Ha tornat fa uns pocs dies de Glasgow cansada, però satisfeta. Maria Salinas ha estat a la rereguarda de la selecció nord-americana de ciclisme, l’USA Cycling, que participava en la ciutat escocesa en el Campionat Mundial de Ciclisme, preparatori pels Jocs Olímpics de França 2024.
Maria cuinava ininterrompudament per als membres dels equips que competien en les distintes modalitats, tenint cura d’oferir una alimentació variada i estrictament adequada, segons les directrius marcades pels nutricionistes que acompanyaven la selecció. No és poca cosa: una mallorquina fitxada per la selecció dels Estats Units per a un Campionat Mundial!
En un petit poble de Mallorca hi havia una cuinera…
La història, ben curiosa, començava anys enrere a un poblet del cor de Mallorca, Mancor de la Vall, on Maria vivia i hi tenia el seu restaurant. Allà hi vivia, també, llargues temporades Ken Whelpdale, el director general d’USA Cyling i membre del Comitè Olímpic Internacional. Allà Whelpdale va conèixer la cuina de Maria i va pensar a comptar amb ella per “enriquir” l’alimentació dels esportistes de l’elit del ciclisme nord-americà.
Tot això, col·laboracions puntuals a banda, ha quallat aquests dies passats a Glasgow, on ha tengut lloc el Campionat Mundial de Ciclisme i on Maria ha estat als fogons de forma quasi ininterrompuda per abastir els participants de la selecció USA dels aliments que necessitaven pels dies d’entrenament previs a la competició i pels dies de participació en les proves del campionat. Una experiència esgotadora i al mateix temps molt gratificant que s’apunta Maria al seu currículum, ja molt extens i intens fins ara.

“He tingut l’honor de poder cuinar emocions per a l’elit i júniors masculina i femenina en totes les disciplines de ciclisme”, afirmava una satisfeta Maria als seus seguidors a les xarxes socials
“Cuidant l’alimentació esportiva i de l’ànima. Per als esportistes d’alt rendiment. Em sento orgullosa d’haver ampliat els meus horitzons gastronòmics i d’amistats. Un llarg etc de companys d’equip que m’han ensenyat moltíssim i alhora he aportat la meva ànima en cada menjar per a tots. Un súper equip”.


Els productes de Mallorca a la taula dels esportistes d’elit dels EEUU
“Ho tenen molt clar, això de l’alimentació dels equips de la selecció”, diu Maria, referint-se a com està organitzada la nutrició d’aquests esportistes d’alt nivell. I és que darrere la cuina hi ha la feina dels nutricionistes, professionals que vetllen perquè els esportistes rebin els aliments que necessiten per rendir al màxim i en les quantitats necessàries, ni un gram més: De fet, tenien una basculeta electrònica a la taula del buffet perquè ells mateixos es pesassin cada cosa que se servien. I aquí entra Maria amb les seves curolles de menjar sa i variat inspirades en la cuina mediterrània i de bon de veres. “Jo sabia que els dies previs, d’entrenament, necessiten molta proteïna que els aporta la carn, el peix i els ous, per exemple, i sempre hidrats de carboni com la patata, l’arròs i la pasta. I els dies de competició, tot està encara més controlat perquè aquí són els hidrats de carboni els principals protagonistes de la dieta. Et posaré un exemple: els que competeixen en l’especialitat de Ciclisme en Ruta, els dies de prova no han de menjar mai verdures com el pebre, el carabassó la tomàtiga que tenen molta d’aigua perquè els provoquen digestions complicades que no es poden permetre damunt la bicicleta”, explica.
Amb totes aquestes limitacions jugava Maria cada dia, havent de tenir en compte les circumstàncies del grup de 200 persones en total que es traslladaren a Glasgow des dels Estats Units, de les quals uns quaranta ocupaven el menjador de mitjana cada dia. Hi havia esportistes, però també directius i preparadors i nutricionistes i un llarg etcètera. La cuinera ja tenia pensada l’estratègia per enriquir aquests àpats i així a l’hora de partir de Mallorca se n’havia dut amb ella ametlles, oli OOVE de Mallorca, sobrassada i altres productes propis de la cuina mediterrània pensant amb introduir aquests aliments en el panorama culinari dels esportistes a càrrec seu.

Per tot això, Maria ha rebut el sobrenom de “la cuinera de les emocions”, per part dels esportistes i l’staff de la selecció: “Me deien que jo els cuidava el cos i també l’ànima a través de les emocions que els transmetia”, afirma tota orgullosa.
Ara que Maria ha pogut descansar i desfer-se de l’estrès d’aquesta marató de feina, recorda amb alegria cada un dels moments que ha passat tancada dins la cuina per oferir el millor de si mateixa a aquests joves esportistes que han fet el campionat i se sent part dels èxits que han aconseguit: 23 medalles entre ors, plates i bronzes, quan han situat la selecció USA Cycling com la quarta en el palmarès del campionat per nombre de metalls recollits.