Balears Vadevi
Mallorca al plat, els més petits descobreixen el producte de proximitat
xxx
7 escoles públiques de l’illa transformaran els seus menjadors cap a un model basat en el consum de productes locals i ecològics | APAEMA

!--akiadsense-->

Els propers quatre mesos APAEMA (Associaciò de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca) liderarà la gestió del projecte “Mallorca al plat” impulsat per la Direcció General de Sobirania Alimentària. La iniciativa té com a objectiu enfortir l’abastiment dels menjadors escolars amb aliments locals i ecològics, així com promocionar el món rural des de les escoles. En el plec de condicions es demanava als productors coordinar i planificar la producció necessària per abastir els menús dels menjadors amb aliments de proximitat en un mínim del 40% del total, dels quals un 10 % havien de ser ecològics. APAEMA, en la seva proposta, l’ha augmentada al 50%.

La iniciativa consistirà en acompanyar 7 escoles públiques de l’illa en el procés de transformar els seus menjadors cap a un model basat en el consum de productes locals i ecològics. El projecte es divideix en dues parts: la de coordinar i planificar cultius i la d’elaborar i impartir materials i activitats didàctiques entre la comunitat educativa.

xxx
D’esquerre a dreta: la cuinera Marta Mas de l’empresa Can Arabí, la directora del CEIP Can Bril de Sencelles, Catalina Isern, i Maria Antònia Aloy, coordinadora del projecte Mallorca al plat i tècnica de projectes a APAEMA. | APAEMA

!--akiadsense-->

Un equip format per una coordinadora i tècnica de projectes, un tècnic agrícola per planificar els cultius i coordinar els pagesos, una nutricionista i una professional del sector per fer l’estudi de viabilitat es posa en marxa per dur endavant aquest objectiu.

Les primeres accions que tenim per executar són la de formar i reunir l’equip de coordinació que està compost per representants dels diferents agents implicats (direccions de centres, APIMAS, productors, empreses de càtering, Conselleria, APAEMA) i la de fer un estudi de necessitats de cada un dels 7 menjadors per després poder fer-los una proposta de menús”, diu Maria Antònia Aloy, coordinadora del projecte Mallorca al plat i tècnica de projectes a APAEMA.

“Paral•lelament ens coordinarem amb els productors per planificar els cultius de manera que puguem garantir prou producte fresc. La implantació dels menús, tot i que això dependrà de cada centre, la planificam per final de maig i el mes de juny”, afegeix. L’objectiu és demostrar que es podria aconseguir implantar un 50% de producte local i ecològic dins els menús, sense que això suposi un increment del preu del menú”.

Aquestes actuacions es completaran amb el disseny i publicació de material com un llibre-guia de menús domèstics, una guia de compra, que es difondran amb presentacions a les escoles i a través d’un lloc web.

A la segona fase de projecte es preveuen activitats didàctiques dirigides a les famílies per sensibilitzar-les en el consum de productes ecològics. Seran 4 trobades online per apropar-les al món de la pagesia, la pesca, els processos d’elaboració i transformaicó i als mercats com a llocs on fer les compres directament als pagesos. A banda d’això, es faran tallers de formació per sensibilitzar al personal de cuina dels menjadors escolars (monitores i cuiners).

Aquest projecte s’integra dins el programa de foment de la compra pública social i sostenible en restauració col·lectiva, finançat amb l’Impost de Turisme Sostenible, i té dos destinataris: per una banda, els productors, que són els que col·laboren amb els seus cultius; i de l’altra, la família educativa, que crearà i divulgarà material didàctic de sensibilització sobre el consum de producte local i ecològic i sobre el món rural. A Eivissa i Menorca també s’ha dut a terme.

xxx
Perquè els ciutadans de demà han de conèixer el que significa el producte de proximitat des del punt de vist mediambiental i nutricional | CAIB

!--akiadsense-->

Paula Valero, directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària ha destacat que aquest projecte “afavorirà un intercanvi de coneixements, una agenda comuna, una planificació de cultius i l’elaboració de materials didàctics que serviran, no sols per a la comunitat educativa i sector primari participant sinó també com a eina de treball per a tots aquells que no han pogut participar”. Valero, a més, ha subratllat que “volem que els col·legis millorin els seus menús amb aliments saludables i sostenibles produïts en proximitat. Així es connecta a productors agraris i ramaders, pescadors i indústria agroalimentària locals amb les comunitats educatives i, per tant, amb els seus veïns i veïnes”.

Nou comentari

Comparteix