S’acosta el dia 8 de juny i la festa del CBPAE i APAEMA a Porreres. Hi haurà una oferta variada de productes ecològics per tastar i música i activitats diverses durant tota la jornada i avui ens centram en la cervesa. La cervesa “oficial” del festival Feim! serà mallorquina i ecològica 100%. Hi ha molta expectació per veure com serà aquesta cervesa artesana i campanetera que haurà estat elaborada especialment per aquesta ocasió. Els elaboradors han preparat amb molta de cura 5.000 litres d’una ‘lager’ fresca, suau i «molt bevible» amb matèries primeres km 0. No ha estat fàcil produir aquesta quantitat amb totes les garanties que serà totalment local i ecològica, però finalment així ha estat i la podrem tastar al Parc de n’Hereveta a la festa de dissabte. Pocs dies abans de l’estrena oficial, hem parlat amb Miquel Amorós, un dels elaboradors darrere l’empresa Mallorca BeerC0-Beerlovers, que l’han feta.
Qui hi ha darrera Mallorca Beer Co – Beerlovers?
Som una empresa familiar, que duim fent cervesa des de 2013. Concretament, del 2013 al 2022 a Alcúdia, al centre del poble, a sa portassa de sa casa dels padrins. Del 2023 fins ara a Campanet, a l’antiga fàbrica de vidre de Menestralia. A l’autopista de Palma – Sa Pobla, sortida 35. Sa que agafes per anar a Búger i Campanet. Noltros, com estam en el costat esquerre de sa carretera vella que anava cap a Alcúdia, som de Campanet.

Com definiu la vostra cervesa, amb totes les referències que feis?
La nostra cervesa és:
Bona: cervesa de qualitat, per paladars molt diferents, no pensam que ningú pugui dir “no m’agrada la cervesa”, n’hi ha tantes i tan diferents, que el més segur és que encara no hagi trobat la seva, noltros encantats d’ajudar-lo a trobar-la.
Local: feta a Mallorca, perquè volem donar valor a tot el que es fa, i molt bé, a Mallorca. Ara mateix només utilitzam maltes d’ordi i llúpol locals en algun lot especial, però estam fent feina per poder fer una cervesa 100% mallorquina, amb tots els seus ingredients i processos fets aquí.
Artesana: entenent com a artesà, no tant ser més petit que els grans, com aplicar el saber fer, donar a cada procés el temps que necessita, no agafar dreceres …
En qui o amb què vos inspirau?
Te diria que en ningú en especial. Però posats a somniar, aconseguir ser una cervesera regional, com no fa tants anys i abans de ser comprades i després tancades per les cerveseres grosses, eren Molí Balear, Pripps, fins i tot Rosa Blanca ( quan no era el “tongo” d’ara).
Què en pensau del boom de les artesanes?
Buff!, no creiem que hi hagi hagut abans ni ara un boom. Ja fa més de 10 anys que correm i per desgràcia la llista de companys que han hagut de tancar és llarguíssima. És un sector encara per fer, això vol dir que a tots ens toca seguir remant.

Quin mercat teniu i a quins objectius aspirau?
Quant al mercat, en el nostre cas és bastant variat., ja que som fabricants (Mallorca Beer Co), distribuïdors (Beerlovers) i en unes setmanes també tindrem un bar obert a la fàbrica.
Depèn del tipus de client i la zona els nostres consumidors poden ser gent d’aquí que vol prendre una cervesa diferent de la qual solen trobar per tot, o turistes que volen tastar producte local, o aficionats a les cerveses artesanes que volen tastar com més millor. I en quant el tipus de locals on mos venen, botigues petites, hotels, restaurants, però sobretot bars.
La festa d’aniversari del CBPAE pot ser un bon impuls per vosaltres, us donarà molta visibilitat. Hi haurà un abans i un després del 8 de Juny?
Sa veritat és que ja abans de fer-se ens ha ajudat a encetar nous projectes o a avançar d’altres que ja teníem en marxa: el fet de fer una cervesa ECO, el tema tràmits ens tirava un poc enrere, i no sé si perquè no són tants com pensàvem, o perquè ja hi estem acostumats, no ha sigut per a tant. També hem fet proves de germinat i cocció d’ordi per fer malta d’ordi mallorquí amb empreses amb el segell ECO, que no haguéssim fet.
I quant al després, la idea és demostrar que una empresa d’aquí també pot posar la cervesa a grans esdeveniments, muntant barra, grifos i altres. Que no fa falta estirar dels grossos, que hi ha opcions.
És factible fer a Mallorca una cervesa 100% eco? Hi ha matèria primera per elaborar-la.
Sí i sí. De fet, tenim diferents projectes en marxa tant amb la malta d’ordi, com amb el llúpol. Tant amb l’objectiu de poder fer una cervesa 100% mallorquina com, en un termini una mica més llarg i sent més ambiciosos, poder exportar malta d’ordi mallorquí. Aprofitant que tenim cereals amb “terrer”. Un concepte que no només toca en el vi. S’està començant a tocar també amb les diferents maltes d’ordi, per diferenciar-se.
Tots aquests projectes van, com no podia ser d’un altre forma a Mallorca, a poc apoc. Ja que el dia a dia mos menja. Projectes no ens falten. El que si mos falta és temps per dur-los a terme.