Balears Vadevi
Margarita Capó assumeix la presidència de Grup Fruits Secs

Margarita Capó s’incorpora al sector alimentari com nova presidenta de la SAT Fruits Secs. Arriba al món cooperatiu des del de la docència, és graduada en art i va començar fent classes de la seva especialitat. Després va treballar en el Cadastre on va realitzar revisions de cadastre d’Illes Balears. Posteriorment, va estudiar tècnic de laboratori en la branca sanitària. Els últims anys ha estat lligada a la tramitació de les llicències del turisme vacacional. A més, ha estudiat relacions públiques i protocol.

Gràcies a tots aquests camps en els quals ha treballat té una formació molt diversa i coneix tant l’empresa pública com privada. Tots aquests camps fan que ara en el sector agroalimentari pugui aportar noves idees, principalment en la comercialització i promoció amb un objectiu clar que és millorar la SAT Grup Fruits Secs. “Tots podem aportar. No hi ha cap professió que estigui lluny de l’agricultura. Totes les professions poden desaparèixer, però l’agricultura es mantindrà perquè si tots aportem des dels diferents camps farà que millori el sector”.

Quins són els reptes com a presidenta de la SAT Grup Fruits Secs? Quines responsabilitats assumiu?

Tenim socis de tota l’illa. Els nostres socis i sòcies estan molt contents perquè se’ls fa un seguiment, un assessorament que els agrada. A més, estam incrementant el nombre de socis.

El Nou Pla Estratègic de la PAC condiciona moltíssim als nous agricultors, fins i tot els tècnics necessiten que els assessorin, necessiten personal que els orienti. En Grup Fruits Secs comptam amb 2 tècnics en plantilla i un o dos més en temporada per a donar cobertura als petits productors que necessiten aquest assessorament. L’ametlla en aquests moments està en una situació crítica i cal fer una aposta molt important, un pla de xoc que hauria de venir des de les administracions perquè no canviï el paisatge de l’illa de Mallorca. El nostre paisatge té unes característiques quant a les replantacions que s’haurien de fomentar. Som una baula més de la cadena.

Tota l’economia de l’illa està fonamentada en baules de la mateixa cadena. Si no entenem això, ens estem equivocant. Els turistes que venen a visitar-nos recorren tota l’illa. No és admissible que estiguin recorrent l’illa per carreteres secundàries on es veuen paisatges totalment desolats i arbres morts. Hem de mantenir el paisatge de Mallorca. Els petits productors amb aquests cultius tenim una aportació extra a tota la família. Cada temporada, cada campanya veim que tot el que hi ha invertit no compensa en absolut amb el que et dona. Arriba un moment en el qual et frustres i molts agricultors abandonen.

Des de Grup Fruits Secs, gràcies a tenir el viver, donem el servei de replantar i cuidar el camp dels socis i de tot aquell que ve i que ho demana També comptam amb l’obrador on els socis poden dur el seu producte i convertir-lo i envasar les seves conserves. La tafona funciona a ple rendiment perquè cada soci, tingui els quilos que tingui, pogui fer el seu propi oli amb l’oliva que tingui. Aquí s’han d’anar inscrivint per a anar fent torns.

Quines són les noves idees per a la cooperativa?

Primer hem de continuar invertint en l’empresa en les necessitats que té. Els canvis han estat importants, des de la quantitat d’ametlla i de garrova. Per a nosaltres el repte és aconseguir el major rendiment econòmic pels socis. Aquest és el nostre objectiu prioritari. És cert que el preu que vam tenir per la garrova la campanya anterior no s’ha aconseguit ni prop fer-hi, aquesta campanya i això ha afectat moltíssim el sector, però encara així, tots els socis han recollit la garrova. Respecte a l’ametlla, es pot considerar que en aquest moment es troba en declivi.

Nosaltres apostem per la transformació del producte. Treballant la comercialització juntament amb la promoció li donarem un valor afegit al producte. Hem de fer promoció per donar a conèixer el nostre producte. El consumidor moltes vegades no sap el que està comprant, cal educar i conscienciar per a explicar que el millor per a la nostra salut i la del planeta és el producte local, el producte de proximitat. La gent ha de ser conscient i ha de consumir més producte local, però aquests han de tenir uns preus assequibles per a tots. Hem de mostrar la riquesa dels nostres productes. La salut de les persones depèn molt del que es consumeix.

El paper de les cooperatives

Les cooperatives que estem agrupades donem un servei important i hem d’aconseguir que les que hi ha funcionin. Hem de fer que funcionin l’entitat, les IGPS i la DO i totes les baules de la cadena. L’objectiu final és que entre tots hem de fer que el sector sigui viable, que els pagesos tinguin un rendiment acceptable. Hem de treballar tots en aquesta línia, fent promocions i millorant la comercialització.

També tenim pàgina web que volem millorar per a potenciar al màxim la nostra producció des d’on fem arribar ofertes als nostres socis. Des de Grup Fruits Secs estem posant l’èmfasi ara en les millores de les eines digitals.

Analitzant la nova llei de cooperatives que diu que en la composició es tendirà a la paritat i tindrà, almenys, un nombre d’integrants dones proporcional al nombre de sòcies que tingui la societat cooperativa. Com esteu treballant amb aquest des de Grup Fruits Secs?

Realment, la majoria de dones estan treballant molt però sempre en l’ombra. La titularitat de moltes explotacions la tenim al nom de la dona, però moltes vegades a les reunions i a les juntes hi va l’home. En la nostra junta som 2 dones, de 12 consellers. Estem animant a alguna dona més perquè pugui aportar tots els seus coneixements. Tots podem aportar, encara que no siguem del mateix sector.

Jo no vinc del sector agrari, he estat en diferents àmbits de la societat. Ara aportaré la meva experiència. Tots els socis i totes les sòcies podem aportar. Així ho verem en la darrera Assemblea on es va aportar moltíssim des dels diferents punts de vista que ajuden al funcionament de la SAT.

Més notícies
Organitzadors de productors d'ametlla de Mallorca i d'Eivissa amb responsables de la conselleria d'Agricultura a la Jornada Tècnica/Cooperatives Agro-alimentàries
El sector confia en el ‘Pla de la Fruita Seca’ per sobreviure
La conselleria d'Agricultura confirma el suport a la reestructuració del sector per superar el malson de la xylella
Els productors exploren la possibilitat d'incorporar noves varietats de garrover en les noves plantacions/APAEMA
Productors de fruita seca eco cerquen respostes a Tarragona i Lleida
Un viatge formatiu amb el suport de FOGAIBA que permet el sector conèixer de prop experiències per aplicar a Mallorca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa