Balears Vadevi
“Els nostres vinaters”, el record viu de les vinyes i vins de Santa Maria

Els primers dies d’abril es varen fer a Ses Cases des Mestres les Xenes Jornades d’Estudis Locals de Santa Maria del Camí, on es presentaren 18 comunicacions diferents. Una d’elles, fou «Els nostres vinaters (1981), una mirada quaranta anys després», una comunicació presentada pel Bernat Calafat i Vich, soci de Jaume de Puntiró, vinyes i vins.

Cartell de les X jornades d’Estudis Locals | captura

Un treball realitzat sobre alguns dels personatges senyers de la història vinatera del poble basat en la publicació que sobre aquest tema s’havia fet ja a la revista Coanegra el novembre de 1981. Aquell reportatge era una radiografia i anàlisi de la situació de l’elaboració del vi i del conreu de la vinya, quan hi havia al poble dotze cellers elaboradors de vi de barral, actualment hi ha set cellers elaboradors de vi embotellat de qualitat i un comerciant de vins.

Ara, Calafat fa «una mirada quaranta anys desprès», que inclou una comparativa de com era Santa Maria del Camí l’any 1981 i com es ara a l’actualitat, una caracterització de com eren els cellers i com son a l’actualitat, com era cada un dels cellers i com son ara a l’actualitat (si continuen relacionats en l’elaboració de vi i/o conreu dels vinyets); i, finalment, s’extreuen unes conclusions de l’evolució de l’elaboració de vi i del conreu del vinyet entre 1981 i 2021.

L’autor de l’investigació recull el resultat d’una enquesta que ens permet veure l’evolució del sector durant aquestes quatre dècades, en el decurs de les quals s’ha produït la professionalització dels elaboradors i dels negocis entorn el vi. Dels 12 cellers del 1981, continuen dos embotelladors, un celler familiar, un distribuïdor de vins i set famílies que mantenen el conreu del vinyet amb menor extensió, i sols un ho ha abandonat. Dels cellers posteriors al 1981, nhi ha cinc de nous, 4 provenen de famílies que ja conraven vinyet i 1 de nova creació adquirint i replantant vinyets existents.

Reproducció d’una de les pàgines de la revista Coanegra de l’any 1981 | captura

A primers dels 80′ elaboraven sols vi de barral, actualment els cellers tots fan vi embotellat (amb més de 70 referències) i dos mantenen la tradició del vi de barral, un celler sols fa vi de barral. El 1981 la majoria de la verema es venia a Binissalem, actualment els cellers compren raïm a altres pobles. Pel que fa a la producció, aquell any s’elaboraven uns 250-400 hectolitres i el 2021 uns 1.000-1.600 Hl el que duplica la quantitat inicial.

Tot i aquesta professionalització, continuen alguns particulars fent vi per al consum familiar, així com continua la tradició del brot de pi al celler, única a Mallorca i a la mediterrània per indicar l’arribada del vi novell.

Amb aquestes dades, diu Calafat, Santa Maria del Camí era i és el poble de Mallorca que te més cellers i és també l’únic que comte amb una associació professional pròpia: L’Associació de cellers de Santa Maria del Camí. Això dóna la força necessària per mantenir tradicions i bastir-ne de noves: Així està plenament consolidada la festa del vi novell i els reconeixements «brots de pi».

Per cert, que l’autor de la comunicació va començar amb una glosa d’homenatge als dotze vinaters del 1981, dels quals sols continua viu en Bartomeu Rubí.

Recordam un reportatge
dels pagesos vinaters,
vinyòvols i cellerers,
del raïm feien cupatge,
era tot un homenatge.
Quaranta anys mos han passat
sempre els hem recordat,
són part de la nostra història
cal mantenir la memòria
del vi que han elaborat.

Recordam homos valents
que estimaren el vinyet
perquè eren ben pacients
per criar un vi ben condret
que alegra a totes les gents,
el celler es un bell indret
on el vi hi està content
el seu record es tot un dret
i n’hem de ser conscients:
vaja homos intel·ligents!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa