“No serà una anyada per recordar”, reconeix el president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, amb les darreres previsions a la mà. I és que amb l’oli no es poden fer projectes de créixer cada any per damunt de l’any anterior. “L’olivera és un arbre anyívol, explica Mayol, i un any fa un gran esplet i el següent és magre i, s’ha de recordar, l’any passat va ser un any extraordinari”. Sí, cal recordar aquelles cues de particulars, a les tafones, que duien dues senalles d’oliva de ca seva a moldre per fer oli per a consum propi. Una escena que no es repartirà aquesta vegada per la collita serà més aviat curta.
“No tots els arbres han reaccionat igual a les condicions d’enguany: Els del Pla, on les oliveres tenen possibilitat de ser regades a l’hivern i a la primavera, salvaran la collita. Serà un esplet reduït, però hi haurà oli suficient. I les pluges del mes d’agost arribaren en el moment oportú, quan les olives encara estan verdes i sintetitzant oli. Per tant, aquells arbres de les finques del Pla que tenen oliva, el fruit ha engreixat, s’ha fet més gros i podran tenir un rendiment més gran que en altres anys”, afegeix Mayol.
“També se nota que els arbres que no han fruitat enguany, continua el president de la DO Oli de Mallorca, tenen un fullatge molt més espès, han carregat de fulla i això implica una esperança de bona collita pel 2025″.
El rendiment no és igual, però a les finques de la Serra de Tramuntana, on es fa el cultiu tradicional a les marjades, a la seca. Sense la possibilitat de regar i amb un cost de producció més elevat, no són gens optimistes. A la Vall de Sóller, esperen poca producció d’oliva i d’oli. Segons el president de la Cooperativa Sant Bartomeu, Miquel Gual, les tafones, la de la cooperativa i la de Can Det, tendran poca feina i obriran un període molt breu de temps per atendre la demanda dels pagesos i associats. La Cooperativa ha anunciat que activarà les seves instal·lacions per produir oli a partir d’octubre, com és habitual.

La meteorologia i altres danys col·laterals
Si bé enguany el pagès no ha hagut de passar pena pel temps, sobretot a la vista que a les darreries de l’estiu ha plogut ni que fos el que feia falta per salvar el poc fruit que hi havia, sí que s’ha hagut d’arromangar de valent per mantenir aquest fruit en bones condicions: “Enguany ha estat un any terrible per la proliferació de mosca de l’oliva“, diu Joan Mayol, cosa que ha obligat als olivarers a un increment dels tractaments siguin ecològics, amb productes autoritzats, siguin els que fan agricultura tradicional però tots han hagut de fer més feina”.
“Sigui com sigui, ha volgut destacar el president de la DO Oli de Mallorca, és important salvar aquesta collita i, tot i que no serà una gran anyada, a finals d’any tornarà a haver oli de Mallorca al mercat i segur que serà apreciat pels consumidors”, remata.