Balears Vadevi
Nova etapa de l’Escorxador d’Inca: objectiu, consumir pollastre de Mallorca

Nou capitul i nova etapa de l’escorxador municipal d’Inca ara que s’ha pogut reprendre l’activitat un dia a la setmana. Aquest dia és el dilluns i com avui, aquestes instal·lacions es poden en marxa per garantir l’oferta de pollastre de km 0 als consumidors de Mallorca. La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, mitjançant la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, ha arribat a un nou acord amb l’Ajuntament d’Inca perquè els productors puguin continuar sacrificant aus a l’escorxador municipal per motius de producció i benestar animal. El conseller Joan Simonet ha destacat que «aquest acord és un exemple de compromís i col·laboració entre les dues administracions. L’objectiu principal és donar una estabilitat inicial als productors que formen part de la nova cooperativa perquè puguin incrementar la producció i garantir la viabilitat econòmica als seus negocis. Per tant, animam als consumidors a demanar pollastre mallorquí, ja que, sens dubte, es tracta d’un producte de qualitat i proximitat». 

La Cooperativa Aviram explotarà les instal·acions durant 12 mesos amb el repte de fer-les sostenibles econòmicament/CAIB

Un acord només per un any que demana solucions definitives

A més, el conseller ha indicat que l’acord permet mantenir l’única instal·lació a Mallorca en què es duu a terme el sacrifici de pollastres. Concretament, ha assenyalat Simonet, l’Ajuntament d’Inca ha atorgat a la Conselleria una nova autorització d’un any, fins al mes d’abril de 2026, amb l’opció que es pugui renovar. En aquest sentit,  ha explicat que «l’escorxador municipal d’Inca continuarà obrint un dia a la setmana, els dilluns, com fins ara, perquè els productors hi puguin sacrificar els seus pollastres».

Aquest nou acord entre les dues administracions s’ha assolit després de les enteses a les quals van arribar el mes d’octubre de 2024 i el mes de gener d’enguany i quan els quatre productors d’aus que hi ha a Mallorca ja s’han constituït en una cooperativa (Aviram de Mallorca S COOP). Precisament, en aquesta línia, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha remarcat que «la Direcció General ha fet feina de manera conjunta amb els productors perquè aquests s’hagin pogut constituir en cooperativa, i també per a la inscripció en el Registre general sanitari d’establiments (RGSA)». El director general ha afegit que «no obstant això, no podem pensar que està tot fet. Hi ha molta feina per davant perquè la cooperativa Aviram de Mallorca pugui gestionar l’escorxador de manera viable. En aquest camí, continua comptant amb el suport del Govern, però també amb el d’altres entitats, com Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, que els ajudarà en la gestió fiscal i comptable. En aquest moment, des de la Conselleria ja estam donant suport tècnic per elaborar un pla de viabilitat de l’empresa».

“No podem pensar que està tot fet, ha dit Fernández. Hi ha molta feina per davant perquè la cooperativa Aviram de Mallorca pugui gestionar l’escorxador de manera viable”.CAIB

Fernández ha apuntat que, actualment, la cooperativa està formada per quatre socis treballadors, tot i que també s’han creat les figures de soci col·laborador i soci associat, per als ramaders que s’hi vulguin afegir.

Com explicava Fernández recentment, des que vaig veure obrir l’any 2020 les portes de l’escorxador d’aus, hem viscut almenys quatre crisis greus. És a dir, gairebé una per any. Els problemes de base no han canviat i continuen estant en l’escassa producció d’aus de l’Illa de Mallorca que fa molt difícil la viabilitat de la fase de sacrifici en la cadena de valor de la carn de pollastre. Tractar de salvar sempre l’únic escorxador d’ocells de l’illa ha estat sempre l’objectiu. Tancar-ho significa renunciar a la hipotètica possibilitat d’un desenvolupament d’aquest sector avícola”.

D’altra banda, el batle d’Inca, Virgilio Moreno, ha assenyalat que «disposar d’aquest servei és clau perquè els ramaders puguin dur a terme la seva feina en millors condicions i amb garanties de viabilitat». Així mateix, ha afegit, «continuarem treballant amb el Govern per assegurar que el sector primari d’Inca i del Raiguer no només sobrevisqui, sinó que prosperi, com a part essencial de la nostra identitat i el nostre territori».

Cal recordar que després que l’entitat Escorxador d’Inca donàs per extingida la concessió que tenia de l’Ajuntament, a partir del mes d’octubre de 2022 la Cooperativa Pagesa d’Inca va continuar explotant la instal·lació, però l’octubre de 2024 va anunciar que tancava perquè no en podia assumir ni la gestió ni el manteniment. Dies després, la Direcció General de Salut Pública, a petició de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, va concedir la primera autorització per a sacrifici extraordinari. A partir d’aquell moment, el Govern i l’Ajuntament d’Inca han arribat a un total de tres acords perquè es pugui continuar utilitzant l’escorxador per al sacrifici d’aus.

Més notícies
L'escorxador d'Inca dona servei als criadors d'animals de ploma i conills de tota Mallorca/Cedida
Tèntol a la crisi de l’escorxador d’aviram d’Inca
Agricultura, Salut i l'Ajuntament d'Inca arriben a un acord temporal per al sacrifici extraordinari d'aus, fins al desembre
L'escorxador municipal d'Inca sacrificarà tots els dilluns fins d'aquí a un any /Cedida
El tancament de l’escorxador d’Inca obliga a repensar el sector de l’aviram
Davant la caiguda de la demanda a les instal·lacions que gestiona la Cooperativa Pagesa, Agricultura estudiarà el sacrifici d'animals a les granges

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa