José María Borràs, a hores d’ara ja no necessita presentació. És, clarament, un dels talents emergents dins el grup de joves cuiners que destaquen a les Illes Balears. De premi en premi, està construint una carrera en la qual es fixen alguns dels xefs de més anomenada. Aquesta setmana hem sabut que Borrás representarà als Països Ibèrics en la Gran Final Mundial de San Pellegrino Young Chef Academy, que tendrà lloc a Milà
Després d’una intensa preparació de més de sis mesos al costat del seu mentor Andreu Genestra, el jove xef nascut a Menorca ha estat reconegut com el millor xef jove de la regió ibèrica en el prestigiós certamen de S. Pellegrino Young Chef Academy. Aquest guardó el portarà a representar a Espanya i Portugal en la Gran Final Mundial de 2025, on competirà per aconseguir ser declarat el millor jove cuiner del món.

Llançament a la carrera internacional
Amb el suport i guia del seu nou mentor, el xef portuguès José Avillez, del restaurant Belcanto (Lisboa), posseïdor de dues estrelles Michelin, Borrás perfeccionarà el seu emblemàtic plat per a la competició mundial. “Em sento molt afortunat i alhora amb una gran responsabilitat, perquè això és només el principi”, va declarar Borrás, visiblement emocionat després de conèixer la decisió del jurat. El plat que ha portat a Borrás a la victòria és el seu innovador “Llagosta i porcella balear”, una creació que uneix l’essència del Mediterrani amb un enfocament de sostenibilitat. “El nostre plat uneix la tradició gastronòmica de Mallorca i Menorca, ressaltant productes locals i treballant de manera sostenible. El Mediterrani és la nostra font d’inspiració i a les Balears tenim un producte increïble”, va explicar.
El jurat, format per destacats xefs com José Avillez, Quique Dacosta (Quique Dacosta Restaurant, Dénia), Martina Puigvert (Els Cols, Olot), i Rui Silvestre (Fifty Seconds, Lisboa), va apuntar el talent i compromís de Borrás, atorgant-li un lloc en la gran final internacional a Milà. A més, Borrás va rebre el Premi Acqua Panna a la Connexió en Gastronomia, un reconeixement addicional a la seva proposada culinària. En paral·lel a la competició, el Brain Food Fòrum, organitzat a Lisboa, va comptar amb la participació de figures claus de la gastronomia ibèrica que van debatre sobre temes essencials per a la nova generació de xefs, com la identitat, l’ambient de treball i el treball en equip. La S.Pellegrino Young Chef Academy és una plataforma global que busca nodrir a la pròxima generació de talents culinaris a través de l’educació, la mentoria i la creació de connexions. Amb participants de més de 70 països, l’Acadèmia és un punt de trobada on joves xefs apassionats interactuen amb les figures més influents de la gastronomia global.