Bodega Macià Batle, entre Consell i Santa Maria | cedida

És una pràctica que es fa amb aus rapinyaires, concretament falcons i astors. Pere Nuño i Jacobo Guerra els amollen a la vinya des de passat Sant Joan i fins ara, a finals del mes de gener. “És una manera d’evitar que els conills i les llebres es mengin les tanyades tendres de la vinya. Els astors els cacen i així impedim que es mengin el verd de les vinyes joves“, explica Pere, “ja que no es poden pegar trets per caçar-los”. A això es diu control de fauna i són astors els encarregats de fer-lo.

Llavors hi ha també la feina de “dispersió”. En aquest cas la rapinyaire utilitzada és el falcó. Ensinistrats i entrenats després de molts d’anys de dedicació en aquesta mateixa feina a l’aeroport de Palma, els falcons s’amollen per evitar que els tudons i els estornells es mengin el raïm.

Macià Batle treballa amb falcons a la vinya | cedida

Aquesta activitat no es pot fer tot l’any, només en períodes autoritzats per la caça o, “en casos comptats, quan la conselleria ho autoritza per que es doni una sobrepoblació que danyi la vinya, explica Pere, però has de demanar permís i un guarda visita la finca per comprovar que el perill és cert”, remata.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa