Balears Vadevi
Na Blanca de Formentor, el valor afegit d’un paratge singular
Raïm de Na Blanca de Formentor

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Na Blanca de Formentor és un vi que vol presentar-se com un producte diferent des de la primera ullada. Neix a un indret únic: la península emblemàtica de Formentor, a la Serra de Tramuntana. I darrere, i no se n’amaga, hi ha un hotel de renom. Es defineix com un vi sostenible d’elaboració artesana a partir de producte local molt fresc, de varietats autòctones i que forma part de la família “Vi de la Terra Mallorca”.

Primer ens hem de situar a un espai singular i únic que abasta des de la talaia d’Albercutx fins al Cap Catalunya. Quasi 1.200 hectàrees que es conserven intactes i verges tal com les veieren segles enrere artistes i creadors d’arreu del món com el poeta Miquel Costa i Llobera, que s’inspirà per escriure un text de referència de la poesia de la Renaixença Mallorquina: Lo pi de Formentor.

Na Blanca de Formentor

!--akiadsense-->

Sense renunciar a la manera artesana de fer vi de Mallorca, s’ha invertit en tecnologia moderna per fer una producció acurada i poc intervencionista. La verema es fa a mà, amb caixes de 10 quilos i cada parcel·la fermenta en un dipòsit diferent. El cupatge es fa després d’acabar el procés de fermentació i la voluntat és que la criança respecti els sabors originals del raïm. Sense que la fusta s’imposi sinó que acompanya la fruita. La producció, molt reduïda, permet controlar cada detall de l’elaboració, de la vinya al celler.

Verema a Na Blanca de Formentor

!--akiadsense-->

La Serra imposa

Fer vi a la Serra de Tramuntana de Mallorca, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, no és qualsevol cosa. L’equilibri entre producció, explotació i entorn natural és l’objectiu indefugible al qual obliga aquesta denominació. La vinya i el celler han d’estar plenament integrats al paisatge. A Vinyes de Formentor s’ha de fer una viticultura sostenible que a la vegada que permet treure al mercat la producció, ajuda al manteniment del paisatge i de l’entorn.

Formentor

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Per tant, la vinya de la finca de Na Blanca s’integra en un paisatge cultural com un element més de la Serra. Què es faci un conreu orgànic és només el fet natural que adapta la producció a aquests condicionants. A Formentor, la terra blanquinosa amb estructura lleugera de Na Blanca dóna vins subtils, elegants i frescos. El clima mediterrani i la seva situació a vorera de mar amb la brisa i el vent que arriben des de Cala Figuera li aporten un entorn d’hiverns suaus. La vinya s’aprofita de la seva ubicació muntanyenca que la protegeix dels estius sufocants del pla. Això permet una maduració lenta i equilibrada que assegura un raïm en el millor estat per la collita.

Que aquest vi sigui tota una sorpresa és una bona notícia per la família dels vins que es fan Mallorca. Que l’hotel Formentor, un establiment emblemàtic de la història del turisme glamurós i de qualitat de l’illa, estigui al darrera, una garantia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa