La Denominació d’Origen Oli de Mallorca ha presentat els nous Olis d’oliva verge extra de la campanya 2023 al Casal Solleric de Palma el que significa que ja està disponible per la seva comercialització. Sobre els Olis d’oliva verge extra (OOVE) d’aquesta anyada, el president del consell regulador, Joan Mayol ha indicat que “han resultat d’una qualitat excel·lent, aromàtics i saborosos”.
Pel que fa a la campanya de collita, ha explicat que ‘’tot i que l’entrada d’oliva a les nostres tafones [referint-se a les inscrites a la denominació d’origen] ha estat un 47% superior als cinc anys anteriors, el rendiment ha resultat inferior, cosa que, malauradament, implica un increment de costs, que les empreses hauran de gestionar. Així i tot, l’oli mallorquí de qualitat no ha patit l’increment especulatiu de preu com l’experimentat pel peninsular.’’
Les dades canten
En dades, enguany, la DO ha comptabilitzat una collita de 5.850.000 kg d’oliva i 875.000 litres d’oli. L’oliva és un 47% més que la mitjana dels darrers 5 anys, l’oli un 51%. Al 2017, l’anterior rècord històric varen ser 5.353.132 kg d’oliva i 912.000 l d’oli. Enguany, com deia Mayol, s’ha donat un rendiment més baix.
Per altre costat, s’ha destacat que ja arriba al 15% la producció d’oli en ecològic, una tendència, que segons es constata, va a més en el sector.
Mayol també ha recordat que ‘’l’oli novell de proximitat és un privilegi exclusiu. Regalar oli novell per Nadal és una mostra d’amistat i d’estimació que no pot ser més gran. Una botella d’oli té molta més vida que qualsevol altre present gastronòmic, i ens farà presents a la taula o la cuina de la persona que el rebi durant molts de dies. Per tant, l’oli hauria de ser part de les cistelles de Nadal, estar present a la taula de qualsevol dinar o sopar d’aquestes festes i de tot l’any, també a restaurants i establiments hotelers”.
La presentació va culminar amb un tast de les referències de fins a setze productors que donaren bona mostra als assistents de la qualitat i diversitat dels d’Olis d’oliva verge extra novells amb el distintiu D.O Oli de Mallorca que comencen aquests dies a arribar a establiments i mercats.

Renovats els Consells Reguladors de l’Oli i l’Oliva de Mallorca
Ara que la campanya veu ja el final, s’ha fet la renovació de les directives de la DO Oli i DO Oliva de Mallorca. El solleric Miquel Arbona arranca aquesta setmana el segon mandat com a president de la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca, que l’any que ve assolirà els deu anys d’existència.
Arbona ha estat l’únic candidat que s’ha presentat a la reelecció per aquest càrrec. Quatre persones l’acompanyen a la junta directiva. Es tracta de Miquel Gual, president de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, el solleric Andreu Oliver, el fornalutxenc Felip Martí i el representant de la finca de Son Mesquidassa, de Felanitx, Juan Alcaide.
Coincidint amb la primera dècada d’existència, durant aquest període la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca té el repte de consolidar la marca i d’aprofitar que opera íntegrament en l’espai de la Serra de Tramuntana per obtenir ajudes de l’administració per augmentar les campanyes de promoció del producte i arribar a més clients.
Per la seva banda, també s’ha renovat el Consell Regulador de la DO Oli de Mallorca i Joan Mayol ha revalidat la presidència de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca.
Precisament el president de la Cooperativa de Sóller, Miquel Gual, ha estat elegit vicepresident d’aquest consell, per la qual cosa tendrà veu i vot en les dues denominacions d’origen que tenen a veure amb l’olivar. Durant aquesta legislatura Oli de Mallorca té el repte d’adaptar el seu reglament i estatuts a la nova normativa europea, ja que es troba desfasada.