Ara fa sis mesos que el Consell de Mallorca va obrir la parada del mercat de l’Olivar, amb la Cooperativa Agrícola de Sóller. Un espai que té per objectiu acostar els productes de la serra de Tramuntana al centre de Palma.
Venda directa des del productor al consumidor
És una via per facilitar als productors de la Tramuntana, que ja han obtingut el Distintiu per produir de manera respectuosa amb els valors de la declaració de la Serra com a patrimoni mundial, un canal de venda directa al públic, atractiu visualment, i en un punt estratègic de la ciutat, per tal d’ajudar agricultors i ramaders a donar sortida a la seva producció.
El Consell de Mallorca considera que aquesta iniciativa de promoció ja és tot un èxit. Per al president del Consell, Llorenç Galmés, és una aposta clara per al comerç de proximitat i «es demostra que facilitar un punt de venda concorregut tot l’any per residents i visitants és la millor manera de donar suport, com a Administració, als productors que amb el seu esforç mantenen el paisatge de la serra de Tramuntana».
A la parada, s’hi poden trobar una trentena de productes agroalimentaris d’onze empreses, tots amb l’etiqueta del Distintiu Serra de Tramuntana, que garanteix l’origen de la matèria primera i el respecte a l’entorn natural i social en el seu procés de transformació. A la fruita i verdura, oli, olives, vins i formatges s’hi ha incorporat enguany l’embotit i la carn ecològica.

Els que tenen més demanda
Els productes de més èxit són els cítrics de Sóller, que suposen gairebé un 60 % de les vendes de la parada. En total, de fruites i verdures se n’han venut més de 6 tones en aquest primer mig any. La segona família de productes amb més vendes és la de l’oli i les olives, de les empreses Son Matge, Son Moragues, Cooperativa d’Estellencs i Cooperativa de Sóller amb més de 1.100 unitats venudes. De pots de confitura i conserves, de la Cooperativa de Sóller i de Son Moragues se n’han venut més de 500. També tenen molt bona acollida entre els clients els sabons ecològics de l’empresa sollerica Jabón de Mallorca. I de carn i embotit, tot i tractar-se d’un producte nou, ja se n’han venut més de 200 quilograms.
El 2025 s’han sumat a la iniciativa del Distintiu quatre noves empreses, dues de les quals ja són proveïdores de la parada del mercat de l’Olivar: el celler IóN d’Andratx i Licores de Mallorca amb limoncello i taroncello. Les altres dues empreses que enguany han aconseguit el Distintiu són Son Tugores d’Esporles, que produeix ametles, garroves i xots, i la finca d’Es Safranar, a Bunyola, que aviat oferirà a la parada Serra de Tramuntana del mercat de l’Olivar fruita i verdura ecològica.

També és novetat d’aquest any, la incorporació de productes nous d’empreses que ja ostentaven el Distintiu. Son Moragues, de Valldemossa, proveeix carn fresca ecològica i Formatges sa Cabreta, de Pollença, sobrassada, botifarrons i confitura.
A més a més de tots aquests productes agroalimentaris, a la parada també s’hi poden trobar productes manufacturats a la serra de Tramuntana que ajuden a entendre i difondre els valors de la declaració de patrimoni mundial. Així hi podem trobar sabons ecològics de Jabón de Mallorca, tela de llengües de Teixits Vicens i l’agenda planificadora Viu sa Serra.
La parada Serra de Tramuntana està oberta de dilluns a dissabte de 9 h a 14 h al mercat de l’Olivar. Per posar-la en funcionament, el Consell de Mallorca hi ha aportat una subvenció anual per al manteniment de l’activitat agrària a la serra de Tramuntana.