Balears Vadevi
Un nou segell identifica el ‘producte local’ per impulsar-ne el consum

Era una vella reivindicació del sector agroalimentari de les Illes Balears, el fet de poder tenir un segell que permetés identificar d’una ullada el producte fet a cada una de les illes, i en el seu conjunt, a l’arxipèlag. I això és el que ha dit el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet que, acompanyat del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha presentat el manual d’ús del logotip de producte local. L’objectiu principal és fomentar i impulsar el consum dels productes agroalimentaris de les Illes Balears. En aquest sentit, el conseller ha explicat que «amb aquesta iniciativa, la Conselleria atén una reivindicació històrica del sector primari, que demanava una identificació del producte local per posar-lo en valor i diferenciar-lo de la resta». Així, «demostram, de nou, el nostre compromís amb el sector i en escoltar les seves demandes, amb la finalitat principal de garantir la rendibilitat de les explotacions agràries».  

Conselleria i productors han presentat la marca que podrem cercar ara en els comerços/CAIB

Un segell amb graus distints segons la “puresa” del producte local

El manual, que ja es pot consultar al microlloc de producte local, recull els logotips de producte local aprovats pel Govern amb el consens i l’aprovació de les organitzacions agràries i les seves condicions d’ús. Pel que fa als distintius, la Conselleria n’ha aprovat dos tipus. Per una banda, un logotip genèric per identificar tot allò que sigui producte local i, per altra, un altre tipus que permet diferenciar la utilització de varietats locals i si el producte és 100% d’origen local. 

Dins aquest segon tipus, hi ha tres categories: per identificar productes en què tots els ingredients són producte local i, a més, provenen de varietats locals o de races autòctones; per a productes en què tots els ingredients són producte local i, finalment, un tercer per als productes en què l’ingredient primari és local. A més, cada logotip pot identificar l’origen del producte indicant Illes Balears o el nom de l’illa de procedència.

La producció agrícola, ramadera i pesquera, i els aliments trnasformats elaborats amb la maeria primera feta a ca nostra podran dur aquest distintiu/CAIB

El logotip és una adaptació del que utilitza la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports per promocionar les Illes Balears com a destí turístic. Precisament en aquest sentit, el conseller Simonet ha destacat que «es tracta d’una marca reconeguda que es relaciona directament amb les Illes Balears i  això facilitarà la relació del producte amb el seu origen i la seva implantació en el mercat».

Durant l’acte, que ha tengut lloc a les instal·lacions de Terragust i al qual també  hi han assistit representants d’organitzacions agràries i productors, el conseller Simonet ha explicat que «amb aquests distintius els consumidors podran reconèixer amb facilitat els productes agroalimentaris locals, que destaquen per les seves característiques úniques i per la seva excel·lent qualitat». Simonet ha detallat que aquests logotips es poden emprar, de manera voluntària, per indicar l’origen o el lloc de procedència dels productes, i també poden aparèixer en les etiquetes dels productes. 

El peix i el marisc també s’identificaran amb aquest segell/CAIB

En aquesta línia, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha destacat que «amb els logotips i el manual d’ús, els productors tenen ara un mecanisme oficial per diferenciar els productes originaris de les Illes Balears. A més, els consumidors disposen d’una informació que verifica l’origen del producte. Un fet que fins ara no estava regulat».

Els distintius ja poden ser utilitzats pels operadors que produeixen, elaborin, distribueixin o comercialitzin productes definits en la llei agrària com a producte local. Són, concretament, els productors agraris, pesquers i forestals; els operadors de la indústria agroalimentària; els de distribució alimentària i els del comerç minorista. També, els establiments turístics, de restauració col·lectiva i càterings i les entitats públiques o privades, en actuacions encaminades a la promoció de la producció, distribució, comercialització o consum del producte local. Abans d’utilitzar-los, han de presentar a la Conselleria una comunicació prèvia i una declaració responsable. 

Cada una de les Illes té el seu propi logo per identificar els productes de proximitat/CAIB

Un producte local ben definit

Cal recordar que, l’any passat, el Govern va definir per llei què és producte local. Compleixen aquesta identificació, els productes agrícoles cultivats a les Illes Balears, els productes de la ramaderia produïts a l’arxipèlag, els productes  de la pesca, el marisqueig o l’aqüicultura de les Illes Balears i altres aliments no transformats produïts a les illes. També es considera producte local els aliments produïts i comercialitzats sota una denominació d’origen protegida, una indicació geogràfica protegida o una indicació geogràfica de les Illes Balears, així com els aliments transformats elaborats a les Illes que tenguin com a ingredient primari algun dels productes esmentats. També els productes forestals, fusters o no fusters, obtinguts en terrenys forestals de les Illes Balears. Finalment, els productes no alimentaris que compleixin alguna de les condicions anteriors.

Més notícies
Fires com la de Düsseldorf són un bon aparador pelsproductes de Mallorca,  en aquest cas el vi i on els cellers tenen el suport del Consell de Mallorca/CIM
El ‘producte local’ aprofita sinergies entre Turisme i Promoció Econòmica
El Consell de Mallorca potenciarà la difusió del producte de proximitat en les principals fires turístiques nacionals i internacionals
La imatge és ja coneguda i fàcilment identificable pel públic/CAIB
El ‘producte local’ estrenarà logo propi el 2025
Es tracta d'una adaptació del que ja es fa servir per a la promoció turística i servirà per a identificar el producte amb el seu origen
​​​Els productes que siguin locals i ecològics computaran per al càlcul d’ambdós percentatges​​ /CAIB
No tot el que diem quan ens demanen pel consum de producte local és cert
Un estudi elaborat pel Govern constata que la majoria dels consumidors manifesta que compra aliments de les Illes Balears amb DOP o IGP quan realment no és així

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa