Balears Vadevi
Maria Solivellas estrena un receptari de varietats locals

“Ja és temps de començar a fer planter de tomàtigues de ramellet, i gràcies a la seva extraordinària conservació post-collita, ara en ple hivern encara en podem menjar de les de l’any passat”, expliquen des de l’Associació de Varietats Locals.

Amb aquest argument donen la bona notícia que posen en marxa un receptari amb els suggeriments de reconegudes cuineres i cuiners de Mallorca, quan es compleixen els primers anys de l’Associació, per aprofitar al màxim les possibilitats dels productes que es poden obtenir a partir de les varietats locals. “Na Maria Solivellas de Ca na Toneta les coneix de ben a prop, i amb ella encetam la nostra sèrie de “Receptes amb varietats locals”.

“A l’Associació de Varietats Locals hem connectat pagesos productors de varietats locals amb cuineres i cuiners de Mallorca perquè ens mostrin com preparar una recepta original amb les hortalisses i llegums de varietats locals que els feim arribar”, comenten.

Tomàtiga de ramellet escabetxada amb ceba blanca i llampuga/Cedida

“En aquest cas, li hem duit a na Maria les tomàtigues de ramellet d’en Rafel Figuera de Sa Volta, de dues varietats: de mateta i de Maria. I d’en Toni Feliu de So na Jaume Nou li duim cebes blanques mallorquines. Amb aquest ingredients presenten la recepta de tomàtigues de ramellet escabetxades amb ceba blanca i llampuga, creació de la cuinera de Ca na Toneta.

En aquest primer vídeo i en poc més de sis minuts no només veim com Maria prepara l’escabetxo i la llampuga d’aquest plat que ens proposa, també podem escoltar els productors dels ingredients que cuina na Maria. Toni, Rafel i Maria defensen la necessitat de servar les varietats locals de fruites i hortalisses com a part del patrimoni cultural de les Illes. Per sabor i textura ens connecten al territori i a la cultura pròpia, defensen.

Amb els ingredients necessaris en el procés d’elaboració/Cedida

El de Maria Solivellas és el primer d’una sèrie de cinc vídeos que s’aniran publicant durant aquest any 2022. “Les receptes amb varietats locals són un projecte de promoció que hem estat enregistrant la primavera i estiu del 2021 posant en contacte productors de varietats locals amb cuineres i cuiners que preparen receptes originals amb aquests productes de la terra, ens diuen des de l’associació. “Crec que esperarem una mica a revelar qui són totes les cuineres però són ben conegudes i mediàtiques. Anirem publicant les receptes segons temporada de sembra o consum de les varietats. El proper video serà una recepta amb ciurons de varietat mallorquina, amb pebre blau torrat. Aniran sortint cada dos mesos i més endavant també treurem receptes amb cireres de varietats locals d’Estellencs, Figues de la senyora i farina de xeixa, i albergínia blanca amb pebre de fulla d’olivera2.

Aquest i els vídeos que seguiran els podreu trobar publicats a les xarxes socials (Facebook, Instagram i Twitter), també al canal de youtube de l’Associació de Varietats Locals i al receptari del web.

Aquest vídeos han estat possibles gràcies a la feina d’en Marc Alcover Riera i al finançament del projecte “Foment de la prospecció, multiplicació, conservació i intercanvi dels recursos fitogenètics de Mallorca i la seva inscripció en el catàleg de varietats locals de les Illes Balears” per part de #feimfeinapdr #fogaiba #feimfeinaambtu #feimfeinapertu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa