Balears Vadevi
Manuel Julbe i l’Escola d’Hoteleria, Manto Negro d’Argent 2022

La Denominació d’Origen Binissalem ha lliurat aquest cap de setmana els premis Manto Negro d’Argent 2022. En aquesta vuitena edició, l’acte ha tengut lloc a Bodegas José L. Ferrer, de Binissalem i ha estat presentat per l’actriu mallorquina Aina Zuazaga, en una sala de les instal·lacions Veritas del celler, amb unes vistes espectaculars a la vinya.

Han assistit autoritats autonòmiques i locals, viticultors i cellerers de la DO Binissalem, representants dels productes de qualitat, membres de l’equip directiu i docent de l’Escola d’Hostaleria de les Illes Balears, de la Federació Hotelera, de la UIB, Petits Cellers, així com amics i públic que han volgut compartir aquest esdeveniment amb la DO Binissalem.

Guardonats i convidats a la balconada de les instal·lacions ‘Veritas’ del celler/Cedida

La presentació s’ha iniciat amb la intervenció de José Luis Roses, president de la DO Binissalem i amfitrió del celler. Roses ha destacat la importància de reconèixer a persones o entitats la seva dedicació i contribució al món de la viticultura, el vi i la cultura del vi, agraint l’assistència del públic present a qui ha obert les portes del celler. Roses ha finalitzat dient: “Avui estem en el nostre celler, però és un dia de la Denominació d’Origen i dels guardonats”.

Seguidament, Víctor Martí, alcalde de Binissalem, ha manifestat la seva satisfacció per la celebració d’aquesta vuitena edició del Manto Negro d’Argent en el municipi, destacant la labor d’aquesta, i de tots i cadascun dels seus viticultors i cellerers. Ha remarcat la importància d’elaborar vins de qualitat, aquells que demanda el consumidor i la relació d’aquest món amb la cultura. Martí ha comparat l’elaboració d’un vi amb la creació d’una obra d’art.

EHIB, el reconeixement a la feina feta

Maria Tugores, directora de la EHIB, va recollir la distinció en nom de l’Escola d’Hoteleria, de mans del batle Víctor Martí/Cedida

A continuació, s’ha realitzat la presentació de la trajectòria professional dels guardonats en aquesta edició. En primer lloc, l’Escola d’Hostaleria de les Illes Balears, que compta amb més de 27 anys d’experiència en els àmbits de formació en direcció hostalera, allotjament, gastronomia, restauració i idiomes. En ella, treballen més de 70 docents i personal d’administració i serveis, i cada any es formen 200 nous estudiants per a ser professionals de referència en aquests camps, en l’àmbit local, nacional i internacional. L’Escola aplica una metodologia integral en la qual el desenvolupament personal i professional són els eixos principals per a capacitar als alumnes amb coneixements i competències dins de l’àmbit de la direcció hotelera, l’allotjament, la gastronomia, la restauració i els idiomes.

La destinació turística en el qual ens trobem, afavoreix una relació estreta entre professors i alumnes, i la indústria del sector, desenvolupant i consolidant la reputació de l’Escola i contribuint a la formació pràctica dels estudiants.

L’escola ofereix un ampli ventall d’estudis que van des de, el Grau en Direcció Hotelera; Grau superior de formació professional en allotjaments turístics; Formació especialitzada en cuina i restauració; Alta cuina; Direcció i gestió de restaurants i bars, fins als cursos per a professionals en actiu de Sommelieria, Viticultura i Vinificació.

Víctor Martí, alcalde de Binissalem, ha fet lliurament del pin de plata i del diploma a l’Escola d’Hostaleria de les Illes Balears: Per la seva labor de formació de professionals especialitzats, que es convertiran en coneixedors i prescriptores dels productes i vins locals.

Ha recollit el guardó María Tugores, la seva setena directora, qui ha agraït el reconeixement a la DO Binissalem, i l’ha dedicat a tot l’equip que conforma l’Escola. Tugores ha fet referència a la importància del sector productor i industrial i la seva excel·lent relació amb el centre que dirigeix.

Tota una vida dedicada a la divulgació de la gastronomia i el vi

Manuel Julbe rebé de la Consellera d’Agricultura el diploma i la distinció Manto Negro d’Argent per la seva trajectòria professional/Cedida

Seguidament, s’ha presentat al segon guardonat el periodista i escriptor Manuel Julbe Sáez.

Nascut en Sant Carles de la Rápita, va estudiar a Alcalá de Henares, i a Aix en Provence. Va ser professor de cultura espanyola i d’espanyol en Nova Caledònia, corresponsal de Temps, redactor de la corporació d’RTVE i director de Ràdio Nacional d’Espanya a Vigo.

Coneixedor i amant dels vins i la gastronomia de les principals zones vitivinícoles del món, des de la ràdio va dedicar un espai per a la cultura gastronòmica i vitivinícola en “La gastronomia en la 5”, programa d’àmbit nacional i, fins fa poc, en la “Taula Voraç” en Ràdio Nacional a les Illes Balears, des d’on va entrevistar i va donar veu a vitivinicultores, i visibilitat a esdeveniments del món del vi i la gastronomia, en múltiples ocasions.

En 2005 va ser guardonat amb el premi Pau Llull, que reconeix a les persones, projectes o iniciatives que impulsen la cultura gastronòmica mallorquina. En 2008 amb el seu llibre De Sabors i Amors, va ser guanyador del segon millor llibre de literatura gastronòmica en el Gourmand World Cookbook Awards, celebrat a Suècia i considerat com els ‘Oscars’ del sector gastronòmic.

Manuel Julbe, ha rebut el pin de plata i el reconeixement de la mà de Mae de la Concha, Consellera d’Agricultura del Govern dels Illes Balears: “Per la seva dedicació a la comunicació, especialment en gastronomia i vins, fruit de la seva passió i els seus viatges”.

L’escriptor, emocionat, ha manifestat la seva enorme satisfacció per aquest reconeixement. Ha destacat la labor de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears, de la DO Binissalem i també de la família Roses, recordant els inicis de la DO i de les varietats de raïm locals. Ha finalitzat desitjant llarga vida al Manto Negro i a la Denominació d’Origen Binissalem.

La consellera d’Agricultura, Mae de la Concha tancava l’acte amb unes paraules d’enhorabona als guardonats. La Consellera ha manifestat que: “Agricultura” sempre havia estat considerada una Conselleria “menys important”, i quan ella va ser nomenada Consellera es va proposar, juntament amb el seu equip, posar-la en el lloc que es mereix. “Representa al sector primari, així es diu, per ser el primer, el més rellevant”- ha remarcat de la Concha. Ha remarcat el sector agrícola, al qual cal cuidar i impulsar, destacant la seva importància per a la ciutadania i la seva relació amb la gastronomia, l’alimentació i el paisatge.

 Lost in Translation Film Song va posar la música que clogué l’acte/Cedida


L’acte ha finalitzat amb l’actuació de Lost in Translation Film Songs i un brindis DO Binissalem amb productes de qualitat de les Illes Balears: IGP Sobrassada de Mallorca, IGP Ametlla de Mallorca, IGP Ensaïmada de Mallorca, DOP Formatge Maó Menorca, DOP Oli de Mallorca i DOP Oliva de Mallorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa