Balears Vadevi
Mallorca Rural, una plataforma d’ajudes per la Part Forana

L’Associació Mallorca Rural és una entitat sense ànim de lucre que fou constituïda en l’any 2002 per iniciativa conjunta del Consell de Mallorca, la Unió de Cooperatives Agràries de Balears (UCABAL) i l’Associació de Finques d’Agroturisme de Mallorca. L’intenció fou posar a l’abast dels municipis una eina que facilitás el camí cap el desenvolupament rural.

De llavors ençà ha anat fent passes fins avui però ara ha arribat el moment del llançament. Aquest 2021 ha servit per donar més força i recursos a aquesta organització que encara el 2022 amb l’objectiu d’assolir reptes de futur. Parteix d’una base sòlida: 36 municipis de Mallorca s’hi han adherit i si han posat en marxa 30 projectes.

Alguns d’aquests  projectes ens parlen directament del món del vi. És el cas de la Botiga i activitats Finca Son Roig. Es tracta d’una explotació agrícola dedicada principalment al cultiu de vinya per a producció de vi en el celler Can Majoral. El projecte consisteix en adaptar les cases de la finca per disposar-hi una petita botiga per fer venda directa i també una sala on es realitzaran actes de caràcter divulgatiu o promocional. Els impulsors del projecte reberen 12 mil euros i busques del fons que nodreix el Consell de Mallorca i el FOGAIBA per fer-lo realitat.

Però n’hi ha d’altres: “Remolc solar”, de Joan Jordà Ramis, de Llubí, que va rebre 4.500 euros per ajudar-lo a construir a construir un remolc solar acoblant a un remolc tradicional un sistema de generació d’energia solar fotovoltaica. Així, aquest viticultor podrà extreure aigua dels pous existents en les diverses parcel·les que cultiva, moltes de les quals sense connexió a la xarxa de subministrament elèctric.

També en destacam el presentat per Evelyn Tewes en nom de la Fundació Vida Silvestre. Es diu “Pel·lícula documental sobre l’abella mel·lífera i els productes apícoles”.

I així fins a 30 de ben diversos entre els que destaquen les ajudes a la instal·lació de plaques solars a l’edifici de l’Ajuntament de Mancor de la Vall, , al casal  municipal Can Dameto, de Búger, a una edificació destinada a educación ambiental a Natura Parc, a Santa Eugènia, etc…  

Al capdavant de Mallorca Rural, Malén Llull vol impulsar ajudes en suport del sector privat a l’àmbit agrari/Cedida


En els darrers mesos, una nova gerent se’n ha fet càrrec de dirigir Mallorca Rural, Magdalena Llull. Llus es defineix com una persona oberta i dinámica, responsable i perfeccionista. “M’agrada fer feina amb Projectes que darrera tinguin uns principis i valors associats i precisament això és uns dels motius que m’han mogut a presentar-me en aquest repte. Ser part actora d’una organització que té com a finalitat última el desenvolupament sostenible de les zones rurals de Mallorca és un repte molt il·lusionant.”

Quines són les principals línies d’actuació de Mallorca Rural en aquesta nova etapa?

Les actuacions de Mallorca Rural estan lligades a l’aplicació de l’Estratègia de Desenvolupament Rural, que en aquests moment estam en la fase final del període 2014-20, prorrogat fins el 2022 per la pandèmia.

La nostre missió principal és dinamitzar. Això vol dir que tenim una tasca de sensibilitzar, propiciar i de donar impuls a projectes innovadors i que donin suport a l’activitat económica del territori de les zones leader de Mallorca, tant mitjançant Convocatòries d’ajuts a les entitats privades com a Projectes: promoguts directament per la pròpia associació, projectes de cooperació o Projectes Programats pels municipis, com ha estat el cas de l’Estratègia d’aquest període.

Mallorca Rural pretén sensibilitzar, propiciar i de donar impuls a projectes innovadors/Cedida

Quins objectius vols aconseguir el 2022?

De cara a l’any 2022 els objectius principals són posar els mitjans per gestionar de la forma més eficient els fons econòmics assignats per aquest període. En aquest sentit la Junta Directiva ha decidit treure una nova convocatòria d’ajudes, per un import molt més petit que la passada convocatòria, que tingué un pressupost de 835.288 €, i que aniria a recolzar projectes vinculats amb els àmbits agrari i/o ambientals lligats a l’Estratègia i dirigits al sector privat.

Per altre banda hem iniciat el procediment per dur a terme un Projecte Propi del Grup que pretén trobar sortides per donar-li valor a la llana, recolzar i donar viabilitat a les explotacions de Mallorca que durant aquests anys ha passat per tantes dificultats a nivell de preu i també de gestió com a residu.

A la vegada durant l’any 2022 començarem amb les tasques per la redacció de l’Estratègia de cara al nou període, el que ens permetrà establir o reforçar una nova comunicació amb els nostres socis i la participació de tots els sectors i agents implicats dins el sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa