Balears Vadevi
Mor Paquita Tomàs, referent en la divulgació de la cuina mallorquina

Aquesta setmana hem hagut de lamentar la mort d’una de les cuineres més populars de les Illes Balears: Paquita Tomàs. Ha estat la família de la cuinera qui ha comunicat el traspàs, que s’ha produït a la ciutat de València a 81 anys. Cuinera i modista, va conduir el programa ‘Sa bona cuina de Paquita Tomàs’ en els primers anys de la televisió autonòmica de les Illes Balears IB3. Però la seva carrera com a divulgadora havia començat anys abans: El seu èxit popular li va arribar fa més de 30 anys de la mà de la televisió, quan es va presentar al concurs “Un menú de 7 estrellas”, d’Antena 3. Es podria dir que va ser una de les pioneres en aquest tipus de format en l’àmbit dels mitjans audiovisuals. El programa va estar sis anys en antena i va arribar a l’enregistrament de 1.408 capítols i altres milers de receptes de cuina diferents. El primer programa de ‘Sa bona cuina de Paquita Tomàs’ es va emetre el 5 de setembre de 2005 i va estar en antena, diàriament, fins al 22 de juny de 2011, segons ha comunicat la cadena.

Els seus reculls de receptes han estat venuts per milers gràcies al seu estil senzill que recordava la cuina de les padrines/Cedida

Un estil proper i planer

En alguns mitjans de comunicació que han recollit la notícia se l’ha denominada “la Simone Ortega de la cuina mallorquina”. Ella mateixa assegurava que el secret del seu èxit estava en la naturalitat i la proximitat, de manera que els espectadors connectaven amb ella perquè veien una representació de les seves mares o padrines.

Es definia com una aficionada a la cuina més que una cuinera. “Jo mai faria unes sopes mallorquines amb oxigen”, va contestar en una entrevista quan li van preguntar per les noves tècniques gastronòmiques que llavors desenvolupava l’avançada de la cuina espanyola, com Ferrà Adrià o Arzak.

Més enllà del seu èxit televisiu, s’ha de destacar que és autora de nombrosos de llibres de cuina que va escriure al llarg de la seva vida. El primer recull de receptes el va escriure ben joveneta, a 15 anys, amb plats que elaborava sa mare. Des de llavors, va publicar nombrosos llibres de receptes o de cuina. El més conegut de tots ells és “La cuina de sempre amb Paquita Tomàs”, un receptari de plats mallorquins que recull un centenar de receptes triades per la mateixa presentadora i està editat en alemany, anglès, català i castellà.

  

Més notícies
Rostit humit de me, una de les receptes que trobareu al recull de fra Jaume Martí Oliver/Fundació La Caixa
Es reedita el primer llibre de receptes ‘Modo de cuinar a la mallorquina’
Dins la col·lecció '7 Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana', recull les receptes del frare Agustí Jaume Martí Oliver del segle XVIII
La cuina mallorquina d'un temps és dins les pàgines d'aquesta compilació feta per Gabriel Morell i Antoni Contreras | Documenta Balear
1.500 receptes de cuina mallorquina recopilades en un llibre
L’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca s'ha encarregat de recuperar-les, cuinar-les i tastar-les

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa