Balears Vadevi
Mallorca exhibeix gastronomia i producte local a ‘Madrid Fusión’ 2025

Mallorca és present en la fira gastronòmica Madrid Fusión, que ha arrencat aquest dilluns a Madrid, per reivindicar la qualitat de la seva cultura gastronòmica i el seu producte local de primer nivell. Es tracta de la XXIII edició d’aquesta fira de referència internacional, que se celebra del 27 al 29 de gener, i a la qual l’illa acudeix amb un estand propi que ha duplicat la grandària respecte a edicions anteriors, a través del Consell de Mallorca-Fundació Mallorca Turisme. 

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, encapçal la delegació mallorquina en la fira, amb la finalitat de donar suport al sector i afavorir la generació de sinergies entre la indústria de l’alimentació, la de la restauració i el turisme.

La fira ha arrencat aquest dilluns amb diverses classes d’exhibició i tallers de degustació de producte local, a càrrec de reconeguts cuiners i rebosters mallorquins, i es prolongarà fins al dimecres, al llarg de tres jornades en les quals més de 20 cuiners exhibiran la gastronomia i el producte local de Mallorca. L’illa comptarà amb un programa variat, que inclou presentacions, classes d’exhibició i degustacions, amb l’objectiu de mostrar la rica diversitat de la seva oferta culinària.

De la ma del Consell de Mallorca,, els cuiners han elaborats propostes culinàries que destacquen la qualitat del producte local/CIM

En aquesta línia, l’edició 2025 suposa un avanç important en la presència de Mallorca en aquesta trobada, ja que ha incrementat la presència en la fira, amb un estand de 150 m², el doble que en edicions anteriors, on es donaran a conèixer algunes de les claus que identifiquen la gastronomia i el producte local. 

Galmés ha destacat durant la celebració d’una de les classes d’exhibició, que «la cuina de Mallorca és un dels eixos que conformen la cultura i tradició de l’illa. L’illa té sabor únic i posseeix un producte autòcton, la producció i l’elaboració del qual ha traspassat segles. Elaboracions que s’han transmès de generació en generació, mantenint l’essència i conservant les arrels d’una cultura, tradició i història úniques».

L’assistència s’organitza en col•laboració amb ASCAIB (Associació de Cuiners Establerts a les Illes Balears ), que ha dissenyat una programació centrada en productes emblemàtics de l’illa, com la sobrassada, l’ensaïmada i altres productes tradicionals. «En l’estand de Madrid Fusió hi ha una representació excel•lent de producte local, produït i elaborat íntegrament a l’illa, sota estrictes criteris de respecte a l’entorn i cura de la identitat, perquè el sabor d’avui segueixi fidel al de les generacions d’enrere», ha assegurat el conseller Rodríguez.

Marga Amamt, directora de la DO Binissalem, s’ha encarregat de dirigir els tasts dels vins: un varietal de mantonegro i l’altre de premsal/DO BInissalem

Gastronomia, rebosteria i cocteleria en el focus

Els assistents a la fira podran gaudir d’elaboracions de xefs mallorquins de renom com: Javier Hoebeeck, de Fusió 19 Gastronòmic (una estrella Michelin); Marta Rossell, de Sal de Cocó; Miquel Calent, de Can Calent i Cuit; Pep Trías, de la pastisseria Trías; Jordi Cantó, del restaurant Sa Clastra; Ariadna Salvador, de Ninumá; Andrés Benítez, del restaurant Botànic; Lluís Pérez, de la pastisseria Lluís Pérez; Andreu Genestra, del restaurant Andreu Genestra (una estrella Michelin); Irene Martínez, del restaurant Nus; Juan Pinel, del restaurant Àtic; Cati Pons, del restaurant els Fogons de plaça. I coctelers com: Yoselyn Antequera, Guiuseppe Marchisella, Laura Pelarda, Sonia Pou, Ángel David i Gabriel Ramon.

