Pep Trias, de la Pastisseria Trias del Secar de la Real, ha estat guardonat amb el premi Flor d’Ametler 2025 per contribuir a la divulgació i al coneixement de l’ametla mallorquina a través de la rebosteria tradicional, que atorga el Consell de Mallorca i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ametla de Mallorca. Els organitzadors han tengut en compte “la seva capacitat de promocionar la qualitat i el gust de l’ametla de Mallorca i convertir-la en essència de les seves elaboracions artesanes, com l’autèntic gató d’ametla o la coca de torró d’ametla”.
L’acte de lliurament del premi s’ha celebrat a la finca de Son Blai, a Inca, i hi han assistit nombrosos membres d’entitats i de cooperatives que fomenten el cultiu i consum de l’ametla de Mallorca, així com representants de les diferents institucions de les Illes.
L’ametlla, en la tradició rebostera de Mallorca
En el seu discurs, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés s’ha referit a l’ametla de Mallorca com un «producte excel·lent i fonamental de la nostra cultura culinària, que el guardonat d’enguany, Pep Trias, utilitza en les seves elaboracions artesanals que formen part de la nostra tradició i gastronomia».
«A més de representar una preciosa estampa en aquestes dates, la que ens ofereix el paisatge de l’illa amb els ametlers en flor, l’ametla mallorquina és un producte d’excel·lents qualitats nutricionals i saludables», ha afegit Llorenç Galmés, el qual ha remarcat el paper destacat que té aquest ingredient «en la nostra cultura culinària i, molt especialment, en la nostra fantàstica rebosteria».
Així mateix, Llorenç Galmés ha afirmat que «des del Consell de Mallorca tenim molt clar que la preservació del cultiu i de l’agricultura local és fonamental i, per això, enguany hem incrementat un 50 % la partida destinada a la promoció del producte local, a fi d’aconseguir arribar a més beneficiaris, incrementar la visibilitat i el reconeixement del producte de proximitat i fomentar-ne el consum».

Per part seva, la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, s’ha referit a la satisfacció que representa atorgar el premi a un reboster que «sempre ha demostrat el seu compromís ferm amb l’ametla de Mallorca, que empra per elaborar els seus dolços artesans i contribueix de manera molt activa a promocionar el producte local i, en definitiva, a preservar el receptari tradicional».
Han assistit a l’acte el director general de Qualitat Alimentària i Producte Local del Govern de les Balears, Joan Llabrés; el director de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, Álvaro Roca, i el president del Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca, Miquel Riera, entre altres representants d’entitats agràries i marques de qualitat.
Després del lliurament del guardó, s’ha servit un càtering d’economia social, amb una degustació de productes elaborats amb ametles de la IGP de Mallorca i, com a colofó, s’ha oferit gató d’ametla de la Pastisseria Trias.
En aquesta edició, l’obsequi és obra de l’artesana María Obando Olarán, que ha utilitzat llana d’ovella de la possessió de ses Cabanasses, de Petra, per crear una flor d’ametller que es lliura dins d’una cistella de palma feta a mà.
Aquest premi, que lliura cada any la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ametlla de Mallorca i el Consell de Mallorca, reconeix persones o entitats que han duit a terme al llarg de la seva trajectòria iniciatives o actuacions que afavoreixen la difusió d’aquest producte.
Pep Trias, jove amb reconegut prestigi
Pep Trias ha demostrat que la joventut no és obstacle per destacar en el món de la pastisseria. Ara té 43 anys i es pot dir que ha passat de jove promesa a mestre pastisser de reconegut prestigi. No ha estat una cosa de fa dos dies. Va començar a fer feina quan tenia 16 anys a la pastisseria Coll, de Sant Jordi, on va aprendre l’ofici.
En fer 24 va obrir negoci propi amb la seva dona Mar Vic i Coves, al Secar de la Real on encara continua, tot i que ara fa vuit anys va ampliar les instal·lacions amb un nou obrador, i una sala de degustació per tastar el producte. Des d’aquest santuari de la pastisseria tradicional mallorquina surten delícies com el gató d’ametlla, els panellets, el pastís de músic, granissats d’ametlla i la coca de torró i el tortell de Reis o el savarín.