L’Ajuntament de Pollença, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Qualitat Alimentària i Producte Local del Govern de les Illes Balears, i la Confraria de Pescadors de Pollença han presentat Sabors de la badia, I Mostra de la Tonyina de Pollença. Es tracta d’un esdeveniment gastronòmic que se celebrarà els dies 24 i 25 de maig al Port de Pollença.
Aquesta primera edició neix amb l’objectiu de posar en valor el producte local i de proximitat, especialment la tonyina, i reunir xefs reconeguts, restauradors locals i cellers de la zona per oferir una experiència gastronòmica de qualitat i oberta a tothom.

De totes maneres, la mostra anirà molt més enllà de la gastronomia. Es tracta d’un esdeveniment de dinamització econòmica, cultural, patrimonial i educativa. A través de diferents activitats relacionades amb la tonyina, es pretén mostrar la idiosincràsia del Moll de Pollença, amb la tradició i manera de ser d’un poble lligat a la mar, al seu patrimoni i a l’ofici de pescador.
La mostra durarà dos dies i el programa inclou activitats molt variades, de les quals destaquen: el ronqueig, que és el so que es produeix quan es talla la tonyina, en directe, amb Toni Fiol de BlueFin, expert en aquesta tècnica tradicional, que explicarà peça a peça el procés; mostres de cuina en directe a càrrec de xefs de renom i de restaurants de la badia de Pollença, que oferiran elaboracions amb la tonyina com a base. Una vegada acabada aquesta activitat, la tonyina utilitzada a la demostració se subhastarà entre el públic assistent. Es farà un maridatge de vins per acompanyar els plats amb els cellers locals Can Xanet i Vinyes Mortitx; música, tant de grups en directe com actuacions de DJs; activitats esportives; muntatge d’una caseta informativa per conèixer la nova Formació Professional de Nàutica impartida a l’IES Clara Hammerl del Port de Pollença; entre d’altres.

Una mostra amb vocació de continuïtat
A la presentació hi han participat el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Pollença, Joan Suau, el representant de BlueFin, Toni Fiol, el regidor de Fires i Impuls Econòmic de l’Ajuntament de Pollença, Antoni Cànaves, la delegada del Port de Pollença, Joana Aina Campomar, el Director General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, el President de la Federació de Confraries de Pescadors de les Illes Balears, Domingo Bonnín, el responsable d’Opmallorcamar, Pedro Mercant, el director general de Pesca, Antoni Grau, el batle de Pollença, Martí March, i el Conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet. També hi han acudit una representació de l’Associació Hotelera Pollencina, de l’Associació de Veïns del Port de Pollença i de restauradors i entitats participants en l’esdeveniment.

Des de l’Ajuntament de Pollença es mostren molt satisfets de contribuir al sector primari local, en aquest cas, sobretot pesquer, i que s’hi hagin implicat tantes entitats.
En la presentació, Simonet ha destacat que «la participació en fires com aquesta demostra, una vegada més, el compromís del Govern en fomentar els productes de la nostra terra. Aquest tipus d’iniciatives posen en valor la qualitat d’aquest producte local i de proximitat que, a més, ajuda a mantenir les estructures productives tradicionals, com són les nostres confraries de pescadors. Cal recordar que la tonyina té una quota de pesca d’unes 50 tones anuals a les Illes Balears».
Així mateix, el conseller també ha assenyalat que «volem que sigui un producte que es pugui trobar de manera habitual als restaurants de les Illes. Que el consumidor el demandi, que l’identifiqui i que, sobretot, el valori com a un producte diferenciat i de gran qualitat».