A més, el Departament de Promoció Econòmica hi participa de manera activa, col•laborant amb el Departament de Turisme, mitjançant l’aportació de productes frescos de temporada per elaborar una natura morta en un dels espais de l’estand del Consell de Mallorca. Ha contractat dos professionals per fer demostracions (dins dels espais de cuina en directe) i elaborar sobrassada de Mallorca.

Amb aquestes demostracions, es pretén donar a conèixer la importància que té un producte local tan emblemàtic i tan representatiu com és la sobrassada de Mallorca de porc negre. Un producte únic, que està compost pels productes locals de millor qualitat de la nostra illa. “Madrid Fusión és l’aparador ideal per a mostrar al món el que fa única la nostra Sobrassada de Mallorca”, comenta Andreu Palou, president del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca. I afegeix que “volem que els qui la provin no sols gaudeixin del seu sabor, sinó que també connectin amb la història, la cultura i les persones que hi ha darrere de cada peça”.

La sobrassada és un dels productes emblemàtics que han estat inclosos dins la mostra/IGP Sobrassada de Mallorca

La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, ha destacat que «les proposades culinàries dels restaurants de Mallorca, que utilitzen la nostra matèria primera de gran qualitat, contribueixen, sens dubte, al seu reconeixement». «Quan proves un plat i t’agrada, normalment t’interesses pels seus ingredients i el seu origen, posant en valor tota la cadena agroalimentària de l’illa», ha afegit sobre aquest tema. Així, Pilar Amate ha explicat que «la conjugació de producte local i gastronomia respon a un consumidor cada vegada més exigent, que cerca l’autèntic, i que s’interessa per la gastronomia local».

Exposició de productes locals de qualitat

L’estand de Mallorca comptarà, a més, amb la col·laboració de coexpositors de renom, entre ells els vins de la DO Binissalem, olis d’oliva «Oli de Mallorca», la IGP Ametlla, Flor de Sal i Sobrassada de Mallorca, tots ells productes representatius de l’illa que acompanyaran l’oferta gastronòmica en la fira.

Sembla que aquesta primera jornada de la fira ha estat satisfactòria per als participants. Així ho declarava la directora de la DO Binissalem, Marga Amat qui ha valorat positivament la major capacitat de l’estand i la disposició del públic que ha pogut gaudir de les activitats organitzades a l’espai del Consell de Mallorca.

El tast dels olis adscrits a la DO Oli de Mallorca i DO Oliva de Mallorca, a càrrec de Lydia Larrey, és un dels atractius de la presència de Mallorca en aquesta edició de Madrid Fusión/Cedida

D’aquesta manera, Mallorca mostra tots els aspectes de la seva gastronomia, un element fonamental per ressaltar la riquesa i diversitat dels sabors mediterranis, intrínsecament vinculats a la història i cultura de l’illa. El protagonisme el prendran els productes autòctons, com la sobrassada, l’ensaïmada o l’oli d’oliva, fins a les elaboracions tradicionals que combinen ingredients frescos i de temporada. Cada plat que es presenti contarà una història de tradició, paisatge i cultura, destacant la qualitat dels productes locals i la seva capacitat per fusionar-se amb les tècniques més innovadores.

Més notícies
Patrocinadors i participants es fan una foto el dia de la presentació al Consell de Mallorca/CIM
Madrid Fusión, un aparador per la gastronomia i el producte de Mallorca
L'estand de Mallorca duplicarà el seu espai on s'oferiran showcookings al llarg de totes les jornades de la XXIII edició d'aquesta fira internacional
Les demostracions culinàries amb productes amb marca de qualitat han estat entre les activitats amb major seguiment/DO Oli de Mallorca
Mallorca exhibeix gastronomia i producte local a Madrid Fusión 2024
Servirà per impulsar sinergies entre les indústries de l'alimentació, la restauració i el turisme com a referent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa