Balears Vadevi
La nova edició de ‘Poesia al Vinyet’, ple de gom a gom

Aquesta setmana de juliol, els germans Calafat de Jaume de Puntiró congregaren unes quatre-centes persones a la vinya de Can Pau a la convocatòria Poesia al vinyet que celebren en el marc de les Festes Patronals de Santa Maria del Camí. En aquesta ocasió ho convocaren amb el lema Paraules encantades, que fa referència a que es recitaren cançons de cantautors de parla catalana, totes elles disponibles a youtube.

La selecció de poemes va ser realitzada per la logopeda Neus Martorell Dols. Es recitaren cançons de 16 persones: Suu, Jaume Roca i Marc Martorell, Maria Jaume, Da Souza, Anna Ferrer, Cesk Freixas, Clara Fiol, Pau Vallvé, Ivette Nadal, Miquel Serra, Judith Neddermann, Joan Dausa, Joan Gomila, Cris Joanico i Antònia Font.

A sol post, la poesia i la música ompi la vinya de serenor/Pepa Núñez

S’inicià l’acte amb els agraïments al públic assistent, als col·laboradors que l’acte sia una realitat: l’Ajuntament de Santa Maria del Camí, a la fotografia del cartell Miquel Torres, a la  dissenyadora Aina Machado, als músics de la vinyòvol band, als fotògrafs que donaran testimoni de l’acte (Pepa Nuñez, Maria Oliver i Miquel Frontera), a Neus Martorell per la tria de cançons i als membres de la família Calafat per la logística de servir les copes de vi.

L’acte s’encetà «paraules encantades» amb una glosa de Bernat,

Les paraules encantades
ressonen dins el vinyet
es en aquest bell indret
que vos seran recitades.

Les paraules encantades
farcides de poesia
agafau la sintonia
tenint les ments ben badades.

En les hores ja tardanes
escoltau bé les cançons,-
que brollen emocions
de paraules encantades.

Persones ben concentrades
gaudireu, i de valent
vos omplirem prou la ment
de paraules encantades.

Els recitadors foren quatre joves santamariers, que van posar emoció i molta bona vocalització a les cançons seleccionades: Miquel Crespí Hernández (Santa Maria del Camí,1998) De ca’n Palou i de ca’n Penós. Ha estudiat el grau de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, i actualment treballa en la secció de política de l’Ara Balears. Ha participat durant anys en l’esport santamarier, essent jugador del Club de Futbol de Santa Maria del Camí. Que al final compartí el poema Entre muntanyes de Marcel·lina Moragues i Ginart (Palma,1895-Inca,1923)

La vinya de can pau, escenari de la vetlada/Pepa Núñez

Victòria Canyelles Ferrer (Santa Maria del Camí, 2003). De ca’n Rei i de ca’n Colaus. Batxillerat artístic a l’IES Llompart. Estudiant d’art dramàtic a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears. Sempre ha tengut iniciatives artístiques i gust per la estètica. Entre les seves aficions música, moda i teatre. Que comparti també el poema Les coses que no dius de Sònia Moll Gamboa (Barcelona, 1974)

Antoni Mulet Gallardo (Santa Maria del Camí,1997). Grau en Ciències de l’Activitat Física i Esport (Universitat de Lleida). Músic i cantautor santamarier d’indie-folk, de nom artístic “Amulet”. Ha publicat “Un Desert de Colors” (2021)  guardonat amb el premi al millor disc local Enderrock. Ha actuat el 2022 al Mallorca Live Festival  i les Festes de Sant Sebastià. Aquest estiu farà concerts a Mallorca. Que compartí una part d’un cançó que està component titulada Oda a l’esperança  d’Amulet.

Aina Sastre Roig de Lluís (Santa Maria del Camí, 1999). És graduada en filologia catalana (Universitat de les Illes Balears) i projecte de professora d’institut, està cursant el màster de professorat a Barcelona .Vinculada, quan pot i hi és a projectes i curolles locals. Li agrada fer feina amb joves; la cultura i la llengua pròpies en totes les seves formes; la muntanya i la mar. Que al final compartí el poema Cançó de Greenwich Village (Nova-York) de Miquel Dolç i Dolç (Santa Maria del Camí,1912-Madrid,1994)

La música de l’acte va ser a càrrec de la «vinyòvol band» que cada any es reuneix i assaja per poesia al vinyet. Els integrants són: Direcció i arranjaments: Bernat Gelabert, clarinets: Joana Bruno i Rosa Bruno, Saxos alts: Xisca Simó, Maria Mei Frontera i Llorenç Rodríguez, Saxos tenors: Cati Andreu i Biel Canyelles, Saxo baríton: Guillem Alzina, Baix elèctric: Miquel J. Salom i a la Bateria: Joan Santana. Interpretaren vuit peces adaptades per a l’ocasió, finalitzant l’acte amb la melodia de «boig per tu» mentres la lluna gairebé plena ja era ben present sobre el vinyet. No podia falta a la celebració el    tast del vi rosat 2022 amicamatun vi refrescant. En Pere Calafat  vindicà el prestigi dels vins rosats refrescants que provenen de raïms negres de la mateixa vinya de Can Pau, recordant que  a «l’edició de poesia al vinyet l’any passat el vi que ara beurem estava penjant encara als ceps del vinyet».

L’amicamat rosat es monovarietal de Mantonegro, de 13,5 º. La nota de tast es «vi rosat molt suau de color rosa pàl·lid amb reflexos vermellosos de posta de sol, molt brillant, potent, balsàmic. Aromes florals de gessamí i rosa, en boca es subtil, agradable, untuós, i lleugerament sec, amb regust de prunes i albercocs verds. Beveu-lo al contra llum del fosqueig d’una posta de sol, contemplau l’inici de la nit, contemplau l’amic, bessau l’amat»

Els germans Calafat ja preparen per al mes d’agost una observació estel·lar a una vinya del pla de Buc, continuant les seves activitats culturals sempre acompanyades d’una copa de bon vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa