Balears Vadevi
Maria Enganxa i Tòfol Colom, els primers vins de l’IES Felanitx

D’ençà que l’IES Felanitx va implantar els estudis de la FP Agrària corresponents al Grau Superior en Vitivinicultura que els hem anat seguint en la seva evolució. La primera promoció avança en la formació, que començà molt teòrica, i ara ja està en el punt de passar a l’acció, fins el punt que ja es pot explicar que els alumnes han embotellat els primers vins. I ells mateixos comparteixen així l’experiència:

“Els alumnes de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior en Vitivinicultura de l’IES Felanitx presenten els vins que han elaborat durant el curs 2021-2022. Aquests vins, sota l’etiqueta de Vins s’Institut, són el resultat pràctic de tots els coneixements rebuts en els dos cursos que dura aquesta Formació Professional. El celler Armero i Adrover Viticultors ha contribuït en aquest procés a través de la cessió d’algunes instal·lacions i l’assessorament tècnic durant el procés d’elaboració”.

Els alumnes durant el procés d’elaboració/Cedida

La línia de vins que presenten està formada per un vi blanc anomenat Tòfol Colom, i un negre que es diu Maria Enganxa.

TÒFOL COLOM és un vi blanc monovarietal de Premsal Blanc de l’anyada 2019. Fermenta en alfàbia de fang i en dipòsit d’acer inoxidable i ha passat un període de dotze mesos de criança en bota de roure francès. “Aquest vi expressa l’esperit aventurer del personatge que li dona nom (Tòfol Colom, de Felanitx a Washington), ens portarà a un viatge de sensacions gràcies a la complexitat aromàtica i la sumptuositat en boca”, comenten els elaboradors.

Per la seva banda, MARIA ENGANXA és el resultat d’un cupatge entre les varietats Manto Negre, Callet i Tannat de l’anyada 2019. El vi va fermentar en dipòsit d’acer inoxidable, per passar, posteriorment, per un període de dotze mesos de criança en bota de roure francès. “Maria Enganxa, tal com fa aquest personatge tan nostrat i misteriós, ens vol atrapar amb la seva potència i la presència d’aromes peculiars de fum, brioixeria i notes balsàmiques, entre d’altres”, comparteixen en aquest cas.

S’han organitzat dos tastos a l’Institut perquè ningú no perdi l’ocasió de conèixer aquests vins i saber un poc més dels treballs realitzats per l’alumnat. Els productes s’han acompanyat amb un mos de galeta d’oli amb sobrassada dels Ramaders Agrupats.

Aferrant les etiquetes de les primeres botelles/cedida

IDEES PER ACOMPANYAR ELS VINS

TÒFOL COLOM és un vi afruitat, poc àcid i amb notes de la bota on ha reposat durant un any. El recomanen prendre per acompanyar amanides tèbies de sopes mallorquines, així com d’altres plats vegetals. Marida també amb peixos al forn (bacallà, lluç o mussola a la mallorquina), i també amb les peces de sushi més sofisticades. Si us agrada el formatge, combina a la perfecció amb formatges tendres fabricats al vell estil artesanal en Es Llombards, Campos i Porreres o amb Camembert i Brie.

Nosaltres recomanam aquest vi blanc per acompanyar una taulada de diumenge. A mitjan matí, com a aperitiu, en Tòfol Colom us pot inspirar mil aventures per compartir amb els amics.

MARIA ENGANXA és un vi negre de color molt intens, tànnic i de gust fort i sec. Marida bé amb menjars molt proteics i greixosos, com la porcella rostida, el frit de sang, el frit de matances i també amb carn de vedella jove. Combina a la perfecció amb formatges ben madurats (maonès, manxeg, gouda, parmesà, grana padano, emmental i cheddar) o d’altres aperitius que no resultin massa secs. També es pot acompanyar de paté de porc i és perfecte amb una llesca de pa amb sobrassada! Un moment ideal per a beure aquest vi negre seria en un sopar envoltat d’amics o al voltant d’un bon fogueró. Ben segur que Maria Enganxa us inspirarà qualque glosa.

Els personatges que trobam al nom i a l’etiqueta d’aquests vins estan arrelats a la tradició popular. Maria Enganxa, representa un personatge popular de les llegendes i rondalles mallorquines. Segons una vella llegenda, na Maria Enganxa és una malèfica “dona d’aigua”. Habita en pous, cisternes i aljubs. I pobre d’aquell que miri dins, serà enganxat i estirat cap el fons. A Felanitx habita a la Font de Santa Margalida, on diuen que en dies de lluna plena i a mitjanit, es reflecteix nítidament la seva imatge en l’aigua.

Per altre costat, una creença popular sosté que Tòfol Colom, l’almirall que va descobrir Amèrica, era felanitxer. Aquesta teoria, que sempre ha tengut seguidors a Mallorca, no ha pogut ser suficientment demostrada fins ara. A més aquest és el protagonista d’una cançó d’Ossifar, on diu “de Felanitx a Washington”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa