Balears Vadevi
Nomenat el primer Consell Regulador del pebre bord de tap de corti

Aquest final de novembre ha tingut lloc l’acte de constitució del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pebre bord de Mallorca, acabant el procés de constitució del que ha estat la primera entitat reguladora d’aquest àmbit. El plenari va acordar proposar el nomenament de president a Damià Nicolau Ferrà. Posteriorment, la Consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació en feia el nomenament com mana el reglament, per un període de quatre anys.

Damià Nicolau, propietari de l’empresa xarcutera Can Not, de Porreres, elaboradora de sobrassada de Mallorca, encapçala aquest consell primer Consell Regulador. Nicolau ha recordat a Balears Vadevi que va ser la’ny 2009 quan va començar la recuperació del pebre “tap de corti”: “Va ser l’orgnització Slow Food” que va voler recuperar aquesta varietat que tradicionalment ha servit per fer el pebre bord amb el qual s’adoba la sobrassada. Llavors ja només quedava en Joan Moll, de Can Pinso de Pòrtol, que tenia un moli. A ell li devem que s’hagi conservat la llavor i el producte!”, diu Damià Nicolau.

Damià Nicolau, de Can Not, president del Consell Regulador de la DO Pebre bord de Mallorca, devora el moli/Cedida

Ara, molts de pagesos ja s’hi ha apuntat a sembrar-ne i hi ha dos elaboradors reconeguts que sequen i molen el pebre tap de corti. Ara farà deu anys que s’inicià el procés per constituir la Denominació d’Orígen, que ara ha quedat completada amb la constitució del Consell Regulador.

“Els mallorquins pensam que hi ha diferència si posam aquest pebre bord a l’hora de fer la sobrassada. Per això no pot faltar en les matances”, remata Nicolau.

Enguany s’hauran fet unes 25 tones de pebre bord de tap de corti. Per primera vegada, segons l’amo de Can Not, es cobriran les necessitats de les matances que es facin a Mallorca amb la producció d’aquesta espècia.

Ara mateix la DO està integrada por set productors de pebre tap de corti i dos elaboradors (Can Not i Espècies Crespi). Però hi ha més pagesos que en fan, sense estar dins la denominació d’origen. En total es calcula que hi haurà sembrades un 20 quarterades i unes 350 mil pebreres.

L’objectiu del Consell Regulador és extendre la producció amb la intenció de produir per vendre fora: El nostre repte ara és vendre a la Península i l’extranger”, avança Damià Nicolau

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa