Balears Vadevi
Neix la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP amb objectiu investigador

El Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca ha signat juntament amb la Universitat de les Illes Balears un conveni de col·laboració per a la creació d’una càtedra d’empresa, la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP de la Universitat de les Illes Balears. Aquesta càtedra té la voluntat de ser una unió estratègica i duradora, per la qual ambdues parts es beneficiïn dels resultats de la recerca, el desenvolupament i la innovació. Andreu Palou, president del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca, ha explicat que “la creació de la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP neix com un embrió per a la confluència d’esforços i compromisos en la transició verda cap al benestar i una salut global: humana, animal i mig ambiental. Per als qui tenim alguna concepció de la funció i responsabilitat social de les empreses i de la universitat, no cap a una altra idea que la d’unir esforços davant els nous reptes d’aquesta transició a una economia verda, en la qual ja estem immersos”.

A més, ha assegurat que “en aquestes dècades passades he pogut seguir, des de posicions de privilegi, els desenvolupaments a Europa que han fet del nostre sistema alimentari el més segur del planeta, potenciant els aspectes dels aliments relacionats amb ‘més salut’, l’etiquetatge nutricional, les declaracions de salut en els aliments, el pròxim “etiquetatge saludable” i apuntant, més recentment cap al que serà l'”etiqueta sostenible’. Devem estar preparats, i la càtedra Sobrassada de Mallorca IGP pot constituir-se en embrió en el qual emparar futurs desenvolupaments”.

Amb una encaixada de mans i la signatura del conveni ha quedat oficialitzada la creació de la càtedra/IGP Sobrassada de Mallorca

Entre els objectius, està promoure la formació i la capacitació d’estudiants i professionals en relació amb el producte, les seves característiques, la seva avaluació, els processos d’elaboració, la qualitat i les normatives associades; així com fomentar la recerca científica i tècnica al voltant de la Sobrassada de Mallorca i altres aliments vinculats, amb l’objectiu de millorar la producció, conservació, qualitat, seguretat alimentària i aspectes nutricionals.

En aquest sentit, Palou ha afirmat que “no és una casualitat que la Sobrassada de Mallorca, hagi sobreviscut al llarg dels segles en la nostra comunitat, com un endemisme gastronòmic del qual podem aprendre. Universitat-Empresa és el maridatge natural per a sostenir i potenciar el producte agroalimentari més emblemàtic de les nostres illes, com un model de sistema sostenible i saludable basat en el coneixement que, sens dubte, generarà noves oportunitats, i més enllà del mateix producte”.

Palou ha insistit en la necessitat de fer de la sobrassada un producte sostenible econòmicament i mediambiental per poder tenir futur més enllà del present. Ha afirmat que els industrials procuren compra la carn de porc que necessiten en el mercat més proper possible, dins la zona mediterrània, per evitar el dany ocasionat a l’entorn a causa del transport, que es coneix com a petjada ecològica.

Per part seva, el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot ha comentat que “és una satisfacció signar aquest conveni que produeix coneixement a través de la recerca d’un producte tan nostre com és la Sobrassada de Mallorca”.

Un altre dels punts clau és realitzar estudis i anàlisis de mercat per a identificar oportunitats de promoció i comercialització de la Sobrassada de Mallorca, i desenvolupar programes de divulgació i promoció, tant en l’àmbit nacional com internacional, destacant els atributs culturals, gastronòmics i de qualitat.

Així mateix, també pretén establir canals de comunicació i col·laboració amb institucions i organismes relacionats amb l’alimentació, la gastronomia i la promoció de productes locals i tradicionals; igual que impulsar la innovació i el desenvolupament de nous productes i processos que puguin potenciar l’oferta i el seu posicionament en el mercat per a contribuir al desenvolupament econòmic i social de la Comunitat, promovent la generació d’ocupació, el foment de l’activitat empresarial i l’impuls del turisme gastronòmic.

Finalment, un altre dels propòsits és establir aliances estratègiques amb altres entitats, tant nacionals com internacionals, que permetin potenciar la visibilitat i la projecció de la càtedra i les seves activitats.

Palou: “no és una casualitat que la Sobrassada de Mallorca, hagi sobreviscut al llarg dels segles en la nostra comunitat, com un endemisme gastronòmic del qual podem aprendre”/IGP Sobrassada de Mallorca

Una estructura bàsica i operativa

Quant a la direcció de la Càtedra, Andreu Palou, ha declarat que “hem optat per una estructura molt senzilla i molt operativa, amb un comitè de Direcció format inicialment per només quatre membres: dues persones de la Universitat de les Illes Balears i dues persones del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca. Una estructura senzilla, mínima, però que no estarà tancada sinó que l’adaptarem a les futures col·laboracions, donant entrada a les entitats, administracions i empreses destacades en responsabilitat social, que poden contribuir tant d’un mode ampli o general com en la promoció d’accions específiques del seu interès i prioritat”.

D’aquesta manera, per part de la Universitat, a més del rector Joan Carot que presidirà el comitè, també formarà part de la direcció la Dra. Catalina Picó, catedràtica de Bioquímica de la UIB i investigadora de prestigi en el camp de les Ciències de la Nutrició i l’Alimentació, qui a més dirigeix el grup de recerca NÚVOL (Nutrigenòmica, Biomarcadores i Avaluació de Riscos) de la UIB, del CIBERobn i del IDISBA.

Picó ha estat també vicedegana de la Facultat de Medicina, subdirectora del Laboratori de Biologia Molecular i Nutrició de la UIB i del consorci europeu BIOCLAIMS, membre del plenari del comitè científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), entre molts altres aspectes del seu extens currículum que l’avalen com una de les més destacades científiques en l’àmbit de l’Estat i com a investigadora principal al capdavant de diversos projectes nacionals i internacionals.

El conveni, que entrarà en vigor avui mateix, té una vigència de tres anys, prorrogable a tres més.

Més notícies
La sobrassada aporta elements bàsics de la dieta saludable, consumida amb moderació/IGP Sobrassada de Mallorca
Consumir sobrassada de forma moderada és saludable
La revista 'Foods' posa negre sobre blanc els avantatges nutricionals com a component d'una alimentació equilibrada i variada
Les xifres de producció anual de sobrassada semblen indicar que podrien  sustentar la producció local de porc blanc i negre, però la realitat és que la majoria de la carn ve de fora/Cedida
El sector porcí demana als ‘sobrassaders’ més compromís
Els criadors necessiten una indústria que tiri de la producció local de carn de porc per sobreviure

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa