Després de la trobada entre productors i hotelers que va tenir lloc a l‘Escola d’Hostaleria de la UIB (EHIB) a les darreries de l’any passat, les organitzacions agràries han posat fil a l’agulla per millorar aquests tipus de trobades i que puguin ser més productives pels productors. En aquest sentit, l’Associació Mallorca Rural es va oferir des del primer moment per donar una mà en tot el que fes falta i ser el catalitzador de les necessitats dels interessats en seguir fent feina en aquest projecte.
Així, ja hi ha programades dues trobades més: la primera el 30 de gener a Campos amb el suport dels Ajuntaments de Santanyí, Felanitx i Ses Salines i una altra a la Mancomunitat del Pla de Mallorca que seria dia 6 de febrer. I és que la trobada a la EHIB va fer curt, segons els promotors d’aquesta nova iniciativa.
Un format que afavoreix la relació directa
En aquest cas les institucions públiques, preferentment els ajuntaments i entitats vinculades que col·laboren serien les responsables de convocar als potencials compradors de cada un dels seus municipis. La convocatòria seria per a restaurants, botigues i agroturismes.
La trobada tendrà una orientació de negoci total i el format serà de B2B clàssic: els productors tendran una taula cada un per poder mostrar els seus productes i els potencials compradors aniran passant per tots els productors amb un temps de 5 minuts i aniran rodant per totes les taules.
Els organitzadors es mostren confiats que amb aquesta iniciativa es podran concretar les oportunitats de negoci: “Creim que aquest format i el públic al qual adreçam aquestes trobades pot donar uns resultats molt més interessants per nosaltres”, manifesten. I és que la intenció és fer una passa més en el camí que la trobada feta a l’Escola d’Hostaleria de la UIB va obrir. “Ara és necessari tancar acords i pensam que allà on s’hi ha d’anar és a la Part Forana per arribar a tota la xarxa de distribució i comercialització on es puguin col·locar els nostres productes declara el gerent d’Unió de Pagesos, Joan Gaià, que ja ha començat a mobilitzar els associats d’aquesta entitat.
La intenció és que se sumin productors adscrits a la resta d’organitzacions agràries que varen ser també presents a la trobada de l’Escola d’Hostaleria. ASAJA, Cooperatives Agroalimentàries i APAEMA, UPA-IA entre d’altres. L’oferiment de Mallorca Rural és vital per no vincular aquesta iniciativa a una organització concreta sinó que sigui un esforç comú de tot el sector per obrir nous canals de comercialització”, ha afegit Gaià qui confia que les dues reunions previstes siguin un èxit de participació per aconseguir oportunitats reals de negoci per als productors.

Una assignatura pendent
La trobada a la EHIB es considerà una primera passa, ja que la cita, segons algun observador, feia quasi 40 anys que esperava. Pere J. Morey era conseller d’Agricultura en un dels governs de Gabriel Cañellas, quan va proposar el Pacte Intersectorial que perseguia la mateixa finalitat: la simbiosi del sector turístic i la pagesia. Però han estat dos sectors estratègics per l’economia de Mallorca que pràcticament s’han ignorat de llavors ençà, i això que comparteixen interessos comuns, tot i que d’entrada no ho sembli. I així, l’any 2022, amb el darrer govern progressista d’Armengol, es va dictar la llei per la Sostenibilitat i Circularitat en el Turisme, coneguda com la llei Turística que obliga el sector a comprar el 3% dels productes als proveïdors locals. Una situació que els hotelers sempre han combatut obertament i han evitat, de fet, per la manca de control de l’Administració. Aquest ha estat el percentatge de la discòrdia des del començament, pels hotelers és exagerat, pels pagesos, insuficient. Ara les organitzacions agroalimentàries han agafat el bou per les banyes i estan decidides a obtenir-hi resultats. En farem balanç a partir de dia 6 de febrer.