Balears Vadevi
No passis pena, Te dic coses i Au idò!: vermuts amb ADN mallorquí

Els Premis Vinari van suposar un abans i un després per a l’equip de La Vermutera -format per Xisco Albertí i Alejo Mira– qui va decidir emprendre la distribució de vermuts a l’illa introduint al mercat local els guanyadors de l’edició 2015 del concurs català de vermuts. Se’n mostren agraïts i sempre ho recorden, malgrat que el salt qualitatiu que ha fet l’empresa, des d’aquell 2015, ha estat exponencial gràcies al seu esperit innovador que els ha permès incorporar, a la distribució, altres propostes com les festes vermuteres o la producció dels seus propis vermuts, com aquests tres -que no únics- No passis pena, Te dic coses, i Au idò!

Aqui els culpables: Tià Ordinas, de 7103 Petit Celler i Xisco Albertí i Alejo Mira de La Vermutera  | La Vermutera
Tià Ordinas, de 7103 Petit Celler i Xisco Albertí i Alejo Mira, de La Vermutera | La Vermutera
  • Per què heu triat aquests noms per donar nom als vostres vermuts?

No Passis Pena, Te Dic Coses i Au Idò!, són noms que adoptem perquè a part de dur vi de varietats autòctones sembrades per 7103 Petit Celler, com mantonegro i premsal, són frases molt emprades col·loquialment pels mallorquins.

  • En quin moment vau decidir estrenar-vos amb la producció de vermut, i per què?

Vàrem començar portant vermuts a Mallorca gràcies als guanyadors de l’edició 2015 dels Premis Vinari, el concurs de vermuts de Catalunya. Primer, organitzant festes vermuteres per donar a conèixer els vermuts a l’illa i la cultura del vermut que havia pràcticament desaparegut a la nostra terra, després va seguir-ne la distribució de molts d’ells a l’illa i una cosa va dur a l’altra…, fins que començarem a pensar a elaborar els nostres propis vermuts, que vam pensar a fer-los amb raïm autòcton per a diferenciar-nos dels altres.

Nova imatge del "No passis pena", el vermut mallorquí
“No passis pena”, un dels vermuts de La Vermutera | La Vermutera
  • Com tots els vermuters deveu tenir fórmules secretes… Sense revelar cap secret, com definiríeu els vostres productes?

Qualque secret tenim, com la utilització de qualque planta autòctona. I definiríem els nostres vermuts com a tradicionals i ben equilibrats.

  • Quin és el vostre mercat natural: local i de proximitat o exportació?

Quasi tot és local i de proximitat, si bé els amics de 7103 Petit Celler sí que n’exporten una petita quantitat a Alemanya.

  • Hi ha cultura vermutera a les Balears? Quin diríeu que és “el moment vermut”?

Ha costat molt introduir-la, emperò estem molt contents de veure a la gent ja demana vermut a qualsevol hora, no necessàriament ha de ser una beguda de migdia.

Au Idò!, és una expressió mallorquina | La Vermutera
  • Com creieu que està el mercat del vermut actual, a les Balears, des del punt de vista dels productors i dels consumidors?

És veritat que va tenir un gran boom des d’aproximadament 2014-2015 fins fa un parell d’anys amb moltes marques i submarques, emperò sí que notam un petit descens, que creiem és normal, ja que el consumidor ja sap triar quin li agrada més i acostuma a ser bastant fidel a una marca. Creiem que els vermuts diferents i fets amb carinyo quedaran, en canvi, els que diem noltros re-etiquetats i sense amor, progressivament aniran desapareixent.

  • Teniu previst treure al mercat alguna novetat en la vostra gamma de vermuts?

Li estem donant voltes a un vermut sec, és a dir, baix en sucre.

“Sense els Vinari no hauria nascut La Vermutera”

  • Què penseu que hi hagi concursos específics que premien la qualitat vermutera com els Premis Vinari?

Per a noltros han estat i són fonamentals per reintroduir la cultura vermutera a Mallorca. Sense ells, no hagués nascut La Vermutera, d’això n’estam segurs.

Més notícies
La marca vol recuperar la tradició vermutera a l'illa | Binitord
Vermut Binitord: com recuperar l’antiga tradició vermutera a Menorca
"Jo sempre dic que qui el prova, es transporta automàticament al camí de cavalls de Menorca", en descriuen els elaboradors
EsCaló, el vermut que recorda el port d’entrada de la vinya a Formentera
Jose Abalde, enòleg i director de Terramoll, parla de la seua aposta vermutera i de com n'està la producció a les Pitiüses
Jaume Mir, propietari de Miss Vermut | Foto: E.V.
“Posa’m un guapo”, diuen del millor vermut de les Balears
El mallorquí Miss Vermut ha destacat en la desena edició dels Premis Vinari dels vermuts, en una nova edició del concurs celebrada a Reus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa