Balears Vadevi
Miquel Ferrer i Petit Celler Es Cos, un somni realitzat

Miquel Ferrer ha aconseguit fer de pagès i es podria dir que amb la vinya i el projecte de Petit Celler Es Cos (Costitx) ha aconseguit fer realitat el seu somni. Acaba de treure el primer vi, Sarment, i es mostra orgullós d’haver culminat les seves aspiracions personals. Apassionat de la varietat manto negro, troba en ella una expressió de mallorquinitat per les seves característiques de resistència. Ha perseguit aquest somni fins ara i, tot i això, promet no descansar.

Petit Celler Es Cos, què i qui hi ha darrera aquest nom?

Es tracta d’un projecte unipersonal, que va començar com una activitat per gaudir del camp i la natura i que s’ha convertit en un eix de la meva vida, ja que em va captivar tot d’una que vaig començar a fer-ne feina. Plantar, conrear, tenir cura de la vinya, observar el pas del temps i de les estacions, contemplar com canvia la flora i la fauna de la zona… ara tot això forma part del meu dia a dia i ho gaudeix i agraeix molt.

Ferrer: “La Manto negro representa el que som els mallorquins, arrelats, forts, resistents i amb caràcter”/cedida.

El projecte respon a una manera de pensar, de veure la vida, el món i el vi… Com enteneu el món del vi?

La natura sempre ha estat present a la meva vida de diferents formes, però amb la vinya estic aprenent molt i no només al món agrícola, el món vitivinícola és apassionant. Vaig gaudir de cercar i trobar el terreny adient per al meu projecte, i sobre tot del tipus de raïm que volia, manto negro, varietat autòctona, de la nostra terra, que es podria dir que representa el que som els mallorquins, arrelats, forts, resistents i amb caràcter.

El meu objectiu era recuperar aromes i sabors originals, evitant en la mesura del possible la hibridació, i sobre tot tenint especial cura en la forma de cultiu, i del tractament i cura de la planta.

Com neix el vi que es fa a PCEC?

Hi vaig plantar raïm autòcton de Mallorca, el clon del qual era Americà K120. L’Origen de l’empelt es va obtenir d’una plantació amb característiques prefiloxèriques trobada a Santa Maria. El peu d’empelt es va fer en l’empresa Vitis Navarra S.A, que va realitzar 15.000 empelts.

Durant cinc anys s’ha realitzat una selecció de les plantes més capaces sotmetent-les a un reg escàs, amb aigua de subsol únicament, amb la pretensió de completar la pluviositat original de la zona, entorn dels 462 l per m² anual. Amb això s’ha aconseguit obtenir una quantitat de fruit equivalent al que s’obtenia abans de la variació de la pluviositat generada pel canvi climàtic. Alhora, s’ha buscat que la quantitat produïda per la planta sigui la precisa per al desenvolupament de la màxima qualitat d’aquesta varietat.

Arriba al mercat Sarment, un monovarietal de Manto negro, vi “fet respectant l’ecologia de la natura” amb el qual Miquel Ferrer s’estrena com vitivinicultor i elaborador/Cedida

Per quin tipus de conreu i d’elaboració optau?

Quant a la producció i rendiment de la planta, el conreu ha estat manual, mecanitzant-se únicament la zona central entre espatlleres per a realitzar l’aportació de la matèria orgànica procedent de la transformació de les espècies vegetals que acompanyen a la vinya quan es troba de manera natural.

He evitat la utilització de fitosanitaris per a promoure la resposta natural de la planta. Els únics tractaments que s’han realitzat han estat mitjançant polvorització de coure i sofre en moments puntuals per l’aparició del fong míldiu. L’adob efectuat sobre la planta ha estat mitjançant l’aportació de matèria orgànica natural i el pasturatge hivernal d’una petita cabana ovina per a l’afegit de nitrògens.

La producció ha estat seleccionada manualment, de manera que només han passat a premsa aquells raïms que presentaven una qualitat excel·lent (gra petit, poca densitat per ram, color negre…)

Quina producció teniu?

L’any passat 2021 vaig aconseguir una producció d’uns 4.300 quilos, amb unes 4.300 ampolles de 13,5 graus, una producció que es considera adequada. Aquesta va ser la primera collita que vaig embotellar, i consider que vaig obtenir un molt bon resultat. Enguany, després de fer la verema, crec que superarem lleugerament aquestes xifres. A més a més, la graduació serà una mica superior.

Com podem trobar el “Sarment”, per tastar-lo? Com es comercialitza?

Es pot comercialitzar mitjançant la distribuïdora Bagur. També es pot tastar en el celler, situat a Costitx, avisant prèviament. Per suposat, hi ha un munt de restaurants que ja ofereixen aquest vi a la seves cartes.

Teniu, a l’horitzó, altres projectes?

De moment, seguiré amb el projecte actual, mantenint i millorant la producció de la vinya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